11.01.2016 Toimeentulotuen ehtoja pitää tiukentaa + kommentit

Toimeentulotuen ehtoja pitää tiukentaa
MIELIPIDE 11.1.2016 2:00
Helsingin Sanomat

Kuntien talous on tiukilla. Nyt kannattaisi tarkastella, kuinka avokätisesti toimeentulotukea jaetaan.

Ymmärrän, että tukea annetaan ravintoon, asumiseen ja lääkkeisiin. En ymmärrä sitä, että yhteiskunnan varoin tuetaan vaatteiden hankintaa, lehtitilauksia ja puhelimen käyttöä. En myöskään ymmärrä, miksi tuetaan harrastus- ja virkistystoimintaa sekä lasten harrastustoimintaa.

Entisaikaan lapsetkin ymmärsivät, että on rikkaita ja on köyhiä ja että suurin osa on siltä väliltä. Lapset ymmärsivät, että toisilla on enemmän kuin toisilla. Mutta silloin rahaa ei jaettukaan seinästä. Ilmaista rahaa ei yksinkertaisesti ollut. Kaikki raha piti ansaita.

Suomessa on paljon köyhiä ihmisiä, jotka eivät hae toimeentulotukea, vaikka olisivat siihen oikeutettuja. Toiset taas ovat tottuneet jo kolmannessa polvessa käymään aina sossun luukulla ja pitämään kovaa ääntä. Suomella ei ole enää varaa näin ylelliseen sosiaaliturvaan. Pannaan ilmaisen rahan hana tiukemmalle.
Helena Hartikainen
Tampere


*Helena Hartikainen, jo entisaikojen vaivaistaloissa köyhät saivat ruokaa, asumuksen ja varmasti hoitoa vaivoihinsakin. Oletko sitä mieltä, että tuo taso riittää suomalaisessa nyky-yhteiskunnassa?

Ja jos satut syntymään köyhään perheeseen, ei pidä kuvitella, että sinulla olisi oikeus johonkin mitä kaikilla kavereilla on, kuten harrastukseen! Kyllä osaansa pitää tajuta tyytyä jo lapsesta asti! Ja miksi ihmeessa alkoholistien ja väkivaltaisten vanhempien lapsia pitäisi jotenkin tukea, ainahan sellaisissa perheissä on eletty!

Yhteiskunnan sivistyksen mitta on toivottavasti edelleen se, miten se kohtelee heikoimpiaan.

*Toimeentulotuella elää Suomen elintasossa ankarassa köyhyydessä. Ei mihinkään ylimääräiseen ole varaa. Minä ymmärrän sosiaaliturvan niin, ettei sen tarkoitus ole säästää ainoastaan nälkäkuolemalta vaan säilyttää myös ihmisarvo mahdollisimman hyvin. Siinä on tosin ongelmia juuri ilmaisemasi asenteen vuoksi ja toisaalta tukijärjestelmän rakenteellisen nöyryyttävyyden takia.

*Sinä se et taida paljon ymmärtää. Niin nyt vaan on.

*Onpa hyvä, että kirjotitaja myöntää, ettei ymmärrä.

EU vai oliko se Euroopan komissio on jo moittinut Suomea siitä, että meidän sosiaaliturvamme on EUn alhaisemmassa päässä ja alla EU-normien. Suomen pitäisi siis kohentaa sosiaaliturvaa, jotta päästäisiin edes EU-normeihin.

Lisäksi sossulla jää joka vuosi yli tukea, jota siihen oikeutetut eivät edes hae.
Nykypäivänä puhelin eli kännykkä lie välttämätön, jos on vaikkapa työtön, että mahdolliset työnantajat saavat jostain kiinni. Sama koskee nettiyhteyttä, jota ilman tänä päivänä ei edes pysty asioitaan hoitamaan.

*Oikein kylmiä väreitä aiheuttaa tällaiset ulostulot. Se kertoo, että meillä on vielä matkaa sivistykseen ja hyvään ihmisyyteen.
Kuten TeeKiveläkin totesi, yhteiskunta on juuri niin hyvä, kuin sen heikoin lenkki. Taloudellisesti on vielä matkaa jonkin verran, ymmäksen osalta pitkä matka näköjään.


*Helena Hartikainen, jo entisaikojen vaivaistaloissa köyhät saivat ruokaa, asumuksen ja varmasti hoitoa vaivoihinsakin. näytä lisää
"Yhteiskunnan sivistyksen mitta on toivottavasti edelleen se, miten se kohtelee heikoimpiaan."
Nimenomaan, eikä kyse ole pelkästään sivistyksestä, vaan yleisesti talouden ja sosiologian tasapainossa pitäminen. Epätasa-arvoisuus johtaa luokkajakoon, joka johtaa väkivaltaisuuksiin, huonoon mielenterveyteen, murhalukemien nousuun, talouden laskemiseen, erittäin huonoihin päätöksiin valtiotasolla (yksityistettävät sosiaalihuollon alat ja vankilat), jotka edelleen ajavat Suomen taloutta alas, mutta rikkaiden etuja ylös.

 *Ilman siistejä vaatteita tai puhelinta ei voi hakea töitä. Alle toimeentulotukinormien eläminen saa muutenkin aikaan asioita jotka estävät työllistymästä.
Talouslaman aikana tuilla on elvyttävää vaikutusta talouteen niinkuin julkisella rahankäytöllä yleensä. Pienituloisilla raha menee sitäpaitsi yleensä suoraan kulutukseen.

*Ilman siistejä vaatteita tai puhelinta ei voi hakea töitä. Alle toimeentulotukinormien eläminen saa muutenkin aikaan asioita jotka estävät työllistymästä. näytä lisää
" Ilman siistejä vaatteita tai puhelinta ei voi hakea töitä. "
Tämä on tärkeä pointti !
Asiaan liittyy myös hammashoito.
Jotain tukallekin on tehtävä, tosin poninhäntä miehelle ja naiselle on ihan nykytrendiä.
Rahaa tarvitaan jopa työttömien kursseille, ja vapaaehtoisille kansalaisopistokursseille.


*Ehkä suurin ongelma on juuri se että rahaa ei voi ansaita, ei ole töitä. Palkkatyön lisääminen voi vain poistaa sosiaalitukien käyttöä. Muu on täysin huuhaata. syrjäytyminenkin johtuu siitä että ei ole palkallista työtä.


*Erikoiselta tuntuu, ettei mielipiteen kirjoittaja ymmärrä, miksi köyhien vaatteiden hankintaa tuetaan. Näillä keleillä ei oikein voi ulkona liikkua ilman asianmukaista varustusta.
Käsittääkseni sossu ei muuten anna mitään erillistä puhelin-, lehtitilaus- tai vaaterahaa vaan ne pitää kattaa toimeentulotukena saatavalla könttäsummalla.



*Toimeentulotuesta kiertää varsin villejäkin urbaanilegendoja, joten selvennetään sen verran että esim. vaatemenonsa, lehtitilauksensa ja puhelimen käyttönsä saajan pitää kattaa tuen perusosalla, mitenkään perusosan päälle hän ei niitä saa.



*Osa sosiaalitukia hakevista on kieltämättä niitä, jotka eivät tukea tarvitse, mutta tutkimukset ovat osoittaneet tämän joukon paljon pienemmäksi kuin niiden, jotka eivät tukea hae, vaikka sitä tarvitsisivat. Näihin pienillä tuloilla sinnitteleviin kuuluvat esimerkiksi monet iäkkäät omaishoitajat. Tosin jos oikein muistan omaishoidon tuki muuttuu subjektiivisesta harkinnasta kelan hoidettavaksi, jolloin sen saavat kaikki omaishoitajat.

Niinkuin edellä on todettu sosiaaliturvan avulla estetään ihmisten tipahtaminen ulkopuolelle hyvinvointiyhteiskunnan, ja täten estetään myös jyrkän vastakkainasettelun aiheuttamia levottomuuksia. Kaikkien tutkimusten mukaan tasa-arvoisimmat maat kuten kaikki Pohjoismaat ovat vakaimpia yhteiskuntia. En halua meille esimerkiksi USA:n mallia, jossa upporikkaiden vastapainona suuri joukko ihmisiä elää kaduilla yksityisen hyväntekeväisyyden varassa.

Siitä voidaan tietenkin keskustella, mihin sosiaaliturvan pitää riittää. Mielestäni perustarpeiden (asunto, ruoka, vaatteet, tarpeelliset lääkkeet) lisäksi puhelin on välttämätön. Onko syytä miettiä, miten kalliit liikuntaharrastukset kuuluvat yhteiskunnan korvattaviin vai olisiko syytä kääntyä sponsoreiden puoleen?

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI