15.09.2015 1660 € pelkkää korkoa – lahtelaismiehen velasta tuli nyt ennakkopäätös Suomessa

1660 € pelkkää korkoa – lahtelaismiehen velasta tuli nyt ennakkopäätös Suomessa


Uusi Suomi

Päivitetty: 15.9.2015 11:55
 Korkein oikeus antoi ennakkopäätöksen kohtuuttomasta viivästyskorosta.
KOTIMAA
Perintäyhtiön vaatimus pikaluoton 118,80 prosentin viivästyskorosta oli kohtuuton ja ylitti roimasti lakisääteisen rajan, päätti korkein oikeus (KKO). Ennakkopäätös annettiin tänään tiistaina.
KKO piti ennallaan hovioikeuden tuomion, jolla hylättiin perintäyhtiön vaatimus noin 2800 euron luotolle maksettavasta 118,80 prosentin viivästyskorosta.

Lahtelaismies oli sopinut pikaluotosta ehtoineen internetissä ja hyväksynyt vakioehdot, joiden mukaan luoton nimellinen vuosikorko oli 118,80 prosenttia. Mies jätti luoton maksamatta ja pikavippiyritys myi saatavan perintäyhtiölle. Perintäyhtiö vaati mieheltä maksamattoman pääoman lisäksi luoton nimelliskoron suuruista viivästyskorkoa.

 Käräjäoikeus ja sen jälkeen hovioikeus hylkäsivät viivästyskorkoa koskevan vaatimuksen siltä osin kuin se ylitti lakisääteisen viivästyskoron. Tällä hetkellä lakisääteinen viivästyskorko on 7,5 prosenttia.

Hovioikeuden mukaan hulppea viivästyskorko olisi tarkoittanut, että lahtelaismies olisi joutunut maksamaan puolen vuoden ajalta pelkästään viivästyskorkoa yli puolet maksamatta olevan velan pääomasta eli noin 1660 euroa.

KKO piti alempien oikeusasteiden tuomion ennallaan. KKO katsoi, että vaikka viivästyskorko perustui sovittuun luottokorkoon, ei luoton vakioehtoja ollut laadittu selkeästi eivätkä ne olleet kohtuullisia kuluttajan kannalta.

Kohtuuttomat ehdot eivät Euroopan unionin direktiivien ja EU-tuomioistuimen oikeuskäytännön mukaan sido kuluttajaa. Tämän johdosta myös vaatimus viivästyskorosta oli selvästi perusteeton.


Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI