15.08.2017 Tulot yli 4000 €/kk, mutta rahat eivät riitä – ero voi romuttaa talouden täysin

Tulot yli 4000 €/kk, mutta rahat eivät riitä – ero voi romuttaa talouden täysin
Suomalaisilla hurjasti maksuongelmia - maksuhäiriömerkintäisiä reilut 370 000


Nyt toistetaan: Suomalaisilla hurjasti maksuongelmia - maksuhäiriömerkintäisiä reilut 370 000

Julkaistu: 14.8. 21:19 , Päivitetty: 15.8. 15:07
Jaa122Twiittaa
Hyvästä asemasta velkaongelmiin ajautuneiden tarinat noudattavat usein samaa kaavaa.
Takuusäätiössä tavataan säännöllisesti hyvätuloisia, yli 4 000 euroa kuussa tienaavia, jotka ovat ajautuneet velkavankeuteen. Varakkaiden mutta velkaongelmiin ajautuneiden kohtalot ovat tyypillisesti toistensa kaltaisia.

Hyvätuloisella ongelmat alkavat usein erosta, yrittäjällä sairastumisesta. Eläkeläisen ongelmat alkavat, kun hän ei osaa sopeuttaa menojaan supistuneisiin tuloihin.

1. Hyväpalkkaisten vaikeudet alkavat usein erosta

Hyväpalkkaisten vaikeuksiin liittyy usein elämäntyyli, jossa tietynlaista elintasoa on pidetty yllä kuluttamalla ja ottamalla velkaa. Säästöjä pahan päivän varalle voi olla, mutta velkoihin nähden niitä on vähän. Omaisuutta ei pystytäkään vaikeuksien alkaessa realisoimaan rahaksi.

– Rakennettuna voi olla todella kallis talo ja sitä varten otettua velkaa on satojatuhansia euroja. Alkupääoma ei ole ollut hirveän suuri. Siihen kuuluu myös tietynlaisen elämäntavan ylläpitäminen, jolloin muitakin hyödykkeitä on hankittu velaksi kuten vaikkapa auto. Usein tällaiset talot sijaitsevat alueilla, jossa liikkumiseen tarvitaan auto, ehkä kaksikin. Niidenkin halutaan olevan kunnollisia, Takuusäätiön toiminnanjohtaja Juha Pantzar kuvailee tyypillistä velkavankeuteen joutunutta hyvätuloista.

Pantzar sanoo, että tällaisessa elämäntilanteessa on selvää, että menot ovat suuret.

– Hommahan menisi ihan hyvin ja kuluista selvittäisiin, ellei tapahtuisi jotain erityistä. Aika usein näissä tapauksissa erityinen tarkoittaa avioeroa tai parisuhde-eroa. Elämäntavasta on tämän jälkeen vaikea tinkiä, ja talo ei ehkä käy kaupaksi, koska se on niin iso tai väärällä paikalla. Ja kustannuksethan eivät suinkaan näissä tilanteissa mene puoliksi, vaan molemmille tulee enemmän kuin aikaisemmin on ollut.

2. Yrittäjällä ei ole vakuutuksia eikä säästöjä

Menestyneiden, mutta äkisti pahoihin maksuvaikeuksiin päätyneiden yrittäjien vaikeudet alkavat usein onnettomuudesta tai yllättävästä vakavasta sairastumisesta. Perusongelma on siinä, ettei näihin ole varauduttu etukäteen säästämällä tai vakuutuksin.

Yritys-Suomi Talousapu -neuvontapalvelun kehityspäällikkö Jari Leskinen sanoo, että myös menestyneiden yrittäjien talousvaikeuksien taustalla on usein avioero.

– Aina pitäisi olla jonkinlaisia säästöjä tai toiminnan keskeytymistä varten otettuja vakuutuksia. Ne ovat jonkin verran hintavia ja aika harvalla pienyrittäjällä niitä on.

Niillä yrittäjillä, joilla on jo pidempään mennyt huonosti, ongelmien syyt ovat moninaiset. Yksi selkeä syy Leskisen mukaan löytyy yrittäjän toimintatavoista.

– Taustalla saattaa olla esimerkiksi se, että ollaan liian paljon yhden asiakkaan varassa, joka sitten menetetään. Tai sitten on ollut pitkään tietty asiakaskunta, eikä ole tehty uutta asiakashankintaa. Kun yleinen taloustilanne on kääntynyt huonompaan, asiakkaat ovat tippuneet yksi toisensa jälkeen pois. Tilanne on vain jatkunut ja jatkunut. Apua lähdetään hakemaan liian myöhään.

Tampereen Talous- ja velkaneuvonnan Aki Jauro sanoo, että vaikeuksiin joutuneet yrittäjät ovat usein ottaneet henkilökohtaista velkaa yrityksen toiminnan paikkaamiseen.

– Tai sitten on annettu omaa varallisuutta yritystoiminnan velkojen vakuudeksi. Kun yritystoiminta on päättynyt, ollaan tilanteessa, jossa varallisuus on merkittävien velkojen vakuutena.

Leskinen sanoo samaa.

– Heidän kohdallaan henkilökohtaiset ja yrityksen velat ovat usein menneet suloisesti sekaisin.

3. Eläkeläinen ei sopeuta kulutustaan

Takuusäätiön Pantzarin mukaan eläkeläisiä näkyy velkaongelmaisten joukossa harvoin. Heidän kohdallaan vaikeudet aiheutuvat hänen mukaansa siitä, ettei eläkkeellä ole osattu sopeuttaa kulutusta huomattavasti pienentyneiden tulojen mukaiseksi.

Eläköityneillä ongelmia aiheuttaa myös lähempänä eläkeikää hankittu arvokkaampi asunto, josta pidetään kynsin hampain kiinni.

– Puolet avioliitoista päätyy eroon. Moni perustaa elämänsä uudelleen lähempänä eläkeikää ja pitää kulutuksensa eläkkeelle jäämisen jälkeen sellaisena kuin se on ollut aiemmin, vaikka tulot tippuvat puoleen aiemmasta. Silloin pitäisi kyetä katsomaan, että onko mahdollista asua kalliissa asunnossa.
Jaana Oksanen

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI