01.01.2018 Näin verotus muuttuu vuonna 2018: Työn verotus kevenee, tupakkavero nousee, Yle-vero pois pienituloisimmilta...

Näin verotus muuttuu vuonna 2018: Työn verotus kevenee, tupakkavero nousee, Yle-vero pois pienituloisimmilta...
Perjantai 22.12.2017 klo 05.52 
Vaikka työn verotusta kevennetään, muut maksukorotukset huomioonottaen palkkatulon verotus pysyy suunnilleen nykyisellään. Lakitietopalvelu Edilex koosti ensi vuonna voimaan astuvat verouudistukset.

 Vuoden 2018 veromuutokset koskevat myös tavallista kansalaista.
Vuoden 2018 veromuutokset koskevat myös tavallista kansalaista. (SATUMAARI VENTELÄ/KL)
Lakitietopalvelu Edilexin toimittaja on julkaissut kattavan koonnin vuoden 2018 veromuutoksista. Iltalehti julkaisee tässä aineistosta osia, jotka koskevat eniten tavallisen kansalaisen verotusta.

Työn verotus kevenee

Ansiotuloveroperusteisiin tehdään indeksitarkistus kaikilla tulotasoilla 1,5 prosentin inflaatio-oletuksen mukaisesti.

Lisäksi työn verotusta kevennetään kaikissa tuloluokissa yhteensä noin 300 miljoonalla eurolla. Niin sanotun solidaarisuusveron alaraja säilytetään nykyisellään. Tuloveroasteikon indeksitarkistuksen jälkeen alaraja on 74 200 euroa.

Kun lisäksi huomioidaan palkansaajamaksujen korotukset ja yleisen ansiotason nousu, palkkatulon verotuksen arvioidaan pysyvän ensi vuonna suunnilleen nykyisellään.

Yle-vero poistuu pienituloisimmilta

Yleisradiovero poistuu noin 390 000 pienituloiselta henkilöltä. Yleisradioveron maksukynnys nousee palkkatulon osalta nykyisestä noin 11 044 eurosta noin 14 750 euroon. Eläketulon ja päivärahatulon osalta maksukynnys kohoaa nykyisestä noin 10 294 eurosta noin 14 000 euroon. Samalla korotetaan veron enimmäismäärää 143 eurosta 163 euroon.

Kiinteistöveroprosenttien ylärajoihin korotuksia

Kiinteistöveroprosenttien vaihteluvälit muuttuvat ensi vuonna siten, että yleisen kiinteistöveroprosentin ja muiden kuin vakituisten asuinrakennusten kiinteistöveroprosentin katto kohoaa 1,80:stä 2,00 prosenttiin.

Tupakkaveroa korotetaan

Tupakkaveron korotus nostaa savukkeiden hintoja keskimäärin 9 prosenttia. Vaikutus savukkeiksi käärittävän hienoksi leikatun tupakan hintoihin on yhtä suuri. Sikareiden verorakenne muuttuu niin, että halvimmat sikarit kallistuvat enemmän kuin kalliit.

Lämmityspolttoaineiden verotus kiristyy

Lämmitys-, työkone- ja voimalaitospolttoaineiden energiaveroja korotetaan 45 miljoonalla eurolla. Korotusta painotetaan hiilidioksidiveron suuntaan. Veronkorotus nostaa verotasoja keskimäärin noin seitsemän prosenttia.

Työnantajan maksaman koulutuksen verovapaus laajenee

Työnantajan kustantama koulutus on vuoden alusta työntekijälle verovapaata, jos koulutus on hyödyllistä työntekijän nykyisten tai tulevien työtehtävien kannalta saman työnantajan tai samaan konserniin kuuluvan työnantajan palveluksessa.

Verovapaiden päivärahojen aikaraja pitenee

Verovapaiden matkakustannusten korvausten maksamisessa sovellettavaa kahden vuoden tilapäisyyden aikarajaa pidennetään kolmeen vuoteen.

Perusvähennysten enimmäismäärä nousee

Työtulovähennyksen enimmäismäärää korotetaan 1 420 eurosta 1 540 euroon. Vähennyksen poistumaprosentti nousee 1,51 prosentista 1,65 prosenttiin puhtaan ansiotulon 33 000 euroa ylittävältä osalta. Kun puhdas ansiotulo on noin 127 000 euroa, työtulovähennystä ei enää myönnetä.

Kunnallisverotuksen perusvähennyksen enimmäismäärä nousee 3 060 eurosta 3 100 euroon.

SAKARI NUUTTILA
sakari.nuuttila@iltalehti.fi

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI