15.10.2015 Tolkuton byrokratia uuvuttaa toimeentulotuen hakijaa: "Joka kuukausi pitää todistaa, että olen pitkäaikaistyötön"

UUTISET
KOTIMAA
Kotimaa 15.10.2015 klo 9:24 | päivitetty 15.10.2015 klo 9:30

Tolkuton byrokratia uuvuttaa toimeentulotuen hakijaa: "Joka kuukausi pitää todistaa, että olen pitkäaikaistyötön"

Toimeentulotuen hakemisen monimutkaisuus ja nöyryyttävyys ovat yhä arkipäivää. Vasemmistoliiton Anna Kontula ihmettelee, mikseivät norminpurkutalkoot ole koskeneet kaikkein heikoimmassa asemassa olevia.
Sarviksen sosiaaliasema
Tampereella toimeentulotukea haetaan Sarviksen sosiaaliasemalta. Kuva: Ville Vaarne / Yle
Tamperelainen Kirsi Lilja istuu sosiaaliasema Sarviksen aulassa. Hänellä on mukanaan iso ruskea kirjekuori, joka on täynnä papereita.
– Kelan tositteet, kopiot sähkölaskuista, pankkitiliotteet, lääkärilausunnot, Lilja luettelee.
Lain mukaan meidän pitää selvittää tuen saajaa koskevat asiat.
– Timo Ruohola
Liljan mielestä toimeentulotuen hakeminen on nöyryyttävää.
– Joka kuukausi pitää todistaa, että olen edelleen pitkäaikaistyötön, hän sanoo.

Toimeentulotuen hakemisen ongelmat ovat olleet samoja vuosikausia. Jopa puolet tukea tarvitsevista jättää hakemuksen tekemättä. Syitä voivat olla hakemuksen monimutkaisuus ja se, että tuen hakeminen koetaan nöyryyttävänä.
Tampereen kaupungin mukaan hakemuksen monimutkaisuus johtuu toimeentulotukea koskevasta laista.
– Lain mukaan meidän pitää selvittää tuen saajaa koskevat asiat, sanoo Tampereen toimeentuloturvan päällikkö Timo Ruohola.

Helsingissä tukea saa Tamperetta helpommin. Lakia voi siis tulkita eri tavoin.
– Anna Kontula
Kansanedustaja ja Tampereen kaupunginvaltuutettu Anna Kontula (vas.) ei hyväksy selitystä. Hänen mukaansa lakia voisi tulkita nykyistä kevyemmin.
– Kunnat myöntävät toimeentulotukea erilaisin perustein. Helsingissä tukea saa Tamperetta helpommin. Lakia voi siis tulkita eri tavoin, Kontula sanoo.
Kontulaa ihmetyttää se, että poliittiseen puheeseen tulleet norminpurkutalkoot eivät ole koskeneet kaikkein heikoimmassa asemassa olevien kohtaamaa byrokratiaa.
Kontula havahtui tuen hakemisen monimutkaisuuteen kesällä, kun hän auttoi erästä opiskelijaa hakemaan toimeentulotukea.
– Hakemuksen liitteeksi tarvittiin toistakymmentä sivua erilaisia papereita, Kontula sanoo.

Kontula jätti elokuussa Tampereen kaupunginvaltuustoon aloitteen toimeentulotukea koskevan byrokratian keventämiseksi. Tällä hetkellä aloite on kaupunginhallituksen valmistelussa.
Suurin osa tuesta haetaan kirjallisesti
Tampereella toimeentulotuen hakemuksista yhdeksän kymmenestä tehdään kirjallisesti. Loput hakemukset ovat suullisia, eli ne tehdään etuuskäsittelijän kanssa tapaamisessa.

Kontulan mielestä suullisia hakemuksia pitäisi lisätä, sillä niissä byrokratiaa on vähemmän.
Kaupungin vastaus on, että käsittelijöistä on pulaa.
– Tavoite on ollut, että 70-80 prosenttia hakemuksista olisi kirjallisia. Siihen ei kuitenkaan päästä, Timo Ruohola sanoo.

Osa jättää tuen hakematta, koska he yrittävät sinnitellä viimeiseen asti omin avuin.
– Timo Ruohola
Viime vuodesta lähtien hakemuksen on voinut tehdä Tampereella netissä. Joka kolmas toimeentulotuen hakemus tehdään nyt verkossa.
Ruoholan mukaan suurin osa uusista asiakkaista tavataan ensimmäisellä hakukerralla. Tapaamisia tarvitaan silloin, jos elämäntilanteen todistaminen on vaikeaa. Eniten vaikeuksia on tukea hakevilla perheillä.
– Perheissä on usein sellaisia erikoistilanteita, joita on vaikea kertoa paperilla, Ruohola sanoo.

Ruohola ei usko EU:n selvitykseen, jonka mukaan jopa puolet toimeentulotukeen oikeutetuista suomalaisista jättäisi tuen hakematta. Hänen mielestään byrokratia ei ole este tuen hakemiselle.
– Osa jättää tuen hakematta, koska he yrittävät sinnitellä viimeiseen asti omin avuin, Ruohola sanoo.
EU-selvityksestä uutisoitiin viime vuonna. Selvityksen takana on vähimmäistoimeentuloa tarkastellut European Minimum Income Network -hanke.

Toimeentulotuki siirtyy Kelalle
Kuntien maksama toimeentulotuki siirtyy Kelan vastuulle vuonna 2017. Kuntien maksettavaksi jää noin kymmenen prosentin osuus.
Muutos voi keventää byrokratiaa, sillä Kelan etuuskäsittelijä näkee suoraan kaikki Kelan maksamat etuudet, kuten asumistuen, työmarkkinatuen kansaneläkkeen ja vammaisetuudet.

Byrokratiaa moititaan, mutta samassa yhteydessä vaaditaan tarkkuutta siitä, että tukea ei saa myöntää liian löysin perustein.
– Jaakko Ellisaari
Toimeentulotukeen perehtynyt sosiaali- ja terveysministeriön ylitarkastaja Jaakko Ellisaari sanoo, että tuen hakeminen voi muutoksen myötä helpottua, mutta kunnat ovat jo nyt helpottaneet merkittävästi etujen hakemista. Ellisaaren mielestä hakijan pitääkin tehdä jotain tuen saamiseksi.
– Byrokratiaa moititaan, mutta samassa yhteydessä vaaditaan tarkkuutta siitä, että tukea ei saa myöntää liian löysin perustein. Tämä on ristiriitaista, Ellisaari sanoo.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI