29.07.2014 Yle: Suuri osa veloista jää perimättä varattomuuden takia - miljardien lasku

Yle: Suuri osa veloista jää perimättä varattomuuden takia - miljardien lasku
Tiistai 29.7.2014 klo 08.43 (päivitetty klo 09.23)  
Suomessa jää vuosittain keräämättä miljardien eurojen edestä velkoja, sillä velallinen on varaton, kertoo Yle uutiset.

 Saako velkaantunut riittävästi apua Suomessa?

Viime vuonna perinnässä oli 5,4 miljardia euroa. Niistä ulosotolle maksettiin runsas miljardi euroa. Toissa vuonna varattomiksi tai tuntemattomiksi todettiin noin 220 000 maksajaa ja vajaan miljardin euron arvosta velkoja.

Ylen mukaan ulosottoon päätyy usein velkoja, joista tiedetään jo etukäteen, ettei niitä koskaan makseta.

Sellaisia ovat esimerkiksi konkurssiin menneiden yritysten verovelat, joita peritään uudelleen tasaisin määräajoin.

Myös yksityiset velat kiertävät usein vuosi toisensa jälkeen velkojan ja ulosoton välillä, sillä velkoja haluaa tarkistaa, onko varattomaksi todetun velallisen rahatilanne muuttunut. Suuret velat voivat puolestaan jäädä maksamatta siksi, että ne kasvavat korkoa nopeammin kuin velallinen ehtii niitä lyhentää.

Lähde: Yle

STT

JA JATKOKSI KOMMENTIT KYSEISEEN AIHEESEEN :
-Yle tutkii ,mutta kannattaisi tutkia ensin omaa laaria ja katsoa mitä näyttää televisiosta muuta kuin uusintoja ,sillä verovaroilla toimivan yrityksen luulisi pystyvän parempaan.

-velka armahdus säästäisi myös kansantalouden kukkaroa, kun ei tarvitse rahoittaa epäonnistuneita kohtaloita vaan voi aloittaa uuden alun. nyky systeemi on ihan järjen köyhä.

-tälläinen on, kutsutaan velan vanhenemiseksi

-missähän ajassa ne vanhenee?? ei ainakaan 15 vuodessa!!!!

-15-20 vuotta kertoo lakipykälät, kokemusta ei ole

-Yksityiset velat vanhenevat lopullisesti 15 vuodessa, rikosperusteiset velat 20 vuodessa, mutta velka-aikaa voidaan pidentää 20 vuoteen (tai 30 vuoteen), jos velallinen on peitellyt tulojaan tai varallisuuttaan velallisen epärehellisyyden muodossa. Itse pitäisin henkilökohtaista konkurssimenettelyä ja 5 vuoden lopullista vanhenemista kaikissa tapauksissa erittäin tervetulleena asiana ulosottolimbon päättämiseksi tässä maassa. Velkajärjestely, jossa velka vanhenee 5 vuodessa on jo, mutta siihen pääsyyn on varsin tiukat vaatimukset, ja käytännössä siihen pääsee vain ns. ideaalivelallinen. Mitään rikosperusteisia velkoja ei voi laittaa velkajärjestelyyn, ja tässä täytyy muistaa, että useimmiten rikosperusteiset velat ovat mm. rikoksella saatua hyötyä(esim. salakuljetetun tupakan menetetyt verot, miljoona euroa, tai huumekaupasta saadut tulot, 20 000 euroa), eivät korvauksia rikoksen uhrille, ja tällaisessa tilanteessa rikoksiin syyllistynyt saattaa jatkaa rikollista toimintaansa pitkälti siksi, ettei pysty siirtymään laillisen työn pariin vaikka haluaisi, sillä ulosotto tekee sen kannattamattomaksi. 

Ulosottovelat kasvavat 11.5% vauhdilla korkoa, 10 000 euron velkaa pitää maksaa 100e kuussa, jotta se ei kasva korkoa, ja toinen mokoma, jotta se lyhenisi, 100kk eli 10v maksuajalla 200e/kk. Useimmissa tapauksissa tämä aika on niin pitkä, ettei velkaa ole mielekästä edes yrittää lyhentää, sillä se vanhenee ennen kuin sen on ehtinyt maksaa, jolloin kyseessä ei ole velan lyhennys, vaan velkavankeus, jota suoritetaan pelkän suorittamisen vuoksi, ei siksi, että velkaa oikeasti lyhennettäisiin.

Velanmyöntäjän vastuuta pitäisi ensisijaisesti korottaa velka-asioissa. Kaikki ulosottovelkaiset jotka toteavat velanmaksun hyödyttömäksi, aiheuttavat vähintään 15 000 euron kustannukset yhteiskunnalle per vuosi eivätkä tuota senttiäkään.

- Kiitos kovasti! tässä tuli tietoutta josta on varmasti hyötyä! Mitään rikollista taustaa ei ole ja eikä velkaakaan ihan kovin kamalasti mutta työttömänä sen lyhentäminen on toivotonta! Kiitti näistä tiedoista! Oli hyvä tietää!!! Hyvää kesän jatkoa!

-jokainen ymmärtää jos tili ei riitä maksamaan edes lainan korkoja ja lainanhoito-kuluja nin urakkaan on turha lähteä. näitä sitten joutuu yhteiskunta maksamaan. lainan-antajalla ei ole mitään vastuuta esim pikavippi jos he kärsisivät siitä tappioita nin kyllä he vähän katselisivat kelle niitä lainoja tuputtaa.

-Suomessa jo nykyään aivan liian vähällä pääsevät omaa tyhmyyttään velkaantuneet. En tässä nyt tarkoita tilanteen pakosta velkaantuneita, esim. paljon tarpeellista lainaa (auto.asunto) ottaneet, jotka jäivät työttömiksi, vaan ihan niitä lusmuja, jotka tyhmyyttään ottivat ylikalliita pikavippejä hetken mielenjohteesta ja sitten itkevät, ettei olekaan rahaa maksaa. Aivan liian helposti velallisia päästetään... Ihan itse on eletty yli varojen ja ei muka saa tarpeeksi apua. Ai, mitä apua? Eiköhän pitäisi jokaisen aikuisen ihan itse osata hoitaa talouttaan.

-Totta, mutta sitten "oikeasti" velkaantuneet (esim. työttömyyden, onnettomuuden, jne. seurauksena) eivät todellakaan saa tässä maassa tarpeeksi apua. Sossun velka-apuunkin pääse vain vasta sitten kun "vahinko on jo tapahtunut" (luottotiedot menneet, ym.)

Ja pahimmassa paikassa (lainojen suhteen) ovat henkilöt, jotka tarvisivat sen lainan päästäkseen työelämään kiinni (esim, autoa/ajokorttia varten), pankit kun eivät enää myönnä lainaa auton ostamiseen/ajokorttiin, jos olet jo valmiiksi työtön. Näille ei sitten kovasti muita vaihtoehtoja jää, kuin pikavipit ja lotto...
(en siltikään itse pikavippiä ottaisi, mutta...)
-Mikäs ihme tuo on. Verot, maksut, hinnat ym ym nousevat ja nousevat, samaan aikaan ostovoiman ja nettopalkkojen supistuessa. Kait toi nyt ahneimallakin taksojenkorottajalla tiedossa on, mikä on lopputulema noin kansantaloudellisesti. Ei YLE ainakaan omalla toiminnallaan mitään malli esimerkkiä ole näyttänyt.

-Todella moni 90-luvulla syntynyt tapaus pilaa luottotietonsa ihan naurettavilla laskuilla. Tilaillaan vaatteita ja pelejä osamaksulle, eikä sitten makseta laskuja pois ja naureskellaan velan vanhenemisella, kun yritetään saada maksamaan laskut. Siinähän naureskelevat, kyllä ne velat jossain vaiheessa tulee maksettavaksi, aika helvetisti kalliimmalla kuin laskun ajoissa maksamalla, tuon ikäinen kun on kuitenkin vielä aika nuori ja jos velalle ei haeta tuomiota, niin se ei vanhene. Tosin pahoin pelkään että aika moni tällainen tapaus on kasvatettu lorviksi, joka ei koskaan hakeudu työelämään edes.

-tai sitten kieltää kaikki vipit, pienlainat ym...tai ehtoja kiristää ja ikärajaa nostaa reilusti ylös. Kokemusta on. Juuri 18 täyttäneenä ei järki viel ihan pelaa ja itse tuli otettuu kaikkee vippejä, käyttölainaa ja osamaksuilla tavaroita. Liittymät, älypuhelimet ja ne sit myyntiin ja kotipizzasta tuhannella eurolla pizzoja puh.laskuun että on kyl liian helppoa saada kaikkea. pari vuotta siinä ehtii sekoilla ja sivussa korot ym juoksee ja kohta velka tuplaantunut. Itselläni pääoma joku 16.000e ehti tulla ja koko velka korkoineen, muita maksuja ym. n.30.000e. Mutta virheistä oppii, minä ainakin, nyt ikää on 8 vuotta enemmän kuin silloin kun sekoillut alkoi ja luottotiedot tulee takaksin tämän vuoden jälkeen, velat maksettu ja elämä hymyilee taas.

-Niin no velkaa ottaessaan on ymmärtääkseni ottanut tietoisen riskin siitä, että voi joutua taloudelliseen kiipeliin. Ne rahat on rahoja, jotka on jo kulutettu. Kukas ne sitten maksaa ellei velan ottaja itse? Itse yritän yhtä velkaa ulosoton kautta periä. ERITTÄIN huonolla menestyksellä. Jokseenkin ihmettelen, ettei edes ulosoton kautta pysty työssä käyvältä ihmiseltä edes perintäkulujen vertaa saamaan takaisin. Lähinnä tuntuu että velanmaksun kiertämisestä on tullut liiankin helppoa.

-Suosikaa pimeiden töiden auvoisia markkinoita ja siihen vielä tuet päälle, niin ei tule luottohäiriöitä

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI