21.05.2020 Tuen saanti voi nyt myöhästyä työttömyyskassojen ruuhkien takia – tämän verran jokaisella pitäisi olla säästössä

Tuen saanti voi nyt myöhästyä työttömyyskassojen ruuhkien takia – tämän verran jokaisella pitäisi olla säästössä

02.05.2020 klo 15:00

Lomautusaalto on ruuhkauttanut työttömyyskassoja, joten viimeistään nyt kannattaisi asiantuntijoiden mukaan ryhtyä säästämään puskuria, mikäli töitä on.

 Asiantuntijoiden mukaan jokaisella olisi hyvä olla noin kahden kuukauden nettotulojen verran säästössä. Kuvituskuva.
Asiantuntijoiden mukaan jokaisella olisi hyvä olla noin kahden kuukauden nettotulojen verran säästössä. Kuvituskuva. MOSTPHOTOS

Koronaviruksen takia lomautettujen suomalaisten määrä on kasvanut nopeaa vauhtia. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan Suomessa on tällä hetkellä yli 160 000 kokoaikaisesti lomautettua työntekijää.

Lukuisat työttömyyskassat painivat nyt ennenäkemättömän suuren hakemussuman parissa. Monet kassat ennakoivat käsittelyaikojen venyvän etenkin lähiviikkoina.

Esimerkiksi Suomen suurimman työttömyyskassan, Yleisen Työttömyyskassan (YTK) uusien hakemusten käsittelyaika on nyt noin 22 päivää. Ensi viikosta alkaen osassa hakemuksia käsittelyajat venyvät YTK:n mukaan yli 30 päivän. YTK ennakoi, että pisimmillään joissain hakemustyypeissä käsittelyaika voi venyä noin 50 päivään.

Palvelualojen Ammattiliitto PAMin työttömyyskassassa uusien hakemusten käsittelyaika on nyt noin kolme viikkoa. Kassanjohtajan mukaan odotettavissa on, että käsittelyaika tulee lähiviikkoina venymään tuosta.

LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro toteaa, että koronakriisissä säästetyt puskurit ovat tärkeitä.

– Inhottavinta on epävarmuus, kun ei tiedä kauanko tilanne kestää, muuttuvatko lomautukset irtisanomisiksi, löytyykö omalta alalta ja alueelta muuta työtä. Koronasokissa lisäksi on tullut korvaus- ja tukihakemusten ruuhkaantuminen, jolloin puskurit voivat hyvin nopeasti huveta, Nummiaro toteaa.

Ainakin kahden kuukauden nettopalkka

Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha Pantzar kertoo yleisenä nyrkkisääntönä olevan, että jokaisella suomalaisella tulisi olla noin kahden kuukauden nettotuloja vastaava rahasumma säästössä yllättäviä tilanteita varten.

– Tarvittava summa riippuu toki jokaisen kulutustasosta. Toivottavasti ihmiset olisivat niin järkeviä, että jos työttömyyskassasta ei tule lomautuskorvauksia ajallaan, et voi jatkaa kulutusta samalla tavalla kuin silloin, kun palkka tulee normaalisti, Pantzar toteaa.

Myös OP:n varallisuudenhoitoasiakkaista vastaava johtaja Kai Kalajainen kertoo, että jokaisella olisi hyvä olla säästössä 2-3 kuukauden nettopalkan verran.

– Hyvä peukalosääntö tasapainoiselle taloudelle on, että tuloista tulisi mennä enintään 50 prosenttia välttämättömyyksiin ja 30 prosenttia hupeihin ja hyötyihin, jolloin loput 20 prosenttia jäisivät säästöön, Kalajainen kuvailee.

Menovara 1000-2000 euroa

Ekonomisti Nummiaro on tehnyt kolmiportaisen mallin puskureista, jollaiset jokaisella suomalaisella olisi hyvä olla:

1. Menovara. Alkuun 1000–2000 euroa tilille. Siirrä säännöllisesti summia käyttelytililtä erilliselle säästötilille tai korkorahastoon, jotta kynnys käyttää säästöjä ennenaikaisesti kohoaa.

2. Tulovara. 2-3 kuukauden nettopalkka. Varat saattavat odottaa käyttöään vuosia, eli niiden ostovoiman säilymisestä kannattaa pitää huolta.

Toisaalta varoja saatetaan tarvita vaikka ensi viikolla, joten siksi sijoitusten riskitaso kannattaa pitää maltillisena. Varat on oltava muutettavissa rahaksi muutamien päivien kuluessa.


3. Eläkevara. Eläkesäästämisessä tavoiteaika on kaukana, jolloin moni uskaltaa sijoittaa tuottohakuisemmin eli osakepaino voi eläkesäästäjällä olla korkeampi.

Kolmasosa ei varaudu

Takuusäätiön, OP:n ja Marttaliiton viime vuonna tekemästä Rahapuhetta-tutkimuksesta kävi ilmi, että noin joka kolmas suomalainen ei ole varautunut millään tavalla yllättäviin kuluihin tai elämäntilanteen muutoksiin.

Noin 40 prosenttia puolestaan kertoi säästävänsä säännöllisesti joka kuukausi. Tutkimuksesta ilmeni, että parempituloisten vähemmistö säästää kerralla suuria määriä, mutta suurin osa suomalaisista säästää päämäärättömästi alle 200 euron summia.

– Aika moni säästää kuluttamiseen, esimerkiksi seuraavan kesän lomamatkaan tai kodin hankintoja varten. Jos et ole varautunut koronaan ja käytit säästöt hiihtolomamatkaan, pussin pohja voi olla aika tyhjä, Pantzar harmittelee.

Myös LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyn (2018) mukaan joka kolmas suomalainen jättää varautumatta elämän ikäviin yllätyksiin mitenkään.

Pantzar muistuttaa, ettei koronaviruksen aiheuttama lomautusaalto ole vielä ohi, joten säästäminen kannattaa aloittaa viimeistään nyt.

– Jos sinulla on nyt töitä, nyt on viimeistään hyvä tajuta, että tällainen kolaus voi koskettaa ketä vain ja nyt on hyvä aika ryhtyä katsomaan, että sinulla on joku puskuri, jolla pärjäät mahdollisesta lomautuksesta.

Pantzar toteaa, että luonnollisesti pienituloisilla säästäminen on vaikeampaa, mutta hän kannustaa pyrkimään siirtämään säästöön edes pienen summan yllättävien tilanteiden varalle.

Lakiuudistus toisi helpotusta

Helpotusta tukien odottelutilanteeseen voi tuoda hallituksen kaavailemat lakimuutokset, jotka ovat parhaillaan eduskunnan käsittelyssä.

Hallitus esittää muun muassa, että työttömyysetuutta voitaisiin väliaikaisesti maksaa hakemuksen perusteella ennakkona nykyisen kahden kuukauden sijaan enintään kuudelta kuukaudelta.

Käytännössä muutos tarkoittaisi sitä, että kun lomautetuksi joutunut henkilö lähettää työttömyysetuushakemuksen työttömyyskassalle, kassa voisi myöntää osan tuesta jo pelkän hakemuksen perusteella käsittelemättä sitä. Vasta myöhemmin tuen saamisen edellytykset tarkistettaisiin.

– Mutta ei niin, että kerralla maksettaisiin kuuden kuukauden ennakko, vaan siltä ajalta, miltä ihminen on hakenut työttömyysetuutta, kertoi tiistaina hallitusneuvos Marjaana Maisonlahti sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Väliaikaisella lainmuutoksella pyrittäisiin välttämään se, että kassojen ruuhkien takia ansiosidonnaista mahdollisesti pidempään odottavat ihmiset joutuisivat turvautumaan toimeentulotukeen.

Työttömyyskassat vastaisivat itse siitä, miten ne mahdollisesti laajentuvaa ennakkomaksua lähtisivät hyödyntämään.

Lain toivotaan tulevan voimaan mahdollisimman pian. Sen on tarkoitus olla voimassa lokakuun loppuun asti.

HANNA GRÅSTEN

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI