12.12.2013 Facebookista apua köyhien jouluun


Torstai 12.12.2013 klo 15.37
Vapaaehtoispohjalta tehty Facebook-sivusto Jouluapua on saavuttamassa suuren suosion.

Jouluapua-sivusto on perustettu pelkästään lasten takia.


Jouluapua-sivusto Facebookissa

Sivustolla apua tarvitsevat perheet tuovat anonyymisti esille tarpeensa ja kuka tahansa voi lähettää perheelle joululahjoja. Sivusto sai alkunsa reilu kuukausi sitten ja sillä on jo lähes 10 000 fania. Lahjoituksia on tehty jo yli tuhat.

Apua voi pyytää lapsiperheet, joissa rahatilanne on niin tiukka, ettei pysty omin avuin toteuttamaan joulua lapsilleen. Toivelistoja on julkaistu noin 200.

- Tänä vuonna emme valitettavasti pysty ottamaan enempää hakemuksia vastaan, sillä joulu on jo niin lähellä, kertoo Jouluapua -sivuston perustaja ja ylläpitäjä Heidi Miettinen.

Monille avun pyytäminen voi olla vaikea asia. Sivulla pystyy julkaisemaan toivelistan nimettömänä, ja Miettinen muistuttaa, että avun pyytäminen ei ole häpeä.

- Lasten takiahan tätä tehdään. Meidän täytyy ajatella lasten iloa jouluaattona, kun hän avaa paketin. Ja vanhempien iloa, kun he pystyvät antamaan lahjan rahatilanteesta huolimatta. Lahjoittajat saavat ilon ja lämpimän mielen tietäessään, että apu menee oikeaan paikkaan.

Tyypillisimpiä lahjatoiveita tänä jouluna ovat olleet ruoka-apu, vaatteet ja lasten lelut.

Karttapalvelu vie lähemmäs avun tarvitsijoita

Avuntarvitsijoiden lahjatoivomukset liitetään Maplet-karttapalveluun, josta lahjoittaja näkee avun tarvitsijan sijainnin. Kartta on rakennettu siten, että avuntarvitsijoiden paikat ovat epätäsmälliset, jotta anonyymiys säilyy.

Karttapalvelun sivusto sai lahjoituksena.

- Kartta on paras tapa antaa todellinen kuva toivelistoista lahjoittajille. Näin avuntarvitsijoihin pääsee samaistumaan helpommin. Karttaa selatessa voi nousta mieleen esimerkiksi, että "tämä perhe on lähellä minua", "tuossa kaupungissa asuin ennen" tai "tuolla ystäväni asuu".

Miettisen mukaan ihmisiä ei ole tarvinnut kannustaa lahjoittamaan.

- Suomalaiset ovat hyvin sydämellisiä ja auttaminen on tullut kuin itsestään sivuston levitessä. Hienoa on, että yritykset ovat myös lähteneet mukaan.

Apua ehtii antamaan vielä tänä vuonna, ja lahjoituksia otetaan vastaan kaikille sivulla oleville toivelistoille.


Idea sivustoon syntyi, kun Miettisen silmiin osui artikkeli muutaman vuoden takaa "Joulu on vaikeaa aikaa köyhissä lapsiperheissä". Artikkelin mukaan Suomessa elää yli 130 000 lasta köyhyysrajan alapuolella.

- Aloin pohtia, kuinka moni lapsi joutuu elämään köyhyydessä tänä jouluna. Äitinä ajattelin lapsen päiväkotiin tai kouluun palaamista joulun jälkeen. Lapsilla on tapana keskustella keskenään mitä ovat saaneet joululahjaksi, eikä yksikään lapsi saisi kokea ulkopuolisuutta.

Sivuston toiminta jatkuu myös ensi jouluna.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI