07.04.2020 Historiallinen päätös: Yrittäjille aletaan maksaa työmarkkinatukea – 724 euroa kuukaudessa

Historiallinen päätös: Yrittäjille aletaan maksaa työmarkkinatukea – 724 euroa kuukaudessa

torstai 02.04.2020 klo 14:57

Hallituksen esitys: Päätös olisi voimassa 30.6.2020 asti.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni kertoi 30. maaliskuuta yritysten tukemisesta koronakriisissä: "Hallituksella on jatkuva valmius tehdä uusia toimia ja vastata taloushaasteeseen". VALTIONEUVOSTO

Sanna Marinin (sd) hallitus esittää, että yrittäjät voivat saada väliaikaisesti työmarkkinatukea koronavirusepidemian aiheuttaman äkillisen ja yllättävän kysynnän heikkenemisen vuoksi. Tavoitteena on turvata yrittäjien toimeentulo. Lain on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian. Se olisi voimassa 30.6.2020 asti.

– Koronaviruksen aiheuttama tilanne on monille yrittäjille täysin kohtuuton, ja me tulemme nyt monilla tavoilla yrittäjien tueksi. Työttömyysetuuden mahdollistaminen myös päätoimisille yrittäjille on yksi näistä keinoista. Haluamme tehdä sen hakemisen ja saamisen yrittäjille mahdollisimman helpoksi, työministeri Tuula Haatainen sanoo ministeriönsä tiedotteessa.


Millä edellytyksillä työmarkkinatukea?

Esityksen mukaan ratkaisu koskee kaikkia yrittäjiä riippumatta siitä, harjoitetaanko yritystoimintaa yksityisenä elinkeinonharjoittaja tai yhtiömuodossa.

Esityksen mukaan työmarkkinatuen saaminen edellyttää:


– Yrittäjän päätoiminen työskentely on päättynyt tai yritystoiminnasta saatava tulo on vähemmän kuin 1 089,67 euroa kuukaudessa siinä jokaista yrittäjänä työskentelevää henkilöä kohti.

– Päätoimisen työskentelyn päättymisen tai tulon vähentymisen tulee johtua hyvin laajalle levinneestä vakavasta tartuntataudista eli koronavirusepidemiasta.

Työmarkkinatuen saaminen ei edellytä yritystoiminnan lopettamista, yrittäjien eläkelain mukaisesta vakuutuksesta luopumista eikä yrityksen lopettamistoimia.

Myöskään opinnot eivät estä oikeutta työmarkkinatukeen.

LUE MYÖS
Miten yrittäjä hakee työmarkkinatukea?

– Työmarkkinatuen maksaminen edellyttää, että henkilö ilmoittautuu työnhakijaksi TE-toimistoon ja hänen oikeudestaan työmarkkinatukeen annetaan työvoimapoliittinen lausunto Kelalle.

Käytännössä prosessi etenee näin:

– Yrittäjä ilmoittautuu työttömäksi työnhakijaksi ja antaa selvityksen päätoimisen työskentelyn päättymisestä tai tulon vähentymisestä koronavirusepidemiasta johtuen.

– TE-toimisto antaa yrittäjän oikeudesta työmarkkinatukeen työvoimapoliittisen lausunnon Kelalle.

– Kela maksaa työmarkkinatukea yrittäjälle.

– Työmarkkinatukea voidaan maksaa ajalta 16.3.2020–30.6.2020.

– Jos yrittäjä rekisteröityy työnhakijaksi viimeistään 15.4.2020, hänellä on oikeus työmarkkinatukeen työnhakua edeltävältä ajalta, kunhan tuen saamisen edellytykset täyttyvät.

– Laki tulee voimaan mahdollisimman pian

– Hallitus antoi esityksen työttömyysturvalain väliaikaisesta muuttamisesta eduskunnalle 2.4.2020.

– Hallitus pitää muutoksen kiireellistä voimaantuloa tärkeänä koronavirusepidemiasta yrittäjille aiheutuvien yritystoiminnan kielteisten vaikutusten vuoksi. Työ- ja elinkeinoministeriö viestii lain voimaantulosta, kun eduskunta on käsitellyt hallituksen esityksen ja presidentti on vahvistanut lain.

– Kelan maksama työmarkkinatuki on 33,66 e/pv. Sitä maksetaan 5 päivältä viikossa (myös arkipyhiltä).

– Ilman korotuksia työttömyysetuuden määrä on keskimäärin 724 euroa kuukaudessa. Etuus on veronalaista tuloa.

Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriö ja Kela

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI