15.01.2020 Maksuhäiriömerkintöjä viime vuonna enemmän kuin koskaan – Nuoret tuovat valonpilkahduksen synkkiin lukuihin

Maksuhäiriömerkintöjä viime vuonna enemmän kuin koskaan – Nuoret tuovat valonpilkahduksen synkkiin lukuihin

Kuluttajille kirjattiin viime vuonna yhteensä 1,8 miljoonaa uutta maksuhäiriömerkintää. Ne kasaantuvat entistä pienemmälle joukolle.


Maksuhäiriöt7.1.2020 klo 11.14päivitetty 7.1.2020 klo 13.19
 Laskupino
Kun maksuongelmat kasautuvat, samoin käy myös laskuille ja lopulta maksuhäiriömerkinnöille.Henrietta Hassinen / Yle


Maksuhäiriömerkinnät pomppasivat viime vuonna uuteen ennätykseen. Kuluttajille kirjattiin vuoden aikana yhteensä 1,8 miljoonaa uutta maksuhäiriömerkintää, mikä on viidenneksen edellisvuotta enemmän.

Vuoden 2019 lopussa maksuhäiriömerkintä tai -merkintöjä oli 386 700 henkilöllä. Se on lähes 5 000 ihmistä edellisvuotta enemmän. Tiedot selviävät Suomen Asiakastiedon rekisteristä(siirryt toiseen palveluun).

Hyvä uutinen on se, että kaikissa alle 30-vuotiaiden ikäryhmissä maksuhäiriöisten määrä pieneni hiukan. Tilastot kertovat, että maksuhäiriömerkinnät myös kasautuvat entistä pienemmälle ihmisjoukolle.

– Samat henkilöt ovat velkaantuneet moneen suuntaan, jolloin ongelmien kasautuessa häiriöitä tulee nopeasti useita, sanoo Asiakastiedon liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen tiedotteessa.

Ylivelkaantumista halutaan hillitä kaikin keinoin

Velkaongelmaisin joukko ovat 35–39-vuotiaat miehet, joista 15,9 prosentilla on maksuhäiriömerkintä Asiakastiedon rekisterissä. Kuluttajien ylivelkaantumista on yritetty kääntää laskuun jo pitkään.

Syyskuun alussa otettiin käyttöön kulutusluottojen korkokatto, joka asetti muun muassa pikavippien kustannuksille aiempaa tiukempia rajoituksia. Uudistus ei kuitenkaan ainakaan vielä näy maksuhäiriömerkintöjen määrässä.

Lokakuun alussa valtiovarainministeriön työryhmä ehdotti kotitalouksien velkaantumisen pysäyttämiseksi muun muassa vuosituloihin suhteutettavaa velkakattoa.

Valmisteilla on myös positiivinen luottotietorekisteri, josta luotonantajat pystyisivät reaaliajassa näkemään luotonhakijan lainamäärän ja tulotiedot, ja näin varmistua hänen maksukyvystään ennen lainan myöntämistä. Rekisteri pyritään saamaan käyttöön vuonna 2023.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI