30.10.2015 Eläkeläisillä suurimmat perintävelat

Tuore tilasto: Eläkeläisillä suurimmat perintävelat
Torstai 29.10.2015 klo 22.33  
Luottotietoyhtiö Bisnoden mukaan suomalaisten maksuhäiriöt kasaantuvat iän karttuessa.



Eläkeläisten maksuhäiriöiden keskiarvoa nostaa merkittävästi pieni ryhmä ihmisiä, joilla on niin mittavat häiriömerkinnät, että velan maksaminen on käytännössä mahdotonta. Arkistokuva ei liity juttuun.
Eläkeläisten maksuhäiriöiden keskiarvoa nostaa merkittävästi pieni ryhmä ihmisiä, joilla on niin mittavat häiriömerkinnät, että velan maksaminen on käytännössä mahdotonta. Arkistokuva ei liity juttuun. (MATTI MATIKAINEN)


Yli 60-vuotiailla maksuhäiriömerkinnän omaavilla suomalaisilla on perinnässä keskimäärin 60 000 euroa henkilöä kohden. Vastaava lukema alle 20-vuotiailla on huomattavasti pienempi, vain noin 1 400 euroa.

Tiedot käyvät ilmi markkina- ja luottotietoyhtiö Bisnoden tuoreesta maksuhäiriötilastosta.

Luottotietorekisteriä ylläpitävä Bisnode vertaili maksuhäiriömerkintöjen yhteenlaskettuja summia ja lukumääriä eri ikäryhmien välillä. Suurimmat yhteenlasketut maksuhäiriöt henkilöä kohden ovat yli 60-vuotiailla, joista suuri osa on eläkeläisiä.

Maksuhäiriöiden yhteenlasketun summan keskiarvo kasvaa tasaisesti ikäryhmästä toiseen. Alle 20-vuotiaiden ikäryhmässä sama luku on noin 1 400 euroa, 20-30-vuotiaiden noin 13  000 euroa ja 40-50-vuotiaiden jo yli 40 000 euroa.

- Siinä missä maksuhäiriöitä on määrällisesti eniten 20-50-vuotiailla, häiriöiden yhteenlaskettu summa henkilöä kohden painottuu huomiota herättävän paljon yli 60-vuotiaisiin. Muun muassa pienillä eläkkeillä voi olla vaikutusta joidenkin ikäihmisten velkojen suuruuteen, Bisnoden asiakkuusjohtaja Jouni Suominen sanoo yhtiön tiedotteessa.



Maksuhäiriömerkintöjen kasaantuminen näkyy myös yksittäisten maksuhäiriöiden keskiarvoissa, jotka vaihtelevat alle 20-vuotiaiden yli 350 eurosta yli 60-vuotiaiden jopa yli 6 000 euroon. Määrällisesti maksuhäiriöitä on eniten 20-50-vuotiailla suomalaisilla.

Suominen muistuttaa, että tiettyjen yksilöiden rooli korostuu tilastoissa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että tietty ryhmä yli 60-vuotiaista ei todennäköisesti pysty koskaan maksamaan velkojaan.

Ikäryhmien ajallisesta vertailusta käy ilmi, että nuorempi sukupolvi pitää raha-asioistaan entistä tarkemmin huolta. Alle 25-vuotiaiden maksuhäiriöt ovat vähentyneet viimeisen kahden vuoden aikana. Yli 60-vuotiaiden maksuhäiriöiden määrän kasvu on jonkin verran taittunut.

Bisnoden ylläpitämän luottotietorekisterin mukaan noin 370 000 suomalaisella on rasitteenaan maksuhäiriömerkintä.

NINA LEINONEN
nina.leinonen@ilmedia.fi

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI