09.11.2018 Halpa-Halli otti verkkokauppojen maksutavan käyttöön: jopa 1 500 euron ostokset laskulla tai osamaksulla


Halpa-Halli otti verkkokauppojen maksutavan käyttöön: jopa 1 500 euron ostokset laskulla tai osamaksulla

 Ostosten maksaminen laskulla tai osamaksulla saattaa ennen pitkää levitä verkkokaupan puolelta kivijalkaliikkeisiin. (KUVA: Lehtikuva)
Julkaistu: 9.11. 18:15

Jaa17Twiittaa
Halpa-Hallissa ostokset voi nyt maksaa 1 500 euroon asti laskulla tai osamaksulla. S-ryhmän kaupoissa kokeiltiin vastaavaa pari vuotta sitten, kunnes luottoneuvotteluiden käyminen maksupäätteellä todettiin ”aikaa vieväksi”.
Ostosten maksaminen laskulla tai osamaksulla saattaa ennen pitkää levitä verkkokaupan puolelta kivijalkaliikkeisiin.

Tai ainakin teoriassa tämä on pian mahdollista. Maksupalveluyritykset Mash ja Nets nimittäin kertoivat perjantaina, että ne alkavat tarjota suomalaisille kauppiaille osamaksupalvelua, jolla kauppiaat voivat siirtää kuluttajien ostoksia laskulle tai osamaksun piiriin.

Laskulla tai osissa maksamisen yleistyminen kivijalkaliikkeissä kuitenkin riippuu paljolti kauppiaiden itsensä halukkuudesta tarttua Mashin ja Netsin tarjoamaan palveluun.

– Periaatteessa palvelun olisi tuotettava selkeää lisäarvoa kuluttajille, jotta kauppiaat innostuisivat. Moni kuluttaja maksaa jo nyt ostoksiaan laskulla, kun he höyläävät kaupoissa Visa-korttia, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto toteaa.


Luoto pohtiikin, erottuuko erillinen lasku- ja osamaksupalvelu riittävästi pankkien tarjoamista luottokorteista.

– Visan ja Mastercardin asema on melko horjumaton. Niiden välistä on vaikea löytää kannattavaa markkinarakoa. Diners Clubin vetäytyminen Suomen markkinoilta kertonee tästä jotakin.

Halpa-Hallissa maksutavat ovat samat niin verkossa kuin kivijalkakaupassa
Halpa-Hallin kivijalkaliikkeissä on voinut viime maanantaista lähtien maksaa ostoksensa joko laskulla tai osamaksulla.

Uuden järjestelyn myötä asiakkaiden on mahdollista tehdä ketjun myymälöissä ostoksia aina 1 500 euroon saakka kuukaudessa ja maksaa ne laskulla 14 päivän kuluessa. Laskun voi myös pilkkoa ja maksaa erissä seitsemän prosentin osamaksukorolla.

Ostaminen ja maksaminen niin ikään tapahtuu aiemmin Halpa-Hallin verkkokaupassa käytössä olleen Kukkaro-palvelun avulla. Palvelun myymäläketjulle järjestää maksupalveluyritys Arvato.

– Palvelun saa käyttöönsä kirjautumalla siihen Halpa-Hallin verkkosivuilla. Se kokoaa verkkokaupassa ja myymälöissä tehdyt samalle laskulle, joka sitten lähetetään asiakkaalle sähköpostitse kerran kuukaudessa, verkkokauppapäällikkö Tapani Mustonen kertoo.

Mustosen mukaan Kukkaro on tällä hetkellä Halpa-Hallin suosituimpia maksupalveluita verkossa.

– Pitkälti tästä syystä halusimme tuoda maksamisen helppouden myös kivijalkakaupan puolelle.

”Luottoneuvotteluiden käyminen päivittäistavarakaupan maksupäätteellä vie liikaa aikaa”
SOK:n rahoitusjohtaja Juha Ahola kertoo, että muutamissa S-ryhmän kaupoissa kokeiltiin joitakin vuosia sitten laskulla ja osissa maksamista.

– Kyseessä oli Avardan tarjoama palvelu. Se ei kuitenkaan saavuttanut sellaista suosiota, että kokeilua olisi haluttu jatkaa tai ulottaa laajemmalle S-ryhmän kauppoihin.

Aholan mukaan S-ryhmän näkökulmasta luottoneuvotteluiden käyminen päivittäistavarakaupan maksupäätteellä yksinkertaisesti ”vie liikaa aikaa”.

– Parhaiten laskulla tai osissa maksaminen toimii verkkokaupassa ja esimerkiksi elektroniikkaan erikoistuneissa kivijalkaliikkeissä. Ruokaostokset taas eivät ole sellaisia täsmäostoksia, joihin tarvittaisiin erityisiä rahoitusjärjestelyitä. Ne hoituvat kätevimmin joko pankki- tai luottokortilla.

Lasku- ja osamaksuvaihtoehdot tuskin yleistyvät hetimmiten K-ryhmänkään kassoilla.

– Lähtökohtaisesti uuden palvelun pitäisi aina ratkaista jokin ongelma, jotta sen käyttöönotto olisi perusteltua, K-ryhmän kehitysjohtaja Juha Andelin sanoo.

– Seuraamme K-ryhmässä tarkasti asiakkaiden suosimia maksutapoja ja ainakin tällä hetkellä näyttäisi siltä, ettei heillä ole merkittäviä maksamiseen liittyviä ongelmia, hän jatkaa.

Andelin myös huomauttaa, että kuluttajien valinnanvara erilaisten maksutapojen suhteen on lisääntynyt merkittävissä määrin viime aikoina.

Mobiilimaksusovellus Mobilepay kelpaa maksuvälineeksi yhä useammassa paikassa. Lähimaksun yläraja puolestaan on nousemassa 50 euroon, mikä lisää maksamisen nopeutta entisestään.

– Valikoiman täydentäminen vielä lasku- ja osamaksuvaihtoehdoilla ei välttämättä ole tässä tilanteessa ajankohtaista, Andelin sanoo.

Vanhan käytännön kierrättämistä uudelleen
Luoton hakeminen kaupan kassalta ei varsinaisesti ole mikään uusi keksintö.

Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto muistelee, että vielä 1960-luvulla monilla suomalaisilla oli käytössään niin sanottu ”myymälätili”.

– Myymälätili tarkoitti käytännössä pientä muistikirjaa, johon kauppias merkkasi asiakkaiden ostoksia. Ihmiset ostivat ruokaa ja muita hyödykkeitä tietyn aikaa kuusta kauppiaan piikkiin ja sitten – esimerkiksi palkkapäivänä – kuittasivat koko laskun.

Myös Takuusäätiön Juha A. Pantzar on kuulevinaan menneisyyden kaikuja, kun puhutaan kivijalkaliikkeissä tehtyjen ostosten siirtämisestä laskulle tai erissä maksettavaksi.

– Nykyhetkessä kyse on kuitenkin kehityksestä, jossa maksutavat pirstaloituvat ja muuttuvat alati huomaamattomimmiksi.

Velkaongelmaisia auttavan Takuusäätiön toimitusjohtajan mukaan kivijalkaliikkeessä tehtyjen ostosten maksaminen laskulla ei sinänsä poikkea luottokortilla maksamisesta. Molemmissa tapauksissa oleellista on, että luottoa paitsi annetaan myös käytetään harkiten.

– Laskulle ostaminen ja laskun pilkkominen osamaksuiksi ei juurikaan eroa pikavipin ottamisesta. Kyse on velkaantumisesta. Niinpä en mielelläni näkisi sitä päivää, että joku ostaa ruokaa myymäläkassalta haetulla luotolla.

EDIT: Korjattu Halpa-Hallin verkkokauppapäällikön etunimi oikein: Tapiosta Tapaniksi. Myymäläketjulle maksupalvelun tuottaa Arvato, ei Avarda.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI