02.07.2018 Maksuhäiriöisten määrässä uusi ennätys: Jo lähes 380 000 suomalaisella merkintä

Uutiset | Kotimaan uutiset

Maksuhäiriöisten määrässä uusi ennätys: Jo lähes 380 000 suomalaisella merkintä

Tänään klo 10:27 (muokattu klo 11:55)
 Usein maksuhäiriömerkintöjä kasautuu paljon samalle henkilölle. Kuvituskuva.
Usein maksuhäiriömerkintöjä kasautuu paljon samalle henkilölle. Kuvituskuva. VEERA KORHONEN/SKA
Maksuhäiriöisten henkilöiden määrä on jatkanut alkuvuonna kasvuaan. Suomen Asiakastiedon rekisterissä oli kesäkuun lopussa yli 379 000 henkilöä, mikä on jälleen uusi ennätys.

Maksuhäiriöisten määrä on kasvanut yhtäjaksoisesti vuodesta 2009 lähtien.

Yli puolet kaikista tällä hetkellä Asiakastiedon rekisterissä olevista henkilöistä on saanut uusia merkintöjä kuluvan vuoden aikana. Keskimäärin jokaisella rekisteröidyllä on 15 merkintää.

Maksuhäiriöisten määrän kasvun taustalla on se, että yhä useammasta suomalaisesta on tullut monivelkainen, sanoo Suomen Asiakastiedon liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen. Samoilla henkilöillä on esimerkiksi asuntolainaa, kulutusluottoa, avoimia korttiluottoja ja kuukausimaksullisia palveluita.

- Ihmisillä on velkaa moneen paikkaan ja tulot eivät riitä kattamaan näitä menoja. Monella maksuhäiriöisistä on myös peliongelmia, Muhonen toteaa.

Suuri osa uusista maksuhäiriömerkinnöistä tulee julkisoikeudellisista maksuista, kuten tarkastusmaksuista ja terveyskeskusmaksuista.

Maksuhäiriömerkinnät voivat myös suojella ylivelkaantumiselta
Kesäkuussa kansanedustajat jättivät lakialoitteen, jolla haluttaisiin muuttaa lakia siten, että maksuhäiriömerkinnät eivät näkyisi enää velan maksamisen jälkeen. Lakialoitteessa esitetään muutettavaksi luottotietolakia ja ulosottokaarta siten, että maksuhäiriömerkinnät tulee poistaa luottotietorekisteristä aina kun velka on suoritettu, vanhentunut tai velan peruste on poistunut.

Aloitteen on allekirjoittanut yli sata kansanedustajaa eri puolueista.

Muhonen huomauttaa, ettei maksuhäiriöiden nopeampi poistuminen rekisteristä poistaisi itse ongelmaa eli jos on taipumusta ottaa liian paljon velkaa, jota ei pysty maksamaan pois.

- Kun ihmiset saavat maksuhäiriömerkinnän pois, he velkaantuvat lisää. Maksuhäiriö tietyssä mielessä estää velkaantumasta lisää, Muhonen toteaa.

Myös Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha A. Pantzar sanoi aiemmin Iltalehdelle, että ihmiset voisivat lakimuutoksen myötä esimerkiksi lainata rahaa jostain muualta maksaakseen velkansa pois ja saadakseen näin "puhtaat paperit".

HANNA GRÅSTEN
hanna.grasten@iltalehti.fi

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI