21.12.2016 Lahjat kirpparilta ja pöydässä tavallista ruokaa – tällainen on köyhän lapsiperheen joulu

Lahjat kirpparilta ja pöydässä tavallista ruokaa – tällainen on köyhän lapsiperheen joulu

 Taskut ammottavat tyhjyyttään. Millainen joulu tästä oikein tulee?
Taskut ammottavat tyhjyyttään. Millainen joulu tästä oikein tulee? (KUVA: Colourbox)
Julkaistu: 17.12. 10:47

Joulu Miten järjestää lapsille ikimuistoinen joulu, jos vanhemmilla ei ole rahaa? Lukijat kertovat vinkkinsä.
Jouluun on viikko ja rahat alkavat olla loppu. Miten tästä kaikesta selviää? Miten lapsille kerrotaan, että lahjoja ei tule?

Psykologi Keijo Tahkokallio antoi IS:n Perheen pulmat -palstalla neuvoja siihen, miten rahahuolista kannattaa kertoa lapsille. Hänen mukaansa lapset kannattaa pitää ajan tasalla perheen taloudesta mutta sillä tavalla, etteivät he rasitu vanhempien huolesta.

– Vähän vanhempia lapsia, jotka jo osaavat verrata lahjojensa arvoa kavereittensa saamiin, voi hieman toppuutella toiveissaan. Koululaisille, jotka eivät enää usko joulupukkiin, voi kertoa rehellisesti, ettei rahaa liikene kalliisiin lahjoihin, Tahkokallio sanoo.

IS:n lukijat kertoivat, millaista joulunvietto on silloin, kun rahaa ei ole paljon käytettävissä lahjoihin tai jouluherkkuihin.

”Osa lähtee Lappiin laskettelemaankin”

”Kyllä on meidän perheen joulut vuosi vuodelta kurjemmiksi muuttuneet työttömyyden seurauksena, mutta mitäpä tuosta stressiä ottamaan, kun ei se tilannetta miksikään muuta.

Harmi tietenkin lasten kannalta, kun kavereiden perheissä isot lahjasäkit odottaa ja osa lähtee Lappiin laskettelemaankin. Lapsi ei osaa ajatella, että miksi meillä ei ole varaa. Sen on monet kerrat saanut kuulla lasten suusta, että säästäkää tai menkää töihin. Ei vaan ole tuloja mistä säästää, työpaikoista puhumattakaan.

Kyllä tämä tästä vielä kurjemmaksi muuttuu, niin ei kun nokka pystyyn ja kohti uusia pettymyksiä.”

Olis ees kinkkua syödä

”Rahaa ei ole ollut koko lapsen elinaikana ja niin kauan, kuin lapsi uskoi joulupukkiin oli todella haastavaa kerätä arvokkaan tuntuiset lahjat sekä lapselle että itselle, koska lapsi uskoi molemman lahjakasan olevan suoraan verrannollinen henkilön kiltteyteen.

Nyt hän on jo vanhempi koululainen ja ymmärtää, ettei äipällä ole rahaa lahjoihin eikä työn vaativuuden vuoksi oikein aikaa kirpputoreilta lahjojen etsimiseenkään. Vietämme joulua hakien pienen kuusen isovanhempien metsäpalstalta bussilippujen hinnalla. Samalla viemme metsään kauralyhteen. Tuntuu juhlalle.”

Yh äippä

”Itse olen ollut köyhä. Pientä lasta köyhyys ei kiinnosta. Yksi lahja riittää ja herkut, mutta teini-iässä varsinkin tytöt tarvitsevat enemmän lahjoja, koska muutkin saavat. Yleensä onnistui siten, että keräsi lahjarahat hyvissä ajoin, niin pystyi ostamaan kalliimman lahjan. Siihen vielä herkut ja hyvää ruokaa – sillä tavalla pystyi vähän huijataan, että rahaa löytyy, vaikka ei sitä ollut. Minusta tein siinä virheen, että kerroin, että me köyhiä. Se kannattaa kertoa vasta aikuisena. Nuori haluaa kaikkea, mitä muillakin on, näin se vaan menee...”

Joutsen76

”Tunnelma ei voi nojata pelkiin lahjoihin”

”Ei kannata painottaa lahjoissa liiaksi toiveiden toteuttamista, jännitystä lisää se kun ei tiedä mitä pukki tuo. Tunnelma ei voi nojata pelkkiin lahjoihin, sillä siihen se joulu pakettien avaamisen jälkeen lopahtaa. Antaa lasten koristella kotia ja osallistua ruuanlaittoon, yhdessä tekeminen ja oleminen on paljon mieleenpainuvampaa kuin se vanhempien yletön stressi ja kiire että kaikki olisi ’täydellistä’.”

Mutha

”Silloin, kun itse olin lapsi, vanhemmat korostivat, että joulupukki tuo lahjoja kilteille lapsille. Julmaa köyhien perheiden lapsia kohtaan. Vaikka he olisivat olleet kuinka kilttejä, tunsivat varmaan itsensä tuhmiksi kun lahjoja ei tullutkaan ainakaan siinä määrin kuin varakkaammille kavereille.”

Sweet freedom

”Ei lapsille kannata hirveästi puhua rahahuolista, kun ne sitten huutelee niistä kaikille. Parempi esittää, että asiat on ihan normaalista. Toki täytyy opettaa, että mikään ei ole ilmaista ja säästämällä voi ostaa jotain kalliimpaa.

Kyllähän se itselläkin ketutti penskana, kun itse sain jotain vaatteita ja halpoja Legoja ja naapurin kaikki kolme kakaraa sai oman ison telkkarin, tietokonetta, pelejä ja muuta hemmetin kallista. Eikä ne edes arvostaneet niitä, vaan valittivat niistä, mitä eivät saaneet ja että uusi telkkari oli vääränmerkkinen.”

Pasanen

”Syödään tavallisia ruokia”

”Kyllä yli kymmenenvuotias tajuaa, jos kertoo, ettei ole rahaa ostaa kalliita lahjoja tai montaa lahjaa. Ostaa kuitenkin yhden mieluisen, minkä lapsi haluaa, ja kirppareilta löytää usein edullisesti leluja ym. Ei kaikkien tarvitse olla uutta, meillä lapset ymmärtävät sen, että kirpparilta voi tehdä hyviä löytöjä, kun viitsii vähän nähdä vaivaa. Joulun kuivatuotteita voi ostaa jo syksylläkin kaappiin ja pakastimeen, ja hankkia eineslaatikoita, jos ei itse tee. Aika monessa perheessä on taloudellisesti tiukkaa, asioista pitää osata sumplia, ei siihen mitään asiantuntijoita tai kouluttajia tarvita, paitsi jos on uusavuttomat vanhemmat.”

Raisa

”Itse kerroin lapsille, ettei osteta mitään lahjoja ja syödään tavallisia ruokia. Lapset ei kuitenkaan laatikoista välitä. Kinkku ostetaan mutta ei ylimääräisiä ruokia. Ollaan kotona ja nautitaan kiireetöntä aikaa. Lapset saavat olla vaikka koko viikonlopun yökkärit päällä ja nauttia vapaa ajasta. Ei yhteiseloon tarvita rahaa, kun rakkaus löytyy perheen sisältä.”

Matkailija

Onko teille tulossa köyhä joulu? Millaiseen joulunviettoon rahat riittävät? Kerro tarinasi kommenteissa tai lähetä sähköpostia osoitteeseen lifestyle@iltasanomat.fi.

Anu Karttunen

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI