05.02.2018 Velkavankeus ei ole ikuinen kenellekään - Velat vanhoiksi viidessä vuodessa velkajärjestelyn avulla: ”Pyritään, että asunnon pystyisi säilyttämään”

Velkavankeus ei ole ikuinen kenellekään - Velat vanhoiksi viidessä vuodessa velkajärjestelyn avulla: ”Pyritään, että asunnon pystyisi säilyttämään”
Torstai 1.2.2018 klo 07.19   
Velkajärjestelyn jälkeen merkintä siitä näkyy ulosottorekisterissä yleensä kahden vuoden ajan, mutta muutoin tilanne on käytännössä sama kuin velkaa ei olisi ollutkaan.
Talous- ja velkaneuvonnat siirtynevät ensi vuoden alusta valtion toiminnaksi.

Talous- ja velkaneuvonnat siirtynevät ensi vuoden alusta valtion toiminnaksi. (MOSTPHOTOS)
Yksityishenkilö pääsee suuristakin veloista eroon, mikäli hänet hyväksytään velkajärjestelyyn. Tällöin voi viidessä vuodessa päästä aloittamaan elämänsä niin sanotusti puhtaalta pöydältä.

- Henkilölle laaditaan maksuohjelma, jossa määritellään, mitä hän joutuu maksamaan ja miten summa jakautuu velkojien kesken, sanoo Helsingin ulosottoviraston johtava kaupunginvouti Visa Kallio.

Velkajärjestely kestää yleensä viisi vuotta.

Harvalla on niin hyvä maksuvara, että kaikki tulisi maksetuksi.

- Kun velkajärjestely päättyy, niin ne velat, mitkä ovat olleet järjestelyssä, on käsitelty, sanoo Kallio.

Viisi vuotta minimi toimeentulolla

Velkajärjestelyn ajan joutuu elämään tiukasti, sillä käteen jääväksi summaksi tuloista lasketaan se, mikä katsotaan minimitoimeentuloksi.

Velkajärjestely voi olla myös kymmenen vuoden pituinen. Tämä tulee harkittavaksi, jos velallisella on asunto.

- Järjestely pyritään tekemään niin, että asunnon pystyisi säilyttämään, sanoo Visa Kallio.

Velkajärjestely voi tietysti mennä pieleen, jos maksuohjelmaa ei pysty noudattamaan. Tällä tavalla voi käydä esimerkiksi silloin, jos velkaantuu uudelleen järjestelyn aikana.

Velkajärjestelyn jälkeen merkintä siitä näkyy ulosottorekisterissä yleensä kahden vuoden ajan, mutta muutoin tilanne on käytännössä sama kuin velkaa ei olisi ollutkaan. Toki eri lainanantajilla voi olla omia rekistereitä, joiden perusteella ne ovat myöntämättä uusia lainoja.

Velkaneuvonnan kautta alkuun

Yksityishenkilön velkajärjestelyä haetaan käräjäoikeudesta. Käytännössä hakemuksen voi tehdä yhdessä kunnallisen talous- ja velkaneuvontatoimiston henkilökunnan kanssa. Neuvonta onkin yleensä paras keino alkaa selvittää omaa kaaokseen ajautunutta taloustilannettaan.

Talous- ja velkaneuvonnat siirtynevät ensi vuoden alusta valtion toiminnaksi.

- Järjestelyyn pääsee, kun on tuloja, joilla maksuohjelmaa pystyy noudattamaan, sanoo Visa Kallio.

Myös niin sanottuja nollaohjelmia on hyväksytty.

ARTIKKELI JATKUU ILMOITUKSEN JÄLKEEN

- Se sisältää kuitenkin velvoitteen ilmoittaa, jos tuloja on. Ei ole tarkoitus, että järjestely tehdään lahjaksi, sanoo Kallio.

Talous- ja velkaneuvonnassa talous kartoitetaan ja laaditaan maksuvaralaskelma, josta käy ilmi summa, joka on käytettävissä velkojen hoitoon. Keinoina velkojen järjestelemiseen ovat vapaaehtoiset maksusopimukset velkojien kanssa. Takuusäätiön takaus pankista myönnettävälle järjestelyluotolle ja viimesijaisena keinona, mikäli muut eivät tule kyseeseen, on yksityishenkilön velkajärjestelyn hakeminen käräjäoikeudelta. Joissakin kunnissa voi olla käytössä myös sosiaalinen luotto.

Pikavippejä otetaan tavallisen elämän rahoittamiseen

Talous- ja velkaneuvoja Sirpa Vahvaselkä Mikkelin seudun talous- ja velkaneuvonnasta sanoo, että on huomannut työssään sen, että vippejä ja kalliita kulutusluottoja tarvitaan välttämättömään elämisen kustannuksiin, kuten lääkkeisiin, terveydenhoitoon ja erilaisiin kodin hankintoihin, kuten rikki menneen kodinkoneen hankintaan.

Vahvaselkä sanoo, että on harhakäsitys, että kalliitta pikalainoja otetaan juhlimiseen ja harkitsematta.

- Monet pienituloiset joutuvat turvautumaan niihin pakkotilanteessa, kun markkinoilla ei ole saatavissa matalakorkoista, vakuudetonta luottoa.

Vahvaselkä sanoo, että talousneuvontaa tulisi lisätä erityisesti nuorille, mutta tarvetta siihen olisi kaikenikäisillä.

- Talous- ja velkaneuvonnan resurssi menee pitkälti jo velkaongelmissa olevien asioiden hoitamiseen.

- Myös varautuminen ja säästäminen tulisi nostaa uudelleen arvoonsa. Jo pienemmänkin puskurirahaston olemassaolo pelastaisi monelta pikavipiltä ja kalliilta kulutusluotolta, sanoo Vahvaselkä.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI