02.02.2018 Toimeentulotukea jo 0,4 miljoonalle: Tuki kasautuu pk-seudulle – "Tarve on monella asiakkaalla jatkuvaa"

Toimeentulotukea jo 0,4 miljoonalle: Tuki kasautuu pk-seudulle – "Tarve on monella asiakkaalla jatkuvaa"


Kuvituskuva. Lotta Åberg / Arkisto
SOSIAALITUKI   Pääkaupunkiseudulla asuu keskimääräistä enemmän ihmisiä, joilla ei ole lainkaan verotettavaa tuloa. Myös asuinkulut ovat muuta maata suuremmat.

Suomessa maksettiin viime vuonna perustoimeentulotukea maksettiin kaikkiaan 722,1 miljoonaa euroa. Kolmasosa näistä menoista maksettiin pääkaupunkiseudulle.

Kela maksoi perustoimeentulotukea vuoden mittaan 277 316 kotitaloudelle. Tuensaajia oli 402 564, joka on seitsemän prosenttia väestöstä.

Kaupunkimaiset kunnat ja erityisesti pääkaupunkiseutu erottuvat perustoimeentulotuen tilastossa. Viime vuonna perustoimeentulotuen saajista 29 prosenttia asui pääkaupunkiseudulla, mutta alueella asuu 21 prosenttia Suomen väestöstä.

Helsingin Uutiset kertoi viime syksynä, että perustoimeentulotuella maksetaan myös ihmisten asumiskuluja. Helsingissä Kela maksoi toissa vuonna jo 12 600 asiakkaan kaikki asumismenot.

– Tyypillisin saajaryhmä ovat työttömät. Kesäkuussa vuokramenoihin perustoimeentulotukea Helsingissä saaneista 75 prosenttia oli työttömiä, Kelan tilastoryhmän pääsuunnittelija Heidi Kemppinen kommentoi HU:lle tuolloin.

Keskimääräinen kotitaloudelle vuoden aikana maksettu tuki oli pääkaupunkiseudulla viime vuonna Kelan mukaan 3 378 euroa. Koko maassa vastaava määrä oli 2 744 euroa.

Pääkaupunkiseudulla perustoimeentulotuen tarve on usein myös jatkuvaa. Pääkaupunkiseudulla 40 prosenttia perustoimeentulotukea saavista kotitalouksista sai tukea viime vuonna vähintään yhdeksältä kuukaudelta, kun koko maassa vastaava osuus oli noin kolmannes.

Tuen keskimääräistä suurempaa määrää ja pidempää kestoa selittävät osaltaan pääkaupunkiseudun muuta maata suuremmat asumiskustannukset.

Alueella asuu myös muuta maata enemmän kotitalouksia, joilla ei ole verotettavia tuloja. Ensisijaisten tulonlähteiden puuttuminen kasvattaa perustoimeentulotuen tarvetta.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI