10.7.2014 ASIAA JA ASIAN VIERESTÄ

"Miksi ihmeessä siis emme pyri eroon köyhyydestä ja anna muita parempia palveluita mieluummin heille, jotka kuuluvat pahimpaan riskiryhmään?"

Miten köyhyydestä pitäisi pyrkiä eroon? Tukemalla köyhiä ja antamalla heille parempia palveluita? Ihmiset vastaavat taloudellisiin kannustimiin. Jos tuet jotain, se lisääntyy. Tukemalla köyhyyttä lisätään köyhyyttä. Jos ihmiset eivät joudu itse vastaamaan omien elämänvalintojensa seurauksista, he tekevät enemmän huonoja elämänvalintoja, jotka lisäävät köyhyyttä. Heittämällä rahaa sosiaalisia ongelmia kohti luodaan vain enemmän ongelmia ja paisutetaan valtion velkaa siinä sivussa.

Edellä mainittu teksti on kopioitu HS:n Rosa Meriläisen blogin kommenteista. Jos, jokainen ajattelisi näin, olisi meidän sosiaalisesti heikosti olevien asema aikasen kurja, jopa karu. itse olen sosiaalisesti ihan riskirajoilla, yksi hyvä pointti minulla on: saan vielä ns. entisen työpaikan työterveyshuollon palveluita.
Muuten olisin aika heikoilla, jos joutuisin etsimään itse terveydenhuollonpalveluita, tutkimukset röntgen yms. maksavat ja yleisessä terveydenhuollossa ei olisi ollut edes mahdollista nykyisen työterveyshuollon palveluihin, ilman että olisin joutunut taistelemaan niistä.

Ja jos, joutuisin olemaan 0:lla rajalla olisinko ajautunut asunnottomaksi ja alkolisoituneeksi, kansakunnan henkilöksi puistonpenkille.

Mutta uskon, että monella henkilöllä siellä  puistonpenkillä on kuitenkin joku, joka välittää, mutta ei voi , ei halua olla auttavana henkilönä, koska voisi sen "sopan" myötä vajota itsekin sinne heikolle jäälle. Ja jos on monta kertaako auttanut, eikä toisella tule järki käteen, on luovutettava, ja annettava ihmisen itse huolehtia tai olla huolehtimatta omista asioistaan.

Tuki, on tarpeen henkilöille, jotka haluavat päästä irti ei  toivotusta tavasta. Oli kyse alkoholista ja velkaantumisesta tai ihan mistä vaan, yksin ei jaksa ja kaksin on helpompi jakaa taakka.  Kysymys, miten voit ja miten muuten elämässä pyyhkii? Voi herättää, jonkun avuntarvitsijan mielen sopukoissa kysymyksen, auttaisiko ystävä minua, tukisi vaikeassa tilanteessa, neuvoisi hakemaan apua. Olisi vierellä.

Ja jos saa positiivista palvelua ja palautetta on helpompi ottaa apua vastaan ja antaa sitä eteenpäin.
Omia kokemuksia tuesta on minullakin. Velkaneuvoja, Takuusäätiön ,sosiaalitoimiston henkilökunta, seurakunnan työntekijät, ja pankin henkilökunta ennen olivat tukevia, mutta kun tilanteeni on huonontunut ja ulosotossa velkaa, niin tiukka linja heillä, nujerretaan asiakas, jopa nöyryytetään , ja ns uhkaamalla, kuten kävi kun lainassani oli vahingossa kaksi kuukautta rästissä, takaajallesi laitetaan lasku, jos et itse maksa. Mistä rahat, onneksi tässä tapauksessa sosiaalitoimistosta joustettiin. Maksoin jouston takaisin erissä.

Elämänvalintojani on maksaa pankin velka 4 :ssä vuodessa pois, hakea sitten Takuusäätiön lainaa.
Yrittää selvittää uutta ammattia, ja yrittää parantua työkykyiseksi, saada uuden työn.
Yrittää olla luovuttamatta ja antaa mennä menojaan. Ei , siihen minusta ei ole, olen sen verran vastuullinen , että maksan mitä olen luvannut, ja hoidan asiat kuntoon.

Ehkä voin toivoa kannustusta teiltä, ja saan sitä myös omilta läheisiltäni.

Koskaan ei ole liian myöhäistä hakea apua, pyytää sitä tukea.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI