21.12.2016 Siivoojaäiti lähettää lapset pois jouluksi, kun rahaa ei ole: ”Toivottavasti nämä joulut loppuvat pian”

Siivoojaäiti lähettää lapset pois jouluksi, kun rahaa ei ole: ”Toivottavasti nämä joulut loppuvat pian”

Monessa perheessä rahat eivät riitä lahjoihin.
 Monessa perheessä rahat eivät riitä lahjoihin.
Joulu THL:n tuoreen selvityksen mukaan lapsiperheiden köyhyys pahenee ja aiheuttaa monenlaisia ongelmia. IS:n lukijat kertovat, miten köyhä lapsiperhe selviää joulusta.
IS kertoi aiemmin, millainen on köyhän lapsiperheen joulu. Monet lukijat kommentoivat, miten selviävät joulusta niukoilla tuloilla. Näin eräs toimitukseen yhteyttä ottanut yksinhuoltajaäiti kertoo perheensä joulusta:

– Näitä köyhiä jouluja on ollut jo monta takana, toivottavasti nämä joulut loppuvat pian! Lapset eivät vaan ymmärrä, että kun käy töissä, miksi rahaa ei ole. Mutta siivoojan palkka on olematon, ja asuminen lumo-läävässä vie kaikki rahat. Mutta roskiksestakaan ei voi käydä työssä! äiti kirjoittaa ja jatkaa:

– Lapsilla on kavereita paremmista perheistä, joissa on, millä mällätä. Heille tulee paha mieli, kun ei ole edes varaa kunnon ruokaankaan. Siksi lähetän lapset pois jouluksi äitipuolen luo ja olen itse töissä, siellä jopa saattaa saada kinkun siivun, jos käy säkä, hän sanoo.

Köyhyys on riski hyvinvoinnille

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuore raportti kertoo, että lapsiperheiden lisääntyvä köyhyys on riski hyvinvoinnille.

Köyhyys aiheuttaa tutkimuksen mukaan lapsiperheissä monenlaisia ongelmia. Vanhemmilla on enemmän vaikeuksia parisuhteessa, ja toimeentulon niukkuus heijastuu huolina terveydestä ja pärjäämisestä kasvattajana.

– THL:n aiempi tutkimus on osoittanut, että pikkulapsiperheiden köyhyys on vaarallisinta, sillä se heijastuu kaikkein useimmin vielä aikuisiälläkin. Siksi on huolestuttavaa, että köyhyys on nyt kasvanut juuri pienten lasten perheissä, toteaa tutkimuspäällikkö Minna Salmi THL:n tiedotteessa.

Köyhyyden kasvu on viime vuosina ollut jyrkintä kahden huoltajan pikkulapsiperheissä. Köyhyysaste oli kolminkertainen vuonna 2007 vuoteen 1995 verrattuna, ja se on 2010-luvulla pysynyt noin kymmenen prosentin tasolla. Vuonna 2014 köyhiä lapsiperheitä oli 63 400, ja niissä eli 126 000 lasta.

Lapsiperheiden köyhyyden taustalla on työttömyyttä, niukkaa koulutusta ja työelämän muutosten vaikutusta. Köyhien lapsiperheiden huoltajat ovat muita useammin vailla ammatillista koulutusta, mutta korkeakoulutettujen huoltajien osuus on lisääntynyt 2000-luvulla.

Näin lukijat kertoivat, millainen on lapsiperheen köyhä joulu ja miten siitä selviää:

”Ei voida edes kinkkua ostaa”

”Jouluruuat halvoista juureksista teen itse ja toivottavasti löydän halvan pienen kinkun. Yhtä ainutta lahjaa ei valitettavasti ole, mutta joulu menee pakkaillessa. Muutetaan halvempaan asuntoon, se lienee joululahja kaikille. Kuvittelin, että jää enemmän rahaa ensi vuonna osa-aikatyöstä käteen, mutta kiitos hallitus, leikkaat työmarkkinatukea, lapsilisiä ja asumistukea eli kurjuus syvenee. Mitään järkeä ei siis ole.”

Jelena

”Mies on sairaslomalla, minä äitiyslomalla. Emme saa mitään muita tukia kuin mieheni sairaspäivärahan ja minun vanhempainpäivärahan ja lapsilisän. Yhteensä siis 1400 euroa. Vuokra 900 euroa ja päälle laskut, joita on huomattavasti, koska mieheni on joutunut lääkäreissä ramppaamaan. Lisäksi kalliit lääkkeet miehelleni. Jouluksi ei voida edes kinkkua ostaa ja lahjat jää hankkimatta. Toivon koko ajan, että jostain tulisi rahaa edes siihen kinkkuun. Kyllä tunnelmaa ollaan pyritty koristeilla laittamaan ja koitetaan nauttia yhdessäolosta. Ehkä vielä helpottaa.”

Väsynyt

”Joulukinkun vaihdoin kassleriin (on parempaa) ja halvempaa. Kokonaisena veteen 3h ja yöksi jääkaappiin. Seuraavana päivänä syömään. Perunasta ja lihasta voi tehdä soselaatikkoa. Maksaa noin 3 euroa tehdä muutaman kilon satsi ja on hyvää. Kaiken maailman joulukoristeita lahjoitetaan ilmaiseksi monessa paikassa. Sitten jos on oikeasti tiukkaa, niin pitää luopua ylpeydestä ja hakea tukia tai pyytää läheisiltä apua.”

Yhdessäolo tärkein

”Lahjoihin ei ole varaa tänäkään jouluna”

”Olen yh-isä ja yksin yrittäjänä alalla, jota tämä lama on koetellut todella kovasti. Lahjoihin ei ole varaa tänäkään jouluna ja ruokana sitä, mitä kaapista jotain vanhoja tähteitä sattuu löytymään.

Köyhä yrittäjä on kaiken avun ulkopuolella Suomessa ja se on todella väärin. Haluan kuitenkin toivottaa kohtalotovereille hyvää ja siunattua joulua.”

Mika

”Nyt suht. tuoreena eläkeläisenä voin kyllä laatikot tehdä, lahjoja ei ole varaa ostaa, kun remontit ja terveydenhoito vie kaiken käteenjäävän. Kummilapsille pitäisi, mutta heillä on varakkaampia sukulaisia. Ehkä sukkia lahjoitan. Oma aikuinen lapsi saa tyytyä ruokaan ja niihin sukkiin.

Yksinhuoltajana en ole itse yleensä lahjoja saanut äitini kuoltua. Toivottavasti ne pari kaveria, jotka jäljellä, eivät tuo jotakin roinaa mennessään sukujen yltäkylläisiin kouluihin – se kun edellyttää vastinetta, olen yrittänyt sanoa varovasti. Joulukortit vanhoille sukulaisille teki jo pitkän loven.”

Joulun hiljainen huoli

”Mietin, että olisiko lähistöllä kinkkubingo. Joulukoristeet kerään metsästä. Olisin halunnut olla joulun töissä, että ei tarvitsisi miettiä mitään.”

Ei lahjoja

”Ei auta kuin luovuutta pistää peliin”

”Sopivasti lahjoja eikä mitään hirmu kalliita. On paitojakin teineille kirpparilta ja hyvin kelvannut (kun eivät tienneet alkuperää). Joulukalenteriin kirpparilta pikkuleluja jne... Ei auta kuin luovuutta pistää peliin. Jouluverhot saa kun normi verhoihin kiinnittää koristeita.”

Luovuutta peliin

”Virallisen määritelmän mukaan olemme köyhä lapsiperhe, mutta kyllä me ihan tavallista joulua vietämme. Sitä rahaa kyllä saa yllättävän helposti kasaan jos vain viitsii tehdä asialle jotain. Lahjat ostettu alemyynneistä lokakuusta alkaen mutta suurin osa blackfridaynä. Jouluruokiin ei taas mene montaa kymppiä enempää kuin arkiruokaankaan ja sitähän voi ostaa vain kinkun, pari laatikkoa, pottua ja rosolli. Näihin menee ehkä 30–35 € ja riittää hyvin kolmeksi päiväksi koko perheelle.”

Pasanen

”Minä hommasin teinilleni joululahjaksi toivomansa merkkivaatteet (Converse, DC, Adidas) ja iPodin. Pitkin syksyä väijyin ja kiertelin kirppiksiä, huutelin sosiaalisessa mediassa ja kas, viikkoa ennen joulua toivotut vehkeet ovat paketissa odottamassa. Eikä rahaa mennyt kuin kymmenesosa siitä, mitä olisivat uutena maksaneet. Ja kyllä, teini tietää että meillä ei ole rahaa liiaksi asti, eivätkä second hand -vaatteet ole kauhistus.”

HWR

Paljonko teillä on käytettävissä rahaa joulunviettoon? Kerro kommenteissa!
Anu Karttunen

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI