07.09.2018 Apulaisoikeusasiamies: Kuntouttavalla työtoiminnalla korvattu virkasuhteessa tehtävää työtä

Apulaisoikeusasiamies: Kuntouttavalla työtoiminnalla korvattu virkasuhteessa tehtävää työtä

Tänään klo 7:43

Kanteluissa kuntia on arvosteltu muun muassa siitä, että työtön on velvoitettu osallistumaan kuntouttavaan työtoimintaan työttömyysetuuden menettämisen uhalla.

*Monien Iltalehden lukijoiden mukaan kuntouttava työtoiminta on pahimmillaan sormiväreillä leikkimistä.
*Moni työtön kokee kuntouttavan työtoiminnan nöyryyttävänä.
*Osa työttömistä on velvoitettu osallistumaan kuntouttavaan työtoimintaan työttömyysetuuden menettämisen uhalla.
 Keskustelu kuntouttavan työtoiminnan sisällöstä on jälleen herännyt sen jälkeen, kun Saku Timonen kirjoitti Uuninpankkopoika-blogissaan yrityksille tehtävistä toimeksiannoista.
Keskustelu kuntouttavan työtoiminnan sisällöstä on jälleen herännyt sen jälkeen, kun Saku Timonen kirjoitti Uuninpankkopoika-blogissaan yrityksille tehtävistä toimeksiannoista. MOSTPHOTOS
Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Pasi Pölösen mukaan kuntien menettely kuntouttavaan työtoimintaan ohjaamisessa on ollut puutteellista.

Pölönen on vastaanottanut aikavälillä syyskuu 2017-elokuu 2018 yhteensä seitsemän kuntouttavaa työtoimintaa koskevaa kantelua. Kanteluissa kuntia on arvosteltu muun muassa siitä, että työtön on velvoitettu osallistumaan kuntouttavaan työtoimintaan työttömyysetuuden menettämisen uhalla vastoin palvelutarvettaan.

Osa kunnista on perustellut kuntouttavaan työtoimintaan ohjaamista muun muassa sillä, että kunta maksaa osan pitkään työmarkkinatukea saaneiden työttömyyden aikaisesta työmarkkinatuesta. Myös kuntouttavan työtoiminnan sisältöä ja sitä, että kuntouttavalla työtoiminnalla korvataan virka- tai työsuhteessa tehtävää työtä, on arvosteltu.

Pölösen mukaan sopivien julkisten työvoimapalveluiden puute ei ole riittävä peruste ohjata henkilö kuntouttavaan työtoimintaan. Pölönen kertoo tiedotteessa, että työttömyys tai työmarkkinatuen pitkään jatkunut maksaminen ei oikeuta päätelmään, että henkilöllä olisi työ- ja toimintakyvyn asettamia rajoituksia.

- Jos henkilö on työttömyysetuuden menettämisen uhalla velvoitettu osallistumaan kuntouttavaan työtoimintaan vastoin palvelutarvettaan, työtoimintaan ohjaamisessa on kysymys hyvän hallinnon oikeusperiaatteiden (tarkoitussidonnaisuuden periaate ja objektiviteettiperiaate) vastaisesta menettelystä, Pölönen sanoo tiedotteessa.

Kuntouttavalla työtoiminnalla tarkoitetaan kunnan järjestämää toimintaa, jonka tarkoitus on parantaa henkilön elämänhallintaa sekä luoda edellytyksiä työllistymiselle. Siinä ei synny virka- eikä työsuhdetta henkilön ja toimintaa järjestävän tai toteuttavan tahon välille.

SAMPPA RAUTIO

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI