16.11.2015 Hallitus peruu eläkeläisten asumistuen leikkauksen – Eläkejärjestöt riemastuivat: ”Tummaan päivään valoa”

Hallitus peruu eläkeläisten asumistuen leikkauksen – Eläkejärjestöt riemastuivat: ”Tummaan päivään valoa”

HELSINGIN SANOMAT
  Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä sanoo, että leikkaus peruttiin ”oikeudenmukaisuuden ja inhimillisyyden vuoksi”.
Hallitus peruu päätöksensä eläkeläisten asumistuen leikkaamisesta. Helsingin Sanomien tietojen mukaan hallituksen suunnittelemaa eläkkeensaajien asumistuen yhdistämistä yleiseen asumistukeen ei toteuteta. Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) vahvistaa Helsingin Sanomille, että asumistuki jätetään ennalleen.

Hallituksen tarkoitus yhdistää yleinen asumistuki ja eläkeläisten asumistuki olisi pienentänyt kymmenien tuhansien eläkeläisiltä tukea. Hallituspuolueet ovat nyt sopineet, että asumistukijärjestelmään ei kosketa.

Mäntylä sanoo, että leikkaus peruttiin ”oikeudenmukaisuuden ja inhimillisyyden vuoksi”.

”Tämä on ollut minulle vaikea asia viedä eteenpäin. Olen erittäin tyytyväinen, että esitys ei etene”, Mäntylä kertoo.

Eduskunnan tietopalvelun selvityksen mukaan eläkeläisten asumistuen leikkaus yhdessä eläkkeiden indeksijäädytysten kanssa olisi merkinnyt noin 27 000 eläkeläisen putoamista köyhyysrajan alapuolelle.

Mäntylän mukaan kokonaisarvioinnin perusteella on käynyt selväksi, että ”osa eläkkeensaajista olisi joutunut täysin kohtuuttomaan tilanteeseen mikäli asumistuet olisi yhdistetty”.

”On suoraan sanoen sydäntä särkevää miettiä, miten näillä ihmisille käy. Olen onnellinen, että voin tämän viestin laittaa maailmalle”, Mäntylä anoo.

Asumistuen leikkaamisella julkinen sektori olisi säästänyt ensi vuonna vajaa 20 miljoonaa euroa ja sen jälkeen vuosittain noin 60 miljoonaa euroa.
Suomen suurimmissa eläkejärjestöissä riemastuttiin uutisesta, jonka mukaan hallitus peruu eläkeläisten asumistuen leikkauksen.
”Onpa hieno juttu. Tummaan päivään tuli valoa. Emme ole siis turhaan tehneet työtä”, Eläkeliiton toiminnanjohtaja Jukka Salminen sanoo.

Eläkkeensaajien keskusliiton toiminnanjohtajan Timo Kokon mukaan asumistuen leikkauksesta on tullut järjestöön valtavasti palautetta.

Artikkeliin liittyvät

Lindtman: Hallituksen eläkepäätös on opposition ansiota 11:17
”Olemme vedonneet tästä asiasta hallitukseen ja kansanedustajiin lukuisia kertoja, että he estäisivät eläkeläisten aseman kurjistamisen näin valtavassa määrin”, Kokko sanoo.

Hallitus lievensi alkuperäistä ehdotustaan kesän aikana niin, että leikkaus olisi ollut enintään 60 euroa kuukaudessa.
740 euron suuruista takuueläkettä saaville lievennettykin ehdotus olisi Kokon mukaan tarkoittanut kokonaisen kuukauden tulojen menetystä vuodessa. Huomattava osa eläkeläisistä elää Kokon mukaan toimeentulon äärirajoilla.
”Onneksi sosiaalista omaatuntoa on hallituksesta nyt löytynyt. Kolmasosa eläkkeensaajista saa eläkettä alle 1 100 euroa kuukaudessa, kun EU:n köyhyysraja oli vuonna 2013 1 190 euroa kuukaudessa”, Kokko sanoo.

Myös Salmisen mukaan eläkeläisten asumistuen yhdistäminen yleiseen asumistukeen olisi koskenut hyvin laajaa joukkoa eläkeläisiä.
”Niiden, joiden taloudellinen tilanne on heikoin, tilanne olisi entisestään heikentynyt. Paljon sairastaville myös lääkekorvausten leikkausten peruminen on suuri juttu”, Salminen sanoo.

Hallitus myös pienentää ensi vuodelle tehtäviä lääkekorvauksista tehtäviä säästöjä. Alkuperäinen 50 miljoonan säästötavoite puolitetaan.

Hallitus joutuu nyt löytämään budjetin sisältä noin 40 miljoonaa euroa, jolla se paikkaa perutut päätökset. Mäntylän mukaan kompensaatiota ei kuitenkaan tehdä sellaisilla leikkauksilla tai toimenpiteillä jotka kohdistuisivat heikompiosaisiin.

Leikkaus on tarkoitus toteuttaa joko korvausprosenttia alentamalla, korottamalla omavastuuosuutta tai muuttamalla lääkkeiden korvattavuutta. Mäntylän mukaan hallituksen täytyy löytää sellainen keino, että ”korvaavat säästötoimet eivät missään tapauksessa veisi enää tiukalla eläviltä ihmisiltä”.

Eläkeläisten taloudellisen aseman heikentyminen on ollut eduskunnassa paljon esillä tänä syksynä. Kuukausi sitten oppositio jätti hallitukselle välikysymyksen eläkeläisten asemasta. Siinä olivat mukana Sdp, vasemmistoliitto ja vihreät. Oppositio piti hallituksen päätöksiä kohtuuttomina eläkeläisille.

Eläkeläisten tilanteeseen vaikuttavat päätökset ovat olleet vaikeita hallituksellekin. Hallitus on kuitenkin tiukasti tähän saakka ajanut sitä linjaa, että myös eläkeläiset muiden tavoin joutuvat osallistumaan säästöihin.

Suomessa on tällä hetkellä noin 1,4 miljoonaa eläkkeensaajaa. Eläkkeensaajat on yksi suurimpia ihmisryhmiä, joita hallituksen tekemät päätökset koskevat.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI