05.09.2015 MINNE....... OMIA KOMMENTTEJA ( lehtijuttuja/faktoja/ajankohtaisohjelman osia) PAKOLAISKESKUSTELUUN

Minne menisin, jos Suomesta joutuisin  pakolaiseksi....
Hieno heitto juontajalla eilisessä ajankohtaisohjelmassa.
 Kysymykseen vastasi haastateltava, en minnekään jäisin kotimaahani.

Kärkkäästi juontaja , antoi ymmärtää, että puhutaan vain pakolaisista, ei muista asioista, oikeinhan se on, mutta kyllä pitää ottaa myös huomioon se, miten meille Suomalaisille käy.
Juontaja veti myös esille, että Suomi ottanut vain tämän verran ja Ruotsi ja Saksa paljon enemmän.

Siinä ohjelmassa, muuan perhe oli ottanut kotiinsa pakolaisperheen. Auttavat heitä, ja neuvovat Suomen asioissa, kommunikointia heillä oli englanti ja näytteleminen. Asuvat perheessä pitkään, ei vain tätä viikkoa, jonka vasta ovat olleet Suomessa.

Yksi haastateltava oli sitä mieltä, että Suomella itsellään on liiaksi epäkohtia työttömyys ja asunnottomuus, ei vaatteita eikä ruokaa, muualta kuin ruokajonoista ja ei rahaa. Joiltakin Suomalaisilta puuttuu myös kännykät.
Tästä on omakohtainen kokemus.

Nämä kaikki kuitenkin annetaan pakolaisille, ja paljon paljon muutakin.
Valtio maksaa kunnalle pakolaisista, kunta kustantaa pakolaisia , asuminen vuoden verran noista rahoista, joita kunta saa valtiolta. .
Kuinka Suomen valtiolla on varaa ottaa velkaa velan päälle.
Kuka maksaa ?  Esim. koulutuksen, kun meillä niin hyvät kouluttautumis mahdollisuudet.

Eikö ensin olisi pitänyt hoitaa Suomalaiset kuntoon, ja sitten tuoda näitä ulkolaisia, sellaisia jotka todella tarvitsevat apua ja miten se todella apua tarvitsevat määritellään, siihen pitäisi kanssa puuttua ?
Leikataan , jos jostakin Suomalaisten tuista ja säästetään , ja siirretaan rahoja paikasta a paikkaan b.


Euroopan pakolaiskriisin myötä vuonna 2015 turvapaikanhakijoiden määrä monikertaistui. Suomeen avattiin nopeasti useita vastaanottokeskuksia, mutta Maahanmuuttovirasto on arvioinut että nykytahdilla on perustettava kolme uutta vastaanottokeskusta joka viikko jotta maahan tulevat turvapaikanhakijat voidaan majoittaa.

Yksi lehtikirjoitus satojen joukosta :

****Pakolaisten vastaanoton kulut satoja miljoonia euroja

1.9.2015 4:00
 Tämä on erittäin hyvä kysymys, ja kuntalaisten sekä veronmaksajien onkin syytä tietää valtion todellisia kustannuksia maahanmuuton osalta vuodelta 2014. Luvut ovat julkisia ja löytyvät maahanmuuttoviraston kirjanpitoyksikön tilinpäätöksestä 2014 (www.migri.fi/tietoa_virastosta/tilastot).
Maahanmuuttoviraston päätösten hinta, mukaanlukien poistot (käsittäen sekä viraston että vastaanottokeskukset) oli 1456 euroa päätöstä kohden. Eri statuksella olevat oleskeluluvat ovat erihintaisia. Esimerkiksi kansainvälisen opiskelijan sähköisesti tehtävä oleskelulupapäätös maksoi 88 euroa. Turvapaikkapäätöksen omakustannushinta oli 1593 euroa ja kansalaisuusaseman määrittelyt ja tiedustelut 243 euroa suoritteelta.
Vastaanottotoiminnan kokonaismenot vuonna 2014 olivat 61941316,09 euroa. Tämä luku käsittää Joutsenon ja Oulun vastaanottokeskusten toimintamenot, vastaanottopalvelut, muut maahantuloon liittyvät menot, pakolaisten maahantuloon liittyvät kustannukset sekä vastaanottotoiminnan asiakkaille maksettavat tuet.

Vuonna 2014 uusia turvapaikanhakijoita tuli maahan yhteensä 3651. Alaikäisiä oli 196. Vuoden 2014 lopulla vastaanottokeskusten kokonaispaikkamäärä oli lähes 2700.
Vuonna 2014 keskimääräinen vastaanoton kustannus/henkilö/vuosi oli 20368 euroa.
Maahanmuuttovirasto arvioi pakolaismäärien kasvavan. Jos uusia pakolaisia tulee vuoden 2015 aikana arviolta 15000 ja keskimääräinen vastaanoton kustannus henkilöä kohden pysyy samana, niin keskimääräisen vastaanoton kustannukset tulisivat olemaan yhteensä noin 305520000 euroa vuodessa.
Anna-Maija Jukkara, Kouvola
(kopioitu)



Tähän kirjoitukseen oli taas annettu erilaisia kommentteja :

Kyllä, mutta arvaappas kuka ne rahat loppujenlopuksi Euroopan komissiolle antaa? Eurooppalaiset veronmaksajat, muunmuassa Suomalaiset. Vai luuletko että se raha tulee tyhjästä?

Kriitikkona vastaan, että ihmishengen tai ihmisarvoisen kohtelun hintaa ei voida suoraan määrittää. Mutta mielestäni Suomella valtiona on velvollisuus hoitaa ensin omansa, ennen kuin auttaa muita. Nuorisomme voi huonosti, mielenterveysongelmat ovat nousussa. Vanhukset, työttömät, syrjäytyneet, he tarvitsevat kipeästi apuamme. Helsingissä leipäjonot ovat jo lähes kilometrin mittaisia.



Oma kannanotto:
En ottanut, kuin karkeasti esille niitä asioita tästä ohjemasta  , jotka jäivät minulle mieleen, mietityttämään.
Yksi asia kaiversi kovinkin mieltäni, kun toimittaja kysyi asioista. Joku niistä vastaajista sanoi, että Suomeen tulleet pakolaiset ovat koulutettuja , tai kouluttautuvat täällä lopulliseen ammattiin ja menevät Suomessa töihin ja tienaavat sitten Suomelle verorahoja. Niin, minne ne menee töihin, kun kotimaan työllisyys tilanne on mikä on ?

****Heinäkuun työttömyysaste 8,4 prosenttia
Työttömiä oli Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan vuoden 2015 heinäkuussa 232 000 (virhemarginaali ±19 000), mikä oli 38 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömiä miehiä oli 123 000 ja naisia 109 000 henkeä. Työttömien naisten määrä kasvoi 22 000 ja miesten 16 000.

Työttömyysaste oli heinäkuussa 8,4 prosenttia eli 1,4 prosenttiyksikköä suurempi kuin vuotta aiemmin. Miesten työttömyysaste oli 8,7 ja naisten 8,2 prosenttia. Työttömyysasteen trendi oli 9,6 prosenttia.
(kopioitu )

****Suomeen on saapunut tänä vuonna yli 4000 turvapaikanhakijaa. Millaisista oloista he tulevat?
FAKTAT
Turvapaikanhakija on henkilö, joka hakee turvaa vieraasta valtiosta.
Turvapaikanhakijasta tulee pakolainen, jos hän saa vieraasta valtiosta turvapaikan henkilökohtaisen vainon perusteella. Pakolaisella on perusteltu syy pelätä joutuvansa kotimaassaan vainotuksi alkuperänsä, kansallisuutensa, uskontonsa, yhteiskunnallisen ryhmänsä tai poliittisen mielipiteensä perusteella.
Turvapaikanhakija voi saada vieraasta valtiosta oleskeluluvan myös toissijaisen suojelun perusteella, jos hakijaa uhkaa epäinhimillinen kohtelu kotimaassaan.
Humanitaarisen suojelun perusteella oleskeluluvan voi saada, jos hakijan lähtömaan tilanne on sellainen, että se voi johtaa kenen tahansa joutumiseen oikeudenloukkausten tai erottelemattoman väkivallan kohteeksi.
Tämän vuoden tammikuun alusta heinäkuun loppuun turvapaikanhakijoita saapui Suomeen yhteensä 4121.

Maahanmuuttoviraston tuoreimman arvion mukaan turvapaikanhakijoiden määrä saattaa tänä vuonna nousta Suomessa jopa 15 000:een. Määrä on voimakkaassa kasvussa, sillä koko viime vuonna heitä saapui Suomeen vain 3651. Näistä 1346:lle myönnettiin Suomen lain mukaista kansainvälistä suojelua.

Kasvaneiden lukujen taustalla vaikuttavat useat kriisit pääasiassa Afrikassa ja Lähi-idässä. Kyse on maailmanlaajuisesta muuttoliikkeestä, sillä turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut räjähdysmäisesti koko Euroopassa. Punainen Risti arvioi, ettei humanitaarisen avun tarve ole koskaan toisen maailmansodan jälkeen ollut niin suuri kuin se on nyt.

Viime aikoina julkisessa keskustelussa on puhuttu "elintasosurffaajista", mutta millaisista oloista turvapaikanhakijat oikeasti tulevat Suomeen?

Iltalehti kokosi kansalaisuuksien mukaan suurimpien hakijaryhmien kotimaan tilanteen. Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden määrät ovat ajalta 1. tammikuuta - 31. heinäkuuta 2015.:
1. Irak, 1337 hakijaa:Väkivaltaisuudet ovat kiihtyneet pitkään sisällissodasta kärsineessä maassa, ja erityisesti Pohjois-Irakin turvallisuus- ja humanitaarinen tilanne on pahentunut aseistautuneiden ryhmien ja Irakin armeijan välisissä taisteluissa. Terrori-iskujen riski on merkittävä suurimmassa osassa maata.
2. Somalia, 945 hakijaa : Somalia on yksi maailman köyhimpiä ja turvattomimpia maita
3. Albania, 422 hakijaa: Maahanmuuttovirasto tiedotti heinäkuussa, että perusteettomasti turvapaikkaa hakevien albanialaisten määrä Suomessa on moninkertaistunut.Maahanmuuttovirasto määrittelee Albanian yleisen turvallisuustilanteen rauhalliseksi, minkä vuoksi kaikille tänä vuonna turvapaikkaa hakeneille albanialaisille on tehty kielteinen päätös turvapaikasta.
4. Afganistan, 207 hakijaa:Afganistanissa on käyty sisällissotaa vuodesta 1978 alkaen. Vuosikymmenten aikana konfliktin osapuolet ovat vaihdelleet ja siihen on osallistunut myös ulkomaalaisia joukkoja. Pitkään jatkuneiden konfliktien takia Afganistan on yksi maailman miinoitetuimmista maista.
5. Venäjän federaatio, 124 hakijaa:Valtaosa Venäjän alueelta tulevista turvapaikanhakijoista on kotoisin Pohjois-Kaukasukselta Tšetšeniasta ja Ingušiasta. Maahanmuuttovirasto tiedotti kesäkuussa, että alueiden kapinallistoiminta ja pommi-iskut ovat tuoreiden tilastojen ja analyysien mukaan vähentyneet, mutta muutos voi olla väliaikaista.
6. Syyria, 119 hakijaa:Syyrian turvallisuustilanne on hyvin heikko. Yli 12 miljoonaa syyrialaista on akuutin humanitaarisen avun tarpeessa.




Oma kommentti: 
Juu, palataan minne minä menisin, jos joutuisin pakolaiseksi Suomesta, ottaiskos Ruotsi minut pakolaiseksi, kuten otti joskus äitini sotapakolaiseksi... Joutuisin asunnottomaksi, ei rahaa ruokaa tai vaatteisiin, ei puhelinta ei mitään, ja vielä olisi ne velat ja joku vielä olisi niskan päälle hengittämässä, ulosotto .
Niin, eipä tuo mikään ole minulle uutta, tilannehan on ollut jo 3,5, vuotta samanlainen, paitsi, että on asunto vielä pään päällä.
Täällä ollaan Suomessa ja pysytään, kun ei ole varaa mihinkään matkaan. Ja kukaan ei minun pakolaismatkaani maksaisi ja missä olisi paremmin asiat kuin täällä. Jossain, mutta miksi lähtisin, en missään nimessä, perhe ja rakkaat täällä. Ja mikään mahti ei aja minua niitten läheltä pois. 

Ja lopuksi, kyllä se pitäisi katsoa sinne kotimaahan mistä pakolaiset tulevat, mikä ongelma siellä on, ja kuinka sitä kautta voitaisiin ehkä auttaa näistä pakolaisia olemaan kotimaassaan.
Eihän Suomalaiset köyhät lähde minnekään karkuun tilannettaan, kun siihen ei ole varaa. Tietty onhan sekin  yksi suuri hyvä puoli, että meillä ei ole sotia ja ahdinkoa, pelkoa kuolemasta  .

Tässä kirjoituksessani, olen vain ottanut niitä asioita, jotka ovat minun mielestäni asioita, mitkä kaihertaa mieltäni.
Annan kaikkien tulla, ketkä haluavat tulla, ja ovat todella avun tarpeessa. Ja ne ketkä haluavat auttaa, saavat auttaa ja antaa apunsa ja kotinsa pakolaisille.

****Otsikoissa :
Pakolaisperhe luuli, että Suomessa ei auteta
Perhe otti kotiinsa irakilaisperheen Tampereella – toimi näin, jos haluat majoittaa turvapaikanhakijoita

Tamperelaisen yrittäjä Laura Järviluoman kotona asuu nyt pakolaisperhe Irakista. Perhe sai huoneen Järviluoman entisestä makuuhuoneesta.
 Neljä asiaa kotimajoituksesta
Pohdi näitä asioita, jos haluat majoittaa turvapaikanhakijoita
Maahanmuuttovirasto julkaisi perjantaina ohjeita kotimajoituksen tarjoamisesta kiinnostuneille. Ohjeita laatii tiedottaja Kaisa Härkisaari.
Alla asioita, joita kannattaa ottaa huomioon. Tarkemmat ohjeet löytyvät viraston kotisivuilta www.migri.fi.
1. Älä kuormita vastaanottokeskuksia kyselyillä. Koko vastaanottojärjestelmä toimii paineessa äärirajoilla. Parasta on liittyä Facebookissa toimivaan Refugees Welcome -vapaaehtoisryhmään, joka on luvannut olla kotimajoituskysymyksissä välikätenä Maahanmuuttoviraston suuntaan ja informoida asioissa.
2. Tulijat eivät ole turisteja vaan ihmisiä, joilla voi olla traumaattisia kokemuksia. Pohdi, kuinka pitkäksi aikaa olet valmis majoittamaan ihmisiä. Hakemusten käsittely kestää tavallisesti useita kuukausia. Sovi, kauanko luonasi voi majoittua. Jos asut vuokralla, keskustele asunnon omistajan kanssa asiasta.
3. Kyse on vapaaehtoisesta auttamisesta. Valtio ei maksa ylläpitoavustusta, eikä turvapaikanhakijasta toisaalta voi ottaa itselleen kotiapulaista.
4. Kotimajoituksen tarjoaminen on lähtökohtaisesti erittäin positiivinen teko. Se vähentää täysien vastaanottokeskusten painetta ja auttaa tulijoita sopeutumaan suomalaiseen kulttuuriin ja tapoihin.

TAMPERE. Tampereen Pispalassa on pieni puutalo, ja siellä asuu nyt ensimmäistä viikkoa myös perhe Irakista. Isä, äiti ja kolmevuotias tyttö, joka välillä läikyttää saippuakuplanestettä lattialle.

Se ei haittaa tamperelaisia Laura Järviluomaa ja Jyri Piekäistä, jotka viime viikonloppuna ottivat pakolaisperheen kotiinsa asumaan, toistaiseksi määräämättömäksi ajaksi. Se on ensimmäisiä kertoja Suomessa, kun tavallinen perhe avaa ovensa turvapaikanhakijoille.

Ikkunasta näkyy pispalalainen järvimaisema. Pakolaisperheen isä käy pyyhkimässä lattian. Yksi irakilaisperheen huolia kotiasumisessa onkin juuri se, miten Järviluoma ja Piekäinen suhtautuvat heidän vilkkaaseen kolmevuotiaaseensa. Huoli on turha, sen näkee isäntäperheestä.

Järviluoman päätös kypsyi elokuussa, kun uutiset täyttyivät pakolaiskriisistä.

"Viimeinen niitti oli se, että vastaanottokeskuksetkin olivat täynnä. Siinä kohtaa tuli auttamisen tuska, että mitä voi tehdä ihminen vailla mitään resursseja", hän sanoo keittiössään.

Vaikka olihan niitä resursseja. Hän siirsi sänkynsä olohuoneeseen ja tyhjensi oman makuuhuoneensa.

"Rupesin selvittämään, kehen pitää olla yhteydessä, jos haluaa avata kotinsa pakolaisille. Lähdin soittelemaan SPR:ään ja maahanmuuttovirastoon ja lopulta löytyi SPR:n Hämeen piirin kotimajoitusyksikkö", Järviluoma kertoo.

"Sitten viime perjantaina Sorin poliisilaitokselta soitettiin, että täällä olisi nyt.""Me näimme perheen asemalla, ja jotenkin siinä luottamus syntyi heti katseesta ja silmistä. Kun tällainen kukkamekkohippi menee, niin kai siitä heti näkyy, ettei se mitään pahaa heille halua."
Sitten palattiin yhdessä Pispalaan. Järviluoma osoitti vieraille huoneen, esitteli paikat, vessan ja suihkun, antoi peitot ja tyynyt. Jääkaapista raivattiin yksi hylly heidän ruuilleen. Naapurit toivat vaatteita ja leluja lapselle.
Tärkeintä oli, että irakilaisperhe pääsi nukkumaan. He olivat olleet matkalla seitsemäntoista vuorokautta. Tytöllä oli painajaisia.
Arki on lähtenyt rullaamaan hyvin, isäntäväki sanoo. Järviluoma opetti heille bussin käytön ja keskustasta löytyi halal-kauppa. Yhteinen kieli on yksinkertainen englanti. Ja tietysti: saunassa on käyty. Tyttö luuli puukiuasta katsottuaan, että saunassa on tulipalo.

Pitää kysyä miksi?

"Koska ihmiset tarvitsevat paikan, missä voi olla ja koska yhteiskunta ei pysty sitä tarjoamaan. Se on todella surullista", sanoo Jyri Piekäinen, vanhaksi punkkariksi tunnustautuva ravintolatyöntekijä.
He molemmat uskovat, että perhe pysyy heillä vielä pitkään, ainakin talven yli.
"Ei täältä ketään pois ajeta", Piekäinen sanoo.
Hän kannustaa muita suomalaisia samaan.
"Rohkeutta vaan. Kyllä se tulee antamaan enemmän kuin ottamaan."
Perheen pojat pohtivat – äidin mukaan turhaan – lähinnä sitä, käyttäisivätkö tulijat heidän tietokonettaan.
Irakilaisperhe lähti Bagdadista, kun siellä alkoi olla liian vaarallista elää erilaisten asemiesten ryhmien välissä. Koko maa on tuhottu, ja kaikki sotivat kaikkia vastaan, he sanovat.
Perheen äiti kertoo, miten he tulivat Turkista Kreikkaan yhdeksänmetrisellä ihmissalakuljettajien kumiveneellä, 45 aikuista ja 15 lasta. Kahdeksan tuntia öisellä merellä, jossa aallot löivät laitojen yli ja kesken matkan ylimääräisestä painosta eli laukuista piti päästä eroon. Vettä piti kauhoa veneestä koko matka.
Kreikasta matka jatkui Wieniä kohti poliisia vältellen. Siellä salakuljettajat tarjosivat eri maita eri hintaan, ja perhe valitsi Suomen. He maksoivat matkastaan kaikkiaan yli 11 000 euroa. Bagdadista lähtiessä heillä ei ollut tietoa, mihin päätyisivät.
"Nyt voimme nukkua ilman pelkoa ja vaaraa", äiti sanoo pispalalaisen pirttipöydän ääressä.
"Nyt kaikki on hyvin. Tämä perhe auttaa minun perhettäni kaikessa. Olen hyvin kiitollinen.""Kiitos Suomen hallitus kaikesta", sanoo isä.
Heidän tulevaisuutensa on nyt avoin. Äiti toivoo voivansa jatkaa Suomessa apteekkarinopintojaan, isä toivoo jatkavansa teknikon töitään. Molemmat haluaisivat alkaa opiskella kieltä.
"Luulin, että ihmiset eivät täällä auttaisi. Se oli väärä luulo", äiti sanoo.

****Yle: Sipilä antaa kotinsa turvapaikanhakijoille
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) lupaa antaa oman Kempeleen kotinsa turvapaikanhakijoiden käyttöön, kertoo Yle.

Pääministeri Juha Sipilä haluaa antaa Kempeleen turvapaikanhakijoille majapaikan omasta kodistaan.
 Ministeri antaa oman kotinsa Oulun alueelle saapuvien turvapaikanhakijoiden käyttöön vuoden vaihteessa. Oulussa kamppaillaan vähäisten majapaikkojen kanssa.
Sipilän koti on vähäisellä käytöllä, perhe asuu tällä hetkellä Sipoossa ja heillä on valtion virka-asunto Helsingissä Kesärannassa.
Pääministeri haluaa teollaan rohkaista jokaista suomalaista samaan.
Sipilä kertoi asiasta Ylen Ykkösaamussa, jossa hän muistutti, että Suomi on monikulttuurinen maa.
Juttuun korjattu 11:35: Juha Sipilän koti sijaitsee Kempeleellä, ei Oulussa.

 ****Yle: Ruotsin ulkoministeri muistuttaa Suomea sotalapsista
Perjantai 4.9.2015 klo 19.12 (päivitetty klo 20.32)
Ruotsin ulkoministerin Margot Wallströmin mukaan Suomen kannattaa pakolaiskeskustelun yhteydessä muistaa oma historiansa ja Ruotsiin lähetetyt sotalapset, kertoo Yle.

Margot Wallström muistuttaa Suomen omasta historiasta. (EPA)
Ruotsin ulkoministerin Margot Wallströmin mukaan Suomen kannattaa pakolaiskeskustelun yhteydessä muistaa oma historiansa ja Ruotsiin lähetetyt sotalapset, kertoo Yle.
Wallström puhui toimittajille Luxemburgissa järjestettävän EU:n epävirallisen ulkoministerikokouksen alla.
- Kannattaisi muistaa oma historiansa, Wallström sanoi ja viittasi toisen maailmansodan aikaisiin tapahtumiin.
- Tuolloin otimme Suomesta turvaan yli 70 000 sotalasta, ulkoministeri jatkoi.

Oma kommentti : 
Tässä kirjoituksessani, olen vain ottanut niitä asioita, jotka ovat minun mielestäni asioita, mitkä kaihertaa mieltäni.
Annan kaikkien tulla, ketkä haluavat tulla, ja ovat todella avun tarpeessa. Ja ne ketkä haluavat auttaa, saavat auttaa ja antaa apunsa ja kotinsa pakolaisille.
Kotimaan köyhät, asunnottomat, vanhukset , lapsiperheet , nuoret yms. heidänkin asiat kuntoon.





Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI