26.12.2016 Auton omistanut Anne, 55, pöyristyi sosiaalitoimen päätöksestä: ”Ne on hetkiä, jolloin jengi lannistuu”

Auton omistanut Anne, 55, pöyristyi sosiaalitoimen päätöksestä: ”Ne on hetkiä, jolloin jengi lannistuu”
 Kun suomalainen joutuu hakemaan toimeentulotukea, kunnan sosiaalitoimessa kartoitetaan ensimmäiseksi asiakkaan varallisuus. Sosiaalitoimi voi vaatia myös varallisuuden realisoimista ennen toimeentulotuen myöntämistä.
Kun suomalainen joutuu hakemaan toimeentulotukea, kunnan sosiaalitoimessa kartoitetaan ensimmäiseksi asiakkaan varallisuus. Sosiaalitoimi voi vaatia myös varallisuuden realisoimista ennen toimeentulotuen myöntämistä. (KUVA: Rio Gandara)

Anne, 55, joutui pitkän sairauslomansa aikana hakemaan toimeentulotukea. Hän kertoo, että sitä ei myönnetty, koska hän omisti auton.
Nelisen vuotta sitten Anne, 55, asui Helsingissä ja teki töitä tarjoilijana. Hänelle sattui töissä tapaturma, jonka seurauksena hän teloi jalkansa pahasti.

– Jouduin leikkaukseen, ja jalkaan jäi jännerepeämä. Tapaus ei kuitenkaan mennyt työpaikan vakuutuksen piiriin. Sanottiin, että se oli vanha vamma.

Leikkauksen jälkeen Anne oli pitkällä sairauslomalla, jonka loppupuolella hän siirtyi Kelan sairauspäivärahalle.

– En enää muista, mikä se Kelalta saamani summa oli, mutta se oli pirun vähän. Olin ehtinyt olla työpaikassani vain viisi kuukautta ennen tapaturmaa. Sitä ennen olin ollut vuoden ja 9 kuukautta sairauslomalla, kun olkapääni oli operoitu, joten aiemmat tulot eivät olleet nostamassa minimirahaa ylöspäin.


Sairauspäiväraha ei riittänyt millään, joten hain toimeentulotukea. En saanut sieltä mitään. Minulle sanottiin vain, että myy autosi.
Tuolloin Annen vuokra oli 590 euroa. Lisänä olivat vielä puhelinkulut, sähköt, netti – ja auto.

– En saanut edes asumistukea. Sairauspäiväraha ei riittänyt millään, joten hain toimeentulotukea. En saanut sieltä mitään. Minulle sanottiin vain, että myy autosi.

– Aika kohtuutonta, että meiltä, joilla on työ katkolla, viedään se väline, jonka avulla voisi sairausloman jälkeen jatkaa työelämässä, Anne sanoo.

”Se kipujen määrä oli ihan järkyttävä”

Anne asui tuolloin Laajasalossa ja koki, että auto oli tarpeellinen työssäkäynnin kannalta.

– Tämän alan keikkahommissa pitää pystyä kulkemaan silloinkin, kun julkiset eivät kulje. Jos ei pääse kulkemaan, silloin ei voi ottaa vastaan töitä.

Anne sisuuntui.

– En miettinyt todellakaan hetkeäkään auton myymistä. Ajattelen, että jos minulla ei ole mahdollisuutta ottaa vastaan työtä sen vuoksi, että minulla ei ole autoa, olen kohta täysin yhteiskunnan vastuulla.

– En ole ainoa tapaus tuttavapiirissä, jolle on näin sanottu. Ne on hetkiä, jolloin jengi lannistuu ja tekee mitä tekee. Osa laittaa auton rahoiksi ja kärsii siitä myöhemmin.


Pari kertaa sattui niin, että minulle tuli asiakkaaksi lääkäri, joka oli hoitanut jalkaani. Minulta kysyttiin, että olenko varma, että kykenen tekemään töitä.
Anne päätti kärsiä heti.

– Olen sitkeä. Olin joskus aiemminkin raahannut jalkaa perässä. Päätin ottaa vastaan keikkahommaa ja tein nopeita lounaskeikkoja. Neljän tunnin keikasta kärsin seuraavan päivän ja söin särkylääkkeitä, mutta koin, että se oli ainut vaihtoehtoni.

Annen onni oli tuttu ekstrausfirma, jolle hän oli tehnyt töitä aikaisemmin. Kun jalka oli todella pahana, Anne sai hakea sairauslomatodistuksen.

– Pari kertaa sattui niin, että minulle tuli asiakkaaksi lääkäri, joka oli hoitanut jalkaani. Minulta kysyttiin, että olenko varma, että kykenen tekemään töitä. Vastasin, että minun on pakko.

– Se kipujen määrä, mikä niistä keikkatöistä tuli, oli ihan järkyttävä. En tiedä, onko osasyynä se, että menin tekemään töitä liian aikaisin, mutta jalka turpoilee nykyisin paljon, ja joudun popsimaan särkylääkkeitä.

Uuteen ammattiin 53-vuotiaana

Nykyisin Annella on entiseen ammattiinsa 10 prosentin invaliditeetti. Jalassa on vielä avoin jännerepeämä.

– Kierrehän siitä tuli, jonka olisi voinut katkaista toimeentulotuella ja levolla.


Haluan tarinallani puolustaa niitä, jotka ovat samassa tilanteessa sairausloman ja autonsa kanssa. Kaikilla ei ole niin hyvä tilanne kuin minulla.
Anne joutui etsimään 53-vuotiaana uuden ammatin. Kiitos autonsa, hän pystyi Helsingistä muuttamisensa jälkeenkin ottamaan paikan vastaan.

– Olen nykyisin toimistotöissä. Sain aluksi pienempää palkkaa ja puolen vuoden kuluttua minut jo vakinaistettiin.

– Haluan tarinallani puolustaa niitä, jotka ovat samassa tilanteessa sairausloman ja autonsa kanssa. Kaikilla ei ole niin hyvä tilanne kuin minulla sen suhteen, että saatoin ottaa vastaan ekstrahommaa, Anne näkee.

Annen nimi on muutettu.

Ilta-Sanomat kertoi aiemmin tällä viikolla, että moni toimeentulotuenhakija ei tiedä, kuinka tiukka laki toimeentulotukea koskee.

Kun suomalainen joutuu hakemaan toimeentulotukea, kunnan sosiaalitoimessa kartoitetaan ensimmäiseksi asiakkaan varallisuus. On tapauksia, joissa asiakas on jättänyt pankkisalaisuuden tuella kertomatta säästöistään. Silloin hakija voi jopa syyllistyä petokseen.

Sosiaalitoimi voi vaatia myös varallisuuden realisoimista ennen toimeentulotuen myöntämistä. Tarpeettomaksi voidaan katsoa esimerkiksi työttömän perheen auto.
Heidi Hietala

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI