26.07.2020 Näin paljon rahaa pitää olla, jotta taloutesi on turvattu

Näin paljon rahaa pitää olla, jotta taloutesi on turvattu

Suomalaisten mielestä taloudellisen turvallisuuden tunteeseen tarvitaan kaksi keskeistä rakennuspalikkaa – riittävästi rahaa pankkitilillä ja riittävät tulot. ARKISTO / AULIKKI JÄÄSKELÄINEN
  
LähiTapiolan maalis-huhtikuussa teettämässä Arjen katsaus -kyselyssä yli tuhannesta vastaajasta 43 prosenttia sanoi enintään 75 000 euron varallisuuden riittävän taloudellisen turvan tunteeseen. Peräti kolmasosa vastaajista olisi tyytyväinen jo 25 000 euron varallisuudella.

– Merkillisimmät tulokset mitä arjen katsauksissa olen nähnyt. Kun huomioi hyvinvointivaltion turvaverkot ja lakisääteisen eläkejärjestelmän kaikille työssäkäyville tuottavan eläkkeen, noin 100 000 euron kokoluokkaa olevan varallisuuden luulisikin tuovan rauhoittavan lisäturvan useimmille. Mutta yllättävän moni, miltei kymmenesosa, vaatii yli miljoonan varallisuutta tunteakseen itsensä turvatuksi. Ja joillekin edes viisi miljoonaa ei tunnu riittävän, LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro ihmettelee tiedotteessa.

HÄNEN MIELESTÄÄN tulokset ovat hämmentäviä siinäkin mielessä, kuinka paljon ne eroavat todellisuudesta. Keskimääräinen turvaavaa varallisuus on noin 360 000 euroa per vastaaja, mikä on miltei 1,5-kertaisesti kotitalouksien todelliseen 250 000 euron varallisuuteen (Kotitalouksien varallisuus 2016, Tilastokeskus) nähden.

– Ja kun huomioi, että kotitalouksissa on keskimäärin vähän yli kaksi henkilöä, niin kyselyssä turvaavaksi sanottu varallisuus on keskimäärin noin kolminkertainen arkitodellisuuteen verrattuna, Nummiaro jatkaa.

Eri ikäisillä suomalaisilla tunne riittävästä varallisuudesta vaihtelee tiedotteen mukaan selvästi. Alle 35-vuotiailla taloudellisen turvan tunne on keskimäärin alle 300 000 eurossa, kun vanhemmilla turvalliseen tunteeseen vaaditaan reippaasti yli 300 000 euroa. Vaativimpia olivat 45–54-vuotiaat vastaajat, joilla taloudellisesti turvattu tunne tuli vastaan keskimäärin vasta yli puolessa miljoonassa eurossa.

SUOMALAISTEN mielestä taloudellisen turvallisuuden tunteeseen tarvitaan kaksi keskeistä rakennuspalikkaa – riittävästi rahaa pankkitilillä ja riittävät tulot. Myös oma asunto ja vakituinen työ koetaan tärkeiksi. Oma auto tuo useammalle suomalaiselle taloudellista turvan tunnetta kuin esimerkiksi arvopaperit tai rahasto-osuudet tai muu kiinteä sijoitusomaisuus, kuten kiinteistöt tai metsä.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI