10.12.2013 Tutkimus vahvistaa: Köyhä olet ja köyhänä pysyt


Tutkimus vahvistaa: Köyhä olet ja köyhänä pysyt
Tutkija Ilpo Suoniemen mukaan köyhyys on aiempaa pysyvämpää ja köyhyysriskit ovat pitkittyneet. Kansa on yhä selvemmin jakautunut: toiset ovat kroonisesti köyhiä, kun taas osaa köyhyys ei juuri koskaan koettele, tutkija arvioi.

Pitkät köyhyysjaksot kasautuvat henkilöille, joilla on erityinen köyhyysalttius.

Tämä käy ilmi Eläketurvakeskuksen ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen (PT) yhteisessä tutkimuksesta Köyhyyden dynamiikka Suomessa 1995–2008, jossa tutkija Ilpo Suoniemi tarkastelee ilmiötä.

Alttius on matalampi niillä, joilla on korkea koulutus ja jotka käyvät töissä. Suurempi köyhyysriski on puolestaan vähän koulutusta saaneilla henkilöillä, työttömillä ja eläkeläisillä.

– Näkymät ovat aika huonot esimerkiksi nuorella henkilöllä, joka on pitkäaikaistyötön ja jolla on matalin koulutusaste eli peruskoulutus, Suoniemi kertoo Taloussanomille.

Mitä useampia riskiä kasvattavia tekijöitä, sitä suurempi köyhyysriski. Työttömyyden ja matalan koulutustason lisäksi yksin asuminen pysyvästi on yksi näistä tekijöistä.

Suoniemen mukaan köyhyysriskiä voi torjua esimerkiksi parantamalla koulutusmahdollisuuksia.

Köyhän tulot
runsaat tuhat eroa

Tutkimuksessa köyhäksi katsottiin henkilöt, joiden tulot jäävät 60 prosenttiin mediaanitulosta. Tämä tarkoittaisi yksineläjällä runsaan 1100 euron nettotuloja kuukaudessa.

– Jos esimerkiksi toimeentulotuella ja asumistuella elää, niin sen yli ei pääse.

Suoniemen mukaan köyhyys itsessään lisää riskiä siihen, että pysyy köyhänä jatkossakin.

– Jos on vuoden köyhä, se lisää köyhyysriskiä 10 prosenttia.

 Suoniemen mukaan köyhyysongelma on Suomessa syventynyt useasta näkökulmasta tarkasteltuna. Köyhyys on kroonistunut ja köyhyydestä irtautuminen on vaikeutunut. Lisäksi köyhäksi päätyminenkin on lisääntynyt.

Osa köyhyyden pysyvyyden kasvusta selittyy sillä, että tarkastellulla aikavälillä tulonsiirrot ovat jääneet jälkeen ansiokehityksestä, tutkija arvioi.

Avioero on iso
köyhyysriski

Avioero tai puolison kuolema on iso köyhyysriski. Silloin ihminen jää vain omien tulojensa varaan ja pienituloinen henkilö voi pudota herkästi köyhyysrajan alapuolelle.

– Varsinkin naisille ja etenkin ikääntyneille naisille avioero on iso riski. Yli 50-vuotiaiden naisten köyhyysriski kasvaa 18 prosenttia, Suoniemi kertoo.

Tämä johtuu siitä että ikääntyneiden on vaikeampi muuttaa tilannettaan kuin nuorempien.

Kun mukaan otetaan nuoremmatkin eli kaikki yli 30-vuotiaat naiset, köyhyysriski on avioeron jälkeen 13 prosenttia. Miehistä ero ei tee aivan niin helposti köyhiä. Köyhyysriski on 10 prosenttia.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI