09.09.2015 Hallituksen kovat toimet: vuosiloma lyhenee, ylityökorvaukset pienenevät

Sipilä: Ei tämä mikään moukari ole
Hallituksen kovat toimet: vuosiloma lyhenee, ylityökorvaukset pienenevät
POLITIIKKA 8.9.2015 14:00  Päivitetty: 8.9.2015 22:50Hallituksen ehdotukset:

Hallitus esitteli tänään liudan kovia keinoja, joilla yritetään parantaa kilpailukykyä. Hallituksen paketti tehtiin, koska yhteiskuntasopimusta työmarkkinajärjestöjen kanssa ei syntynyt.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi tiedotustilaisuudessa, että vuosilomat supistuvat 38 työpäivästä 30 päivään. Tämä koskee lähinnä julkista sektoria. Myös ylityökorvauksien prosentit puolitetaan ja sunnuntaikorvaukset pienennetään 100 prosentista 75 prosenttiin.

Sairauspäiväkarenssissa mennään Ruotsin malliin eli ensimmäinen päivä on työntekijän vastuulla. Sipilä tarkensi myöhemmin tiistaina Twitterissä, että sairauskarenssi ei koske sairaan lapsen hoitoa, kuten ei koske Ruotsissakaan.

Sipilä myönsi tiistaina valtioneuvoston linnassa, että hallituksen toimet kirpaisevat palkansaajia.

"Mutta ei tämä mikään moukari ole. Me haluamme varmistua siitä, että lisäsäästöjä ei tarvitse tehdä ja veroja voidaan keventää", hän sanoi.

"Tämä on se osuus, joka meidän työssäkäyvien pitää näissä talkoissa kantaa. Uskon, että ymmärrystä löytyy. Opiskelijoilta, työttömiltä ja eläkeläisiltä on jo leikattu."

Pääministeri muistutti, että Suomi velkaantuu joka vuosi noin 10 miljardia euroa. Uusilla toimilla on tarkoitus saada luotua kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja hallituskauden aikana.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) painotti, että hallitus halusi kokonaisuuden, joka on reilu sekä työnantajille että työntekijöille. Stubb nosti erityisesti esille perhevapaakustannusten tasaamisen.


"Nämä keinot riittävät tässä vaiheessa. Toivomme, että kilpailukykyloikan kautta vienti lähtee vetämään, ja saamme Suomeen lisää kasvua sekä hyvinvointia."

Esityksissä oli myös vastaantuloja työntekijöille.

Irtisanomisiin liittyvässä muutosturvassa on tulossa oikeus työllistämistä edistävään valmennukseen. Se vastaa Sipilän mukaan vähintään yrityksen keskimääräisen kuukausipalkan hintaa.

Tästä hyötyvät hänen mukaansa erityisesti he, joiden palkka keskimääräistä pienempi.

Työterveyshuolto jatkuisi kuusi kuukautta työsopimuksen jälkeen. Se koskisi yrityksiä, joissa yli 20 työntekijää.

Nuorten naisten työllistämiseksi annetaan 2 500 euron kertakorvauksen työnantajalle perhevapaista johtuvien menetysten vuoksi.

Arkipyhäkysymys ratkaistiin niin, että hallitus ei pakota työntekijää tekemään pyhänä työtä. Loppiainen ja helatorstai muutetaan palkattomiksi vapaapäiviksi vuosityöaikaa lyhentämättä.

Hallituksen tavoitteena on nostaa työllisyysaste 72 prosenttiin ja työllisten määrää 110 000 henkilöllä vaalikauden loppuun mennessä.

Sipilän mukaan hallituksen ratkaisut ovat välttämättömiä Suomen kilpailukyvyn parantamiseksi.
Esitykset on tarkoitus toteuttaa pakottavalla, nykyisten työehtosopimusten päätyttyä sovellettavalla lainsäädännöllä, joka on voimassa seuraavan työehtosopimuskauden alkaessa. Lailla säädettävät toimet ovat täsmällisiä ja tarkkarajaisia.

Hallitus on arvioinut huolellisesti, että esitykset eivät ole ristiriidassa perustuslain säännösten tai Suomen EU- tai ILO- jäsenyyteen liittyvien velvoitteiden kanssa. Valmistelun osana on kuultu oikeusministeriötä ja järjestetty epävirallinen asiantuntijakeskustelu.

Hallitus on keskustellut ehdotuksista työmarkkinaosapuolten kanssa ennen niiden julkistamista ja jatkaa keskustelua keskiviikkona talousneuvostossa. Talousneuvoston jälkeen hallitus päättää hallituksen neuvottelussa toimistaan. Keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen eduskuntaryhmät ovat omalta osaltaan hyväksyneet esitetyt toimet.

Lainsäädännön valmistelu tehdään normaaliin tapaan yhteistyössä työmarkkinajärjestöjen kanssa. Lisäksi hallitus on arvioinut toimien vaikutusta yhdenvertaisuuteen ja sukupuolten väliseen tasa-arvoon.

Pääministeri Sipilä tuo hallituksen esittelemät toimenpiteet kilpailukyvyn parantamiseksi eduskuntaan valtioneuvoston tiedonantona syyskuun loppuun mennessä. Tavoitteena on, että tarvittavat lakimuutokset on tehty viimeistään kesäkuussa 2016.

SAMI KERO / HS
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok), pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja ulkoministeri Timo Soini (ps) hallituksen infossa.
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok), pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja ulkoministeri Timo Soini (ps) hallituksen infossa.




Työntekijöiden muutosturvan parantaminen

• Yli 20 henkilöä työllistävien yritysten työntekijöille tarjotaan irtisanomisajan palkan ohella oikeus uudelleentyöllistymistä edistävään valmennukseen, jonka arvo vastaa vähintään yrityksen keskimääräistä kuukausipalkkaa.

• Työnantajan on tarjottava yli 20 hengen yrityksessä työterveyshuollon palvelut kuuden kuukauden ajan irtisanomisajan jälkeen.

 Perhevapaakustannusten tasaaminen

• Nuorten naisten työllistymistä edistetään tasaamalla perhevapaista työnantajille aiheutuvia kustannuksia 2 500 euron kertakorvauksella.



Kustannuskilpailukyvyn parantaminen

• Loppiainen ja helatorstai muutetaan palkattomiksi vapaapäiviksi vuosityöaikaa lyhentämättä.
• Sairauspäivien korvaustasoa alennetaan niin, että ensimmäinen päivä on vastaisuudessa palkaton ja päiviltä 2–9 maksetaan 80 prosenttia palkasta. (Huom. Sipilä tarkensi myöhemmin tiistaina Twitterissä, että sairauskarenssi ei koske sairaan lapsen hoitoa. Tästä ja asiaan liittyvästä muotoilusta kerrotaan tarkemmin tässä jutussa.)

• Ylityökorvaukset puolitetaan ja sunnuntaikorvauksia pienennetään 75 prosenttiin.

• Pitkiä, erityisesti julkisella sektorilla olevia lomia lyhennetään 38:sta 30:een työpäivään.

• Yksityisen työnantajan sosiaaliturvamaksua alennetaan 1,72 prosenttiyksiköllä vuoden 2017 alusta.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI