09.11.2018 VALTIONKONTTORI Maksuvapausasiat -> Maksuvapaiden hakeminen




Oletko joskus ollut yrittäjä ja sinut on tuomittu maksamaan valtiolle veroja?
Velallisen epärehellisyys tai avunannosta piilottamiseen. 
Jos aikaa on kulunut suhteettoman kauan, olet ainoa maksaja yhteisvastuullisesta velasta, niin anokaa maksuvapautusta Valtionkonttorista.

Maksuvapautusasiat

Maksamattomasta valtiolle tulevasta maksusta tai korvauksesta on mahdollista saada maksuvapautus joko kokonaan tai osittain. Vapautus voidaan myöntää, jos se ei loukkaa valtion etua tai jos maksun tai korvauksen periminen olisi ilmeisen kohtuutonta.

Maksuvapautushakemukset käsittelee Valtiokonttori, ja ne ratkaistaan tapauskohtaisen harkinnan perusteella. Lähtökohtana on, että vapautuksen myöntäminen edellyttää erityisiä perusteita. Vapautuksen myöntäminen perustuu maksuvapautuslakiin (529/1980) ja -asetukseen (530/1980).

Maksuvapautuslakia sovelletaan vain valtion saataviin, ja se koskee kaikkia valtiolle tulevia maksamattomia ja perittävissä olevia maksuja tai korvauksia. Poikkeuksen muodostavat sellaiset valtion saatavat, joista on erikseen säädetty, että toimivalta vapautuksen myöntämiseen on jollakin muulla viranomaisella kuin Valtiokonttorilla (esimerkiksi veronkantolaki 7a luku ja elatustukilaki 21 §).

Valtiokonttori voi myös vapauttaa valtion palveluksessa olevan henkilön kokonaan tai osittain korvaamasta vahinkoa, jonka tämä on aiheuttanut valtiolle.

Huom! Älä lähetä Valtiokonttoriin enää 21.2.2018 jälkeen alkuperäisiä asiakirjoja maksuvapautushakemuksen liitteinä. Muunnamme kaikki meille lähetetyt maksuvapautusasioihin liittyvät asiakirjat sähköiseen muotoon ja säilytämme ne sähköisinä tallenteina. Digitoinnin yhteydessä paperiset asiakirjat hävitetään.




Hyödyllisiä linkkejä:

Kirkon diakoniarahasto
Kuluttajavirasto: Etsi oma talous- ja velkaneuvojasi
Takuu-Säätiö
Velkakierre.com

Miten maksuvapautusta haetaan?

Maksuvapautusta voi hakea vapaamuotoisella hakemuksella tai lomakkeella, jonka voi tulostaa alla olevan linkin kautta tai pyytää Valtiokonttorista.

PDF Hakemuslomake
Hakemukseen on liitettävä muun muassa selvitys hakijan taloudellisesta asemasta ja niistä seikoista, joilla hakemusta perustellaan. Lisäksi hakemuksen mukana on toimitettava jäljennös asiakirjoista, joihin maksu- tai korvausvelvollisuus perustuu (maksuvapautusasetus 2 §).

Huom! Älä lähetä Valtiokonttoriin enää 21.2.2018 jälkeen alkuperäisiä asiakirjoja maksuvapautushakemuksen liitteinä. Muunnamme kaikki meille lähetetyt maksuvapautusasioihin liittyvät asiakirjat sähköiseen muotoon ja säilytämme ne sähköisinä tallenteina. Digitoinnin yhteydessä paperiset asiakirjat hävitetään.

Hakemukseen liitetään tapauskohtaisesti seuraavat asiakirjat:

jäljennös asiakirjoista, joihin maksu- tai korvausvelvollisuus perustuu
hakijan ja hänen puolisonsa verotustodistukset kolmelta viimeiseltä vuodelta
hakijan ja hänen puolisonsa viimeisin palkkatodistus
selvitys yrittäjätuloista, eläketuloista, työttömyyspäivärahasta ja muista tuloista
selvitys hakijan varallisuudesta
selvitys muista veloista (ilmettävä jäljellä oleva velka ja kuukausierä)
selvitys asumismenoista ja asumistuesta
selvitys mahdollisesta elatusapupäätöksestä
selvitys sairaudesta (lääkärinlausunto), työttömyydestä, työkyvyttömyydestä tai muista sellaisista seikoista, joilla on merkitystä hakemuksen kannalta
selvitys poikkeuksellisen suurista sairausmenoista
muu selvitys, jolla saattaa olla vaikutusta asian käsittelyssä.
Liitteiden tulee olla mahdollisimman uusia.

Hakemus lähetetään Valtiokonttoriin tai vaihtoehtoisesti perivälle viranomaiselle (esimerkiksi Verohallinto tai Oikeusrekisterikeskus), joka liittää oheen oman lausuntonsa ja lähettää hakemuksen edelleen Valtiokonttorille.

Maksuvapautusasioiden yhteystiedot:
Postiosoite:
Valtiokonttori
Maksuvapautusasiat
PL 400
00054  VALTIOKONTTORI

Puhelin:
0295 50 2000 / maksuvapautusasiat

Fax:
0295 50 3333
(lisätiedoksi merkintä ”Maksuvapautusasiat”)

Sähköposti:
maksuvapautus(at)valtiokonttori.fi

(Emme suosittele arkaluontoisen materiaalin lähettämistä suojaamattomassa sähköpostissa.)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI