16.07.2015 26.06.2015 Nyt se on selvää - Kela alkaa jakaa rahaa aivan uudessa mittakaavassa

Nyt se on selvää - Kela alkaa jakaa rahaa aivan uudessa mittakaavassa
Talouselämä 26.6.2015 13:20päivitetty 26.6.2015 13:22

Presidentti on vahvistanut toimeentulotukilain muutokset tänään perjantaina. Muutoksen perusteella perustoimeentulotuen myöntäminen ja maksaminen siirtyvät Kelalle vuoden 2017 alusta alkaen.

Tämän jälkeen asiakas hakee toimeentulotukea pääasiassa Kelasta. Jos asiakkaalla on lisäksi sellaisia yllättäviä tai erityisiä menoja, joita perustoimeentulotuki ei riitä kattamaan, asiakas kääntyy kunnan puoleen.

Kunnan tehtäväksi jää lainmuutoksen jälkeenkin myöntää täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki, jotka molemmat edellyttävät harkintaa. Kela varmistaa, että asiakkaat ohjataan sosiaalipalvelujen piiriin niiden perusteiden mukaan, joista Kela ja kunnat ovat yhdessä sopineet.

Sosiaali- ja terveysministeriö asetti syksyllä 2014 työryhmän, jonka tehtävänä oli linjata kuntiin jäävän täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen kehittämistä osana sosiaalityötä. Työryhmä luovutti tänään loppuraportin ministeri Rehulalle.

Raportissa ehdotetaan, että perustoimeentulotukea kehitetään jo ennen sen siirtoa kunnista Kelan hoidettavaksi. Kela-siirron jälkeen kuntien myöntämä täydentävä ja ehkäisevä tuki yhdistettäisiin yhdeksi sosiaalihuollon taloudelliseksi tueksi.



Tämän tuen hakeminen edellyttää, että asiakas ja sosiaalialan ammattilainen keskustelevat yhdessä asiakkaan tilanteesta ja arvioivat, mitä sosiaalihuollon palveluita asiakas tarvitsee. Lisäksi työryhmä ehdottaa, että tiettyjä menoeriä siirretään täydentävästä tuesta perustoimeentulotukeen Kelan hoidettavaksi.

Työryhmä painottaa, että toimeentulotukilaki tarvitsee kokonaisuudistuksen.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI