14.07.2014 Ilkka: Velkaneuvojan asiakkaista joka viides on nuori

Ilkka: Velkaneuvojan asiakkaista joka viides on nuori
Maanantai 14.7.2014 klo 09.12  
Pikavippilainat käyvät nuorten turmioksi, uutisoi Ilkka.

Tietämättömyys voi olla osasyy nuorten velkaantumiseen.
Tietämättömyys voi olla osasyy nuorten velkaantumiseen. (COLOURBOX)

Nuorimmat velkaneuvojien asiakkaista ovat 18-vuotiaita, jotka ovat rahoittaneet juhlimistaan ja pelaamistaan pikavipeillä, kirjoittaa Ilkka. Vaasan kaupungin velkaneuvonnan asiakkaista noin viidesosa on nuoria.

Johtava talous- ja velkaneuvoja Marika Niittykoski on huolissaan nuorten lainakäytännöistä.

Velkaneuvojan mukaan pikavippien ottaminen on liian helppoa ja nuorille sälytetään liikaa vastuuta asiasta, joita he eivät välttämättä edes ymmärrä.

Kun tulot ovat pienet eikä vakuutuksia ole, pikavippi voi olla houkutteleva vaihtoehto. Vanhoja erääntyviä lainoja maksetaan uusilla vipeillä. Pian kierre on valmis ja velkamäärä vain kasvaa.

- Tapauksiin voi liittyä sairautta, kuten alkoholismia, peliriippuvuutta tai mielenterveysongelmia, velkaneuvoja toteaa lehdessä.

Syynä velkaantumiseen voi olla myös tietämättömyys.

- Moni elää vain tätä päivää, eikä mieti huomista. Jotkut ajattelevat, että heillä ei ole mitään ulosmitattavaa, koska heillä ei ole tuloja, velkaneuvoja kertoo.

Velat pysyvät harteilla kuitenkin vähintään 15 vuotta. Jos velkoja ei hae tuomioita, velat säilyvät pidempäänkin.

Maksuttomaan velkaneuvontaan hakeudutaan lähes poikkeuksetta liian myöhään, kun velkakierre on jo ehtinyt syntyä.

Lähde: IlkkaParas ratkaisu asiaan olisi velallisen aseman parantaminen. Lainaa myöntävät tahot joutuisivat tekemään tällöin suurempaa harkintaa lainoja myöntäessään. Tehokkaita rehabilitaatiokeinoja olisivat mm. ulosoton koron laskeminen ohjauskoron paikkeille tai korkeintaan muutamaan prosenttiin, velan vanhenemisajan lyhentäminen 5 vuoteen ulosottokelpoiseksi tulemisesta ja tietty määräaika, jonka sisällä perintä on aloitettava, jotta velkaa ei voida seisottaa vuosikausia kokonaisvelka-ajan pidentämiseksi. Yhteiskunnallisesti on nimittäin kestämätöntä, että velkakierteeseen joutuneet päätyvät käytännössä pysyvästi työttömiksi ja siten valtion tukien varaan, jolloin kulut yhteiskunnalle ovat vähintään 1000-1500e/kk, sillä ulosoton korko(11.5%) on niin suuri, ettei velkaa pysty hoitamaan edes keskiansiotuloilla, kun sen määrä ylittää ~20 tonnia, ennen kuin velka vanhenee.

Ensisijainen vastuu velan hoitamisesta pitäisi siis sälyttää velanmyöntäjän harteille. Yhteiskunta ei saa suojella lailla liiketoimintaa, jolla on mahdollista saattaa yksilöt 15-20 vuodeksi köyhyysrajan alle ilman, että heillä on tosiasiallisia mahdollisuuksia vaikuttaa asiaan.

MUUTAMA KOMMENTTI TUOLTAKIN  YLEISÖN PUOLELTA NOUKITTU TÄHÄN PERÄÄN

-Paras ratkaisu asiaan olisi velallisen aseman parantaminen. Lainaa myöntävät tahot joutuisivat tekemään tällöin suurempaa harkintaa lainoja myöntäessään. Tehokkaita rehabilitaatiokeinoja olisivat mm. ulosoton koron laskeminen ohjauskoron paikkeille tai korkeintaan muutamaan prosenttiin, velan vanhenemisajan lyhentäminen 5 vuoteen ulosottokelpoiseksi tulemisesta ja tietty määräaika, jonka sisällä perintä on aloitettava, jotta velkaa ei voida seisottaa vuosikausia kokonaisvelka-ajan pidentämiseksi. Yhteiskunnallisesti on nimittäin kestämätöntä, että velkakierteeseen joutuneet päätyvät käytännössä pysyvästi työttömiksi ja siten valtion tukien varaan, jolloin kulut yhteiskunnalle ovat vähintään 1000-1500e/kk, sillä ulosoton korko(11.5%) on niin suuri, ettei velkaa pysty hoitamaan edes keskiansiotuloilla, kun sen määrä ylittää ~20 tonnia, ennen kuin velka vanhenee. 

Ensisijainen vastuu velan hoitamisesta pitäisi siis sälyttää velanmyöntäjän harteille. Yhteiskunta ei saa suojella lailla liiketoimintaa, jolla on mahdollista saattaa yksilöt 15-20 vuodeksi köyhyysrajan alle ilman, että heillä on tosiasiallisia mahdollisuuksia vaikuttaa asiaan.
-Ei ole enää mitään pikavippejä, mitään luottoa ei ole lain mukaan mahdollista saada ilman todistusta tuloista. Ei sen tarvitse olla edes nuori, että on tyhmä, kyllä noita tyhmiä riittää aikuisissakin. Ihmiset ottaa monen tonnin luottoja, eivätkä lue takaisinmaksuehtoja vaikka ne olisi ihan selkeästi eriteltynä lainaa haettaessa ja sitten itketään, kun ei ole varaa maksaa eriä takaisin "ku on niin suuret nämä 350euron kuukausierät..." 

En ole ikinä, en edes nuorena ja "tyhmänä", ottanut mitään sellaista velkaa, jonka erämaksujen määrää en olisi selvittänyt ennakkoon ja tarkoin punninnut onko mulla varaa maksaa velkaa pois ja onko lainan kulut ihan naurettavan suuret - ja erityisesti, onko tämä laina järkevä ottaa edes. Ja aina olen maksanut ennakkoon erät alta pois, enkä odottanut vuotta että joku tonnin laina on tullut maksettua pois.
Nykyään en osta mitään luotolla, vaan säästötililläni on aina sen verran rahaa että voin ostaa jotakuinkin sitä mitä haluan, mutten kuitenkaan jätä punnitsematta tarkoin ostoani. Ihan tyhmää maksaa laskutuslisiä ja korkoa esim. 10euroa laskulta. Tuokin summa tekee paljon vuoden takaisinmaksuajalla.
Eri asia nämä, joille tulee yllättävä työttömyys, mutta hirveän paljon on näitä jotka eivät edes halua selvittää miten paljon erämaksut on kuukausittain ja asia tulee jotenkin "yllätyksenä" sitten ensimmäisen laskun saatua. Ihmiset ostaa velaksi vaikka mitä tarpeetonta, ostellaan vaatteita joita ei välttämättä edes pidetä, ostetaan uutta pesukonetta vaikka vanhakin toimii ja hyvällä tuurilla lyhennetään vielä vanhaakin pesukonetta pois. Tää kulttuuri on ihan sairasta - ihmisten pitäisi opetella ihan perus taloustaitoja ennen kuin niille annetaan käyttöoikeus omaan pankkitiliin.

Turha syytää niitä, jotka lainaa myöntää, syyttäkää niitä jotka on niin tyhmiä että ottavat kallista lainaa. Tähän pätee täydellisesti sanonta " ei se ole tyhmä joka pyytää, vaan se joka maksaa". Jos on niin tyhmä, että ostaa viinaa ja muita turhakkeita luotolla, niin sietääkin joutua maksamaan siitä kalliisti. Ja usein nuo "kalliit" lainat eivät ole oikeasti edes kauhean kalliita, jos ne maksaa pois sovitusti, eikä usean vuoden viiveellä. Ihmiset valittaa siitä, että heitä rokotetaan siitä kun eivät hoida laskujaan ajallaan pois ja joutuvat siitä maksamaan - mikähän muu olisi hyvä motivaattori takaisinmaksulle, kuin se että siitä joutuu maksamaan enemmän. Luulen, että aika montaa tällaista tyyppiä vituttaisi se, että jos oma työnantajakin maksais palkat miten sattuu ja silloin kun jaksaa. Mutta jos itse käyttäytyy samoin, niin ketään ei saisi rokottaa siitä että ei hoida maksujaan ajoissa.

Meillä paijataan ihan liikaa porukoiden päätä tällaisissa tilanteissa, jotku tyypit eivät opi edes yhdestä kerrasta vaan hommataan itsensä uudelleen samaan jamaan, kun on ensin velkajärjestelun kautta saatu pöytä puhdistettua veloista. Luojan kiitos velkajärjestelyyn ei pääse kuin kerran. 

-en ollut edes teininä niin dille että oisin pistänyt viimeiset rahani viinaan/bilettämiseen, saati että oisin bilettänyt luotolla. En lähde edes lomareissulle velaksi. Visakortin omistan ja sitä käytän ulkomaisiin nettitilauksiin ja lomareissuilla, mutta en ole ikinä maksanut visalaskua erissä vaan aina kuitannut velan pois viimeistään palkkapäivänä, yleensä jo heti siinä vaiheessa kun veloitus näkyy menneen tililtä.

Mua ärsyttää tämä idioottien suojelu ja hysääminen. Joskus noidenkin on otettava vastuuta omista touhuistaan, ei ne muuten opi, jos jokainen oma moka tasoitellaan tieltä pois ja kuitataan yhteiskunnan tai vanhempien avulla. Aika moni näistä tyypeistä ottaa velkaa ja tietää jo ottohetkellä ettei tule koskaan sitä maksamaan. Tämä jos jokin on väärin. Ilmeisesti vanhemmat sitten antavat tällaista esimerkkiä lapsilleen kun tuollein moni nuori tuntuu käyttäytyvän.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI