07.04.2020 Hallitukselta nippu uusia koronahelpotuksia: Työttömän omavastuu ja työssäoloehto, työnantajan tyel-maksu...

Hallitukselta nippu uusia koronahelpotuksia: Työttömän omavastuu ja työssäoloehto, työnantajan tyel-maksu...  

Työttömyysturvan alkamista edeltävä viiden päivän omavastuuaika poistumassa.

Hallituksella oli tiedotustilaisuus torstaina 2.4.2020. ILTV

Sanna Marinin (sd) hallitus päätti torstaina joukosta uusia lakiesityksiä pehmentääkseen koronakriisin aiheuttamia taloudellisia iskuja.

Hallitus esittää työttömyysturvalain, työttömyysetuuksien rahoituksesta annetun lain ja työttömyyskassalain väliaikaista muuttamista.

– Työttömyysturvan alkamista edeltävä viiden päivän omavastuuaika poistuisi. Tämä koskisi ansiopäivärahaa, peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea. Tuen näiltä päivältä rahoittaisi valtio, hallituksen esityksessä todetaan.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
 Image
Yt-neuvottelujen piirissä on jo reippaasti yli 300 000 palkansaajaa. Heitä uhkaavat lomautukset ja irtisanomiset. HEIKKI WESTERGÅRD

Palkansaajan työssäoloehtoa lyhennettäisiin.

Työssäoloehto on edellytys työttömyyspäivärahan saannille. Palkansaajien työssäoloehto olisi 13 kalenteriviikkoa, kun se nyt on 26 kalenteriviikkoa. Yrittäjän ei-omistavilla perheenjäsenillä työssäoloehto olisi 26 kalenteriviikkoa, kun se nyt on 52 kalenteriviikkoa.

– Lomautuksen perusteella maksettava työttömyyspäiväraha ei kuluttaisi työttömyyspäivärahan enimmäismaksuaikaa. Muutos siis parantaisi turvaa, jos työttömyys pitkittyisi.

Lakien on määrä tulla voimaan mahdollisimman pian. Ne olisivat voimassa 6.7.2020 saakka. Muutoksia sovellettaisiin takautuvasti 16.3.2020 alkaen.

Esitys liittyy vuoden 2020 lisätalousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä.

Esityksen valmistelun rinnalla on selvitetty työttömyysturvan muiden ehtojen osalta mahdollisuutta sujuvoittaa etuuksien maksamista. Selvitystyö jatkuu kiireellisenä.

Yritysten viivästyskorkoon alennus 

Hallitus esittää, että yritysten maksujärjestelyjen viivästyskorkoa alennetaan seitsemästä prosentista neljään.

– Alennettua viivästyskorkoa sovelletaan takautuvasti veroihin, jotka ovat erääntyneet maaliskuun alun jälkeen. Muutos on määräaikainen ja koskee veroja, jotka erääntyvät viimeistään elokuun lopussa.

Verohallinto helpottaa lisäksi maksujärjestelyjen ehtoja tilapäisesti.

Kunnille helpotusta 2020

Hallitus esittää, että kunnille korvataan koronatilanteesta aiheutuva verotulojen viivästyminen täysimääräisenä tänä vuonna.

– Ratkaisu on kustannusneutraali, sillä vastaava summa vähennetään kuntien valtionosuuksista vuonna 2021, hallituksen esityksessä todetaan.

Kuntien verotulojen arvioidaan vähentyvän väliaikaisesti yhteensä 547 miljoonalla eurolla. Summasta kunnallisveroa on 422 miljoonaa euroa, yhteisöveroa 45 miljoonaa euroa ja kiinteistöveroa 80 miljoonaa euroa.

Työnantajan tel-maksuun tilapäinen alennus 

Työnantajan työeläkevakuutusmaksujen tilapäistä alentamista 2,6 prosenttiyksiköllä vuonna 2020.

Esitys on osa hallituksen 20.3. sopimia taloustoimia koronavirusepidemian haittojen minimoimiseksi. Maksunalennus olisi voimassa 1.5–31.12.2020.

Eläkesäätiöiden, eläkekassojen ja Merimieseläkekassan vuosimaksun osalta alennettaisiin vastaavasti vuosimaksun tasausosaa.

Myös varustamoille esitetään joustoa työeläkevakuutusmaksujen maksamiseen.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI