maanantai 20. huhtikuuta 2020

20.04.2020 Veroilmoituksella voi säästää jopa tonneja – tarkista ainakin nämä neljä kohtaa

Veroilmoituksella voi säästää jopa tonneja – tarkista ainakin nämä neljä kohtaa

Tavallista useampi tekee tänä vuonna etätöitä kotonaan. Siitä voi saada työhuonevähennystä. Kannattaa muistaa myös esimerkiksi siivouspalveluiden ostamisesta saatavaa kotitalousvähennys sekä työmatkakulut.
Tavallista useampi tekee tänä vuonna etätöitä kotonaan. Siitä voi saada työhuonevähennystä. Kannattaa muistaa myös esimerkiksi siivouspalveluiden ostamisesta saatavaa kotitalousvähennys sekä työmatkakulut.

Kuva: Vesa Moilanen & Anni Reenpää /Lehtikuva

Julkaistu: 6:27
Maalis–huhtikuun aikana kotiin postitettu viime vuoden esitäytetty veroilmoitus on syytä käydä tarkasti läpi. Puutteelliset tiedot ja jopa suoranaiset virheet voivat käydä veronmaksajalle kalliiksi.

VEROVÄHENNYKSISTÄ yleisimpiä ovat työmatkavähennykset. Asunnon ja työpaikan välisiä matkakuluja voi vähentää 11 kuukaudelta.

Kannattaa muistaa, että vähennyskelpoiset työmatkakulut lasketaan halvimman vaihtoehdon mukaan, eli yleensä julkisen liikenteen lippuhintojen perusteella. Korvausta omalla autolla ajetuista kilometreistä kodin ja työpaikan välillä voi perustella vain, jos riittävän hyvin toimivaa julkista liikennettä ei matkalla ole.

Omavastuu on 750 euroa, eli verovähennykseen vaikuttavat vain sen ylittävät matkakulut. Verovähennyksen määrään vaikuttavat myös omat palkkatulot, sillä esimerkiksi matkakulut vähennetään verotettavista ansiotuloista, eikä siis suoraan veroista. Vähennyksen määrää voi kuitenkin arvioida käyttämällä lisäveroprosenttia, joka voi olla esimerkiksi 40 prosenttia.

Esimerkiksi 2 000 euron työmatkakuluista vähennetään ensin 750 euron omavastuuosuus. Jäljelle jäävästä 1 250 eurosta 40 prosenttia on 500 euroa, mikä on veron todellinen vähennys.

Työttömyys pienentää omavastuuta.

– Työttömänä olleen kannattaa siis merkitä 750 euroa pienemmätkin matkakulut, kertoo johtava verojuristi Päivi Kaari Veronmaksajain keskusliitosta.

Keittiön pöytäkin voi olla työhuone

Esimerkiksi kotona tai vaikka erillisellä työhuoneella työskentelevä voi saada työhuonevähennystä, joka kattaa työhuoneen vuokran, kalusteet, valon, sähkön, lämmön ja siivouksen.

– Tämän vähennyksen voi saada, vaikka tekisi töitä kannettavalla keittiön pöydällä, Kaari sanoo.

Työhuonevähennyksen laskukaava on yksinkertainen: Yli 50 prosenttia työpäivien kokonaismäärästä kotona työskentelevä voi saada verotuksessa 900 euron vähennyksen, ja enintään 50 prosenttia kotona työskentelevä voi saada 450 euron vähennyksen.

Käytännössä alle 900 euron työhuonevähennyksiä kannattaa harvoin verottajalle edes ilmoittaa. Vaikka saisit täyden työhuonevähennyksen eli 900 euroa, siitä vähennetään kaikille palkansaajille automaattisesti myönnettävä 750 euron tulonhankkimisvähennys. Vähennyksen todellista hyötyä voi arvioida kertomalla 250 euroa 40 prosentin lisäveroprosentilla, eli täydestä työhuonevähennyksestä veronmaksajan käteen jää 100 euroa.

– Jos sen sijaan satsaa työpisteeseen enemmän, ostaa esimerkiksi työtuolin ja pöydän erilliseen huoneeseen, kannattaa miettiä niiden vähentämistä erikseen, Kaari neuvoo.

Kalusteiden tai työvälineiden hankinta-, huolto- ja korjausmenot voi vähentää tulonhankkimiskuluina, jos kalusteet ovat pääosin työkäytössä. Myös kodin nettiliittymän kuluista puolet voi vähentää verotuksessa. Verovähennyksen voi saada, jos hankinnat yhdessä työhuonevähennyksen kanssa ylittävät 750 euron rajan. Kuitit on tällöin syytä pitää tallessa.

Lue lisää: Siirryitkö koronan takia etätöihin? Lue lista: nämä verovähennykset voit nyt saada
Nämä ovat vähennyskelpoisia verotuksessa:
1.Työhuone
Jos verovelvollinen työskentelee kotona tai on sopinut työnantajan kanssa tekevänsä etätöitä, verotuksesta voi vähentää työhuonevähennyksen.

Kaavamaisen työhuonevähennyksen voi saada, vaikka työnantaja olisi järjestänyt työpaikalla työntekijälle työpisteen tai työhuoneen. Työhuonevähennys määräytyy etätyöpäivien mukaan.

Kun henkilö tekee etätyötä kotona yli 50 prosenttia työpäivien kokonaismäärästä, työhuonevähennys (vuoden 2019) verotuksessa on 900 euroa.

Kun etätyötä tehdään kotona enintään 50 prosenttia työpäivien kokonaismäärästä, työhuonevähennys (vuoden 2019) verotuksessa on 450 euroa.

2. Kalusteet ja työvälineet – osan voi vähentää jo hankintavuonna
Verohallinto linjaa ohjeissaan, että työhuoneen kalusteita ovat esimerkiksi työpöytä ja työtuoli. Työvälineitä ovat esimerkiksi tietokone, näyttö ja näppäimistö.

Jos verovelvollinen hankkii itse kalusteita tai työvälineitä, niiden hankinta-, huolto- ja korjausmenot voi vähentää tulonhankkimiskuluina, jos kalusteet ovat pääosin työkäytössä.

Verohallinto muistuttaa ohjeissaan, että verovelvollinen voi vähentää joko edellä mainitun kaavamaisen työhuonevähennyksen tai työtilasta aiheutuneet todelliset kulut esimerkiksi kalusteista. Molempia ei veroilmoituksella voi vähentää.

Jos kalusteen tai työvälineen hankintahinta on enintään 1 000 euroa, kulut voi vähentää kerralla hankintavuonna.

Jos hankintahinta on yli 1 000 euroa, se vähennetään vuosittaisina 25 prosentin suuruisina poistoina.

Lainaksi työnantajalta saadut, työkäyttöön tarkoitetut kalusteet tai työvälineet eivät ole veronalaista etua työntekijälle, koska niiden omistus säilyy työnantajalla.

Jos työnantaja hankkii työhuoneen kalusteita työntekijälle omaksi, kalusteiden käypä arvo on silloin palkkaa, jonka työnantaja ilmoittaa tulorekisteriin.

3. Tietoliikenneyhteydet
Kun työntekijä hankkii itse tietoliikenneyhteyden, esimerkiksi laajakaistan, sen kustannuksia voi vähentää tulonhankkimismenoina. Vähennyksen määrä on 50 prosenttia tietoliikenneyhteyden kustannuksista, jos yhteys on osittain työkäytössä ja 100 prosenttia kustannuksista, jos työntekijä käyttää yhteyttä pääasiassa työkäytössä.

Niissä tapauksissa, joissa työnantaja korvaa työntekijälle tämän itse hankkiman tietoliikenneyhteyden käyttökustannuksia, korvaus on työkäytön ja yksityiskäytön osalta veronalaista tuloa.

Työkäytön osuuden voi vähentää tulonhankkimismenona veroilmoituksessa, jos se ylittää yhdessä muiden tulonhankkimismenojen kanssa 750 euroa.

Jos työnantaja järjestää työntekijälleen tietoliikenneyhteyden työkäyttöä varten, yhteyden työ- sekä yksityiskäyttö ovat työntekijälle verovapaita.

4. Ravintoetu
Etätyöpäivät lasketaan tavallisiksi kotimaan työssäolopäiviksi.

Se tarkoittaa, että työntekijä voi silloin käyttää normaalisti työnantajan myöntämää ravintoetua, esimerkiksi lounasseteleitä tai sähköisiä maksuvälineitä.

5. Matkakustannukset
Etätyötä tehdään tyypillisesti kotona, ja varsinainen työpaikka on työnantajan toimipaikassa. Työntekijä voi vähentää asunnon ja työpaikan välisten matkojen kulut verotuksessaan vain niiltä päiviltä, jolloin hän käy työnantajan toimipaikassa.

Jos asunnon ja työpaikan välisten matkakulujen omavastuu – 750 euroa vuodessa – ylittyy, matkakulut vähennetään halvimman kulkuneuvon mukaan laskettuna.


Työnantaja ei voi korvata asunnon ja työpaikan välisiä matkoja työntekijälle verottomasti, vaan tällaiset korvaukset ovat palkkaa.

Verottajalta apua kotitalousvähennykseen

Viime vuodelta täyden 2 400 euron kotitalousvähennyksen sai, jos oli teettänyt kotonaan esimerkiksi siivous- tai remonttitöitä 5 000 eurolla. Työn hinnasta voi vähentää puolet.

Jos esimerkiksi kodin remonttilaskusta työn osuus arvonlisäveroineen oli 3 200 euroa, niin kotitalousvähennyksen määrä saadaan jakamalla työn hinta ensin puoliksi. Jäljelle jäävästä 1 600 eurosta vähennetään vielä 100 euron omavastuu, jolloin kotitalousvähennykseksi tulee 1 500 euroa.

Pariskunnan kannattaa keskittää kotitalousvähennykset toiselle puolisolle. Jos 5 000 euron määrä ei ylity, välttää maksamasta omavastuuta kahteen kertaan. Jos taas raja ylittyy, verottaja siirtää sen ylittävän summan automaattisesti puolison verotuksen vähennyksiin. Tällöin tosin verovähennyksestä menettää jälleen sadan euron omavastuun.

Osakekaupan tappio voi kääntyä verotuksessa voitoksi

Osakkeitaan myyneen kannattaa tarkistaa, että verottaja tietää myös osakkeiden hankintahinnat. Pahimmassa tapauksessa verottaja saattaa jopa merkitä kaupassa tehdyn tappion voitoksi.

Syynä on niin sanottu hankintameno-olettama, joka on 20 prosenttia myyntihinnasta. Verottaja siis olettaa, että kauppa on voitollinen, vaikka olisit ottanut kaupassa reilusti takkiin. Tiedot kannattaa siis tarkistaa ja tarpeen tullen korjata.

Jos on esimerkiksi myynyt osakkeet 5 000 eurolla kertomatta alunperin korkeampaa hankintahintaa verottajalle, oletetaan hankintahinnaksi 20 prosenttia myyntihinnasta eli 1 000 euroa. Näin lasketusta 4 000 euron voitosta sijoittaja joutuu maksamaan veroa 30 prosenttia eli 1 200 euroa.

Airbnb entistä tarkemmassa seurannassa

Vuokra-asuntojen omistajien kannattaa pitää verottaja ajan tasalla.

– Vuokratulot pitää tosiaan sinne itse laittaa, vaikka olisikin maksanut viime vuonna niistä ennakkoveroa. Yleensä esimerkiksi vuokratulojen määrät eivät ole oikein, ja vähennykset, eli vastikkeet ja muut, kannattaa myös itse laskea, Kaari muistuttaa.

Myös veroja aiemmin vältelleiden Airbnb-vuokraajien kannattaa täyttää tiedot veroilmoitukseensa, sillä puuttuvista tiedoista saattaa seurata ikävä yllätys.

Verottaja voi selvittää vuokraamalla saatuja tuloja suoraan pankeilta, ja niistä voi joutua myöhemmin maksamaan veroja korkojen kanssa.

Jos korjaat ilmoitusta, määräpäivä on joko 5.5., 12.5. tai 19.5.2020. Päivän näkee omasta veroilmoituksestasi ja OmaVerosta. Puolisoilla määräpäivä on sama.

Jos korjaukset haluaa tehdä paperilla, kannattaa ottaa huomioon, ettei korjauksia enää tehdä suoraan esitäytettyyn ilmoitukseen, vaan niitä varten on käytettävä omia lomakkeita, jotka voi joko tulostaa verkosta tai tilata verottajan puhelinpalvelusta. Tarkistusta ei siis kannata jättää viime hetkeen, vaan hankkia tarvittavat lomakkeet hyvissä ajoin.

Veronmaksajat on koonnut verkkosivuilleen myös muita vinkkejä veroilmoituksen tarkistamiseen.

Perttu Pitkänen

14.12.2024 VUODEN 2024 MUISTOJA

 VUODEN 2024 MUISTOJA Tämä vuosi on ollut kaiken kaikkiaan ihan hyvä.  Taloudellisesti pikkasen tiukka, mutta Elisan laskujen kanssa tehnyt ...