31.01.2015 Takuu Säätiön sivuilta FAKTAA

Velkajärjestelyä tarvitsee yhä useampi
« Takaisin
30.1.2015

Velkajärjestelyä käräjäoikeudesta hakeneita ylivelkaantuneita oli viime vuonna lähes 10 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna 2013, ilmeneeTilastokeskuksen tiedoteesta. Hakemuksen jätti kaikkiaan 4 200 velallista. Hakijoita on ollut vuosi vuodelta enemmän jo kuuden peräkkäisen vuoden ajan.

Tavallisimmin hakija oli 45–54-vuotias perheetön mies tai nainen. Myös yksinhuoltajuus ja työttömyys oli tyypillistä. Joka viides velkajärjestelyn hakija oli työtön kun kaikista aikuisista työttömänä oli harvempi kuin joka kymmenes.

Maksuhäiriömerkintä on jo 367 000 suomalaisella
« Takaisin
9.1.2015

Kuluttajien uusien maksuhäiriömerkintöjen määrä on kääntynyt laskuun, kerrotaan Suomen Asiakastieto Oy:n tiedotteessa. Siitä huolimatta maksuhäiriöisten henkilöiden kokonaismäärä on jälleen kasvanut.

Kuluttajille rekisteröitiin viime vuonna hieman alle 1,5 miljoonaa maksuhäiriömerkintää, kun niiden määrä ehti kahden edellisen vuoden aikana kivuta yli 1,7 miljoonaan.

Vaikka maksuhäiriöiden määrä on vähentynyt, maksuhäiriöisten kuluttajien kokonaismäärä on edelleen kasvanut. Se on hyvin lähellä 1990-luvun laman jälkeistä ennätystä, josta ollaan nyt noin tuhannen henkilön päässä. Maksuhäiriöisiä henkilöitä oli vuoden 2014 lopussa yhteensä 367 000 eli 8,5 prosenttia koko aikuisväestöstä. Kahdella kolmasosalla heistä tuorein maksuhäiriömerkintä on viime vuodelta.

Maksuhäiriömerkinnän saa luottotietoihinsa vasta, kun maksut ovat tyypillisesti olleet useita kuukausia hoitamatta ja niistä on tullut jo useita maksumuistutuksia. Kokonaan peli ei kuitenkaan ole menetetty vielä silloinkaan, kun saa ensimmäisen maksuhäiriömerkinnän.

”Järkevästi toimien kuluttaja pystyy saamaan taloutensa uudelleen kuntoon. Sen osoittavat ne 17 000 henkilöä, joiden luottotiedot puhdistuivat viime vuoden aikana. Tärkeintä on sovittaa menot vastaamaan tuloja ja pyrkiä maksamaan merkinnän aiheuttanut saatava pois. Hyvä alku oman tilanteen korjaamiseen on selvittää omat luottotietotonsa ja niiden pohjalta sopia maksuista velkojille”, kertoo liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen Asiakastiedosta.

Valtaosa kuluttajien maksuhäiriömerkinnöistä on käräjäoikeuden antamia velkomustuomioita ja ulosoton varattomuusesteitä. Merkintöjen taustalla on muun muassa maksamattomia kulutusluottoja, puhelinlaskuja ja verkkokauppaostoksia, mutta myös lakisääteisiä maksuja.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI