maanantai 14. tammikuuta 2019

14.01.2019 Kaarinalla, 40, on Suomen yleisin palkka: kertoo, mihin 2 600 euroa riittää – ”Se jatkuva miettiminen saa minut varpailleni”

Kaarinalla, 40, on Suomen yleisin palkka: kertoo, mihin 2 600 euroa riittää – ”Se jatkuva miettiminen saa minut varpailleni”
 

 
Kaarina Mariston mielestä työntekijöistä puhutaan liialti kustannuksina. Hän toivoisi, että joskus puhe kääntyisi siihen, mitä palkkoja korottamalla saataisiin aikaan. 

Verojen ja välttämättömien menojen jälkeen Kaarina Mariston palkasta jää käteen 700 euroa käyttörahaa. Köyhyystutkijan mukaan elämäntilanne vaikuttaa paljon siihen, kokeeko 2 600 euron kuukausiansion riittäväksi.
Vantaalaisen Kaarina Mariston, 40, palkka on kuukaudessa noin 2 600 euroa.


Tilastokeskuksen mukaan reippaat 70 000 suomalaista tienaa saman verran kuin hän: 2 600 euroa on kokoaikatyötä tekevien palkansaajien yleisin kokonaisansio.

– Sitä on koko ajan vähän varpaillaan, Maristo vastaa, kun häneltä kysyy palkan riittävyydestä.

Verojen jälkeen hänelle jää käteen tarkalleen 1 999 euroa. Summasta kuluu välttämättömiin ja juokseviin menoihin joka kuukausi noin 1 300 euroa.

Näin ollen varsinaista käyttörahaa Maristolla on noin 700 euroa kuukaudessa.

– Siitä sitten osa menee hoitovapaalla otetun lainan lyhennyksiin. Loput kuluvat bussikorttiin, puhelinlaskuihin ja lasten hankintoihin.

Raha painaa mieltä

Maristo työskentelee asiakaspalvelun tiimiesimiehenä toimistotarvikkeisiin erikoistuneessa tukkuliikkeessä. Vantaalla hän asuu 90-neliöisessä rivitalossa miehensä, parivuotiaan tyttärensä ja teini-ikäisen poikansa kanssa.

– Näinä elämän ruuhkavuosina lapset menevät kaiken edelle. Itse tyydyn vähään, Maristo tuumaa.

Tietynlaista taloudellista turvaa hän kuitenkin elämäänsä kaipaisi. Esimerkiksi sitä, ettei joutuisi alati miettimään rahaa.

– Juuri se jatkuva miettiminen saa minut varpailleni. Että mistä löydän rahat, jos vaikka jokin kallis kodinkone hajoaa, Maristo sanoo.

Paljonko Maristo tarvitsisi lisää rahaa, jotta turvattomuuden tunne vaimenisi?

– 20 000 euron kertaerä riittäisi aivan hyvin. Sehän ei ole kovin suuri summa edes. Mutta tuolla rahalla saisin asiat sille mallille, että pystyisin jo säästämään palkastani.

Riittääkö 2 600 euroa elämiseen?

THL:n köyhyystutkijan Anna-Maria Isolan mukaan elämäntilanne vaikuttaa paljon siihen, kokeeko 2 600 euron kuukausiansion riittävän elämiseen.

– Nuorelle 2 600 euroa todennäköisesti riittää, perheelliselle tai keski-ikäiselle ei välttämättä.

Nuorella odotushorisontti on aivan erilainen kuin muilla, Isola selittää.

– Silloin 2 600 euron kuukausipalkka antaa vielä luvan odottaa enemmän. Vuosien jälkeen, jos palkka on edelleen sama, mutta elämäntilanne on eri, raha voi alkaa tuntua riittämättömältä.

Lisäksi kaikki on yksilökohtaista.

– Perusterve voi kokea 2 600 euron riittävän, sairautta poteva ei. Yksin asuva saattaa pärjätä palkalla, yksinhuoltaja ei, Isola luettelee.

Parempi palkka, parempi laatu 

Kaarina Mariston palkka on noussut kymmenen vuoden aikajänteellä 900 euroa. Välissä hän on opiskellut merkonomin tutkinnon ja vaihtanut alaa.

– Tietyssä mielessä olen saavuttanut ihan hyvän aseman. Moni suomalainen tienaa paljon vähemmän kuin minä. Sitten on esimerkiksi sairaanhoitajia, jotka tienaavat saman verran kuin minä, mutta he ovat opiskelleet paljon enemmän kuin minä.

Puhumalla palkastaan ja sen riittävyydestä Maristo haluaa herättää keskustelua paitsi työn arvostuksesta myös palkan vaikutuksesta työntekoon.

– Valloillaan on usein sellainen puhetapa, että työntekijä on kuluerä ja palkkoja oikeastaan pitäisi laskea. Harvemmin puhutaan siitä, mitä palkankorotuksilla saataisiin aikaan, Maristo sanoo.

– Uskon, että korottamalla palkkoja paranisi niin työn jälki kuin elämänlaatu. Ihmisen tehtävä ei ole käydä töissä ja murehtia samalla, riittääkö työstä saatu palkka elämiseen.

Kaarina Maristoa haastatteli ensimmäisenä MeNaiset.
Samuli Niinivuo

Siirry kommentteihin

14.12.2024 VUODEN 2024 MUISTOJA

 VUODEN 2024 MUISTOJA Tämä vuosi on ollut kaiken kaikkiaan ihan hyvä.  Taloudellisesti pikkasen tiukka, mutta Elisan laskujen kanssa tehnyt ...