14.01.2019 7 000 euron palkkaa nauttinut mies menetti työnsä ja turvautui pikavippeihin – kohta niskassa oli lähes 200 000 euron velka

7 000 euron palkkaa nauttinut mies menetti työnsä ja turvautui pikavippeihin – kohta niskassa oli lähes 200 000 euron velka

 
Jonkin aikaa lainojaan hoitanut mies turvautui pikavippeihin. Kuvituskuva. (KUVA: Laura Oja / HS)
Julkaistu: 12.1. 9:30

Kun työpaikka menee alta, voi joutua 7 000 euron kuukausiansioillakin pahaan velkakierteeseen.
NOIN 55-VUOTIAS mies joutui parikymmentä vuotta kestäneen työuran jälkeen työttömäksi ja varma toimeentulo vaihtui työttömyyskorvauksiin.


Velkapotti kasvoi muutamassa vuodessa 183 000 euroon. Summasta lähes puolet oli hoitamattomia korkoja.

Käräjäoikeus myönsi miehelle velkajärjestelyn, vaikka velkojat sitä vastustivat. Hän haki kolmen vuoden maksuohjelmaa, mutta käräjäoikeus hyväksyi viiden vuoden maksuohjelman.

Miehen yritys palkittiin, kun Helsingin hovioikeus muutti käräjäoikeuden ratkaisun kolmen vuoden maksuohjelmaksi.

Työttömäksi jouduttuaan mies pystyi vielä jonkin aikaa hoitamaan vanhoja lainojaan, mutta sitten seinä nousi pystyyn ja hän joutui turvautumaan pikavippeihin elääkseen.

Miehen 1 235 euron kuukausitulot koostuivat asumistuesta ja työttömyyspäivärahasta. Kuukausimenot olivat lähes 300 euroa tuloja suuremmat.

Velkojat vastustivat velkajärjestelyhakemusta. Niiden mielestä hakija oli velkaantunut piittaamattomasti.

MIES PUOLUSTAUTUI ja kertoi hoitaneensa kaikki luottokorttimaksunsakin yli 20 vuotta palkallaan siihen saakka kun työpaikka meni.

Mies oli kokenut avioeron ja sairastunutkin jo vuosia ennen työsuhteen päättymistä. Sairaus oli kuitenkin vuosien saatossa pahentunut, ja elämään oli tullut myös alkoholi.

Käräjäoikeus totesi hyväksyessään velkajärjestelyn, ettei hakija kykene jatkossakaan työllistymään niin, että pystyisi hoitamaan velkansa.

Oikeuden näkemys oli, että miehen velkaantuminen ei ole ollut piittaamatonta kun otetaan huomioon hänen sairautensa. Sairaus puolsi velkajärjestelyn hyväksymistä, vaikka oikeus totesikin esteeksi järjestelylle työttömäksi joutumisen jälkeen nostetut uudet lainat.

Lopulta käräjäoikeus perusteli viiden vuoden velkajärjestelyohjelman hyväksymistä painaviin syihin vedoten.

Mies halusi ehdottomasti kolmen vuoden maksuohjelman ja vei asian edelleen Helsingin hovioikeuden käsiteltäväksi. Hän totesi, ettei tilanne viime vuosina työttömyyden vuoksi muuttunut mihinkään eikä hän pysty hoitamaan lainojaan. Lisäksi sairaus vaikuttaa elämänhallintaan. Hän totesi myös, että jos olisi saanut pitää työnsä niin hän olisi pystynyt hoitamaan lainansa sairasteluista huolimatta.

Hovioikeus uskoi, että mies oli ottanut uudet muutaman sadan euron kulutusluotot tavanomaisia elinkustannuksia varten, eikä kevytmieliseen kulutukseen.

Miehellä oli ollut useita luottokortteja ennen työvuosinaan, mutta työttömyyden vuoksi oli luopunut niistä.

Hovioikeus arvio kokonaisuutta ja totesi, ettei velkajärjestelylle ole lainmukaisia esteitä. Se muutti käräjäoikeuden viiden vuoden maksuohjelman kolmen vuoden mittaiseksi.

Käräjäoikeus teki ratkaisunsa viime keväänä. Hovioikeuden ratkaisu on parin viikon takaa.
Vesa Näveri

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI