12.01.2015 Villi tarina maahanmuuttajan sosiaaliavusta leviää verkossa - ”Oma viihteenlajinsa”

Villi tarina maahanmuuttajan sosiaaliavusta leviää verkossa - ”Oma viihteenlajinsa”
Julkaistu: 12.1.2015 19:53

Sosiaalitoimessa vakuutetaan sosiaaliavustusten perusteiden olevan kaikille samat.
Sosiaalisessa mediassa on jo viikkojen ajan kiertänyt kärkevä kirjoitus, jossa maahanmuuttajataustaisen asiakkaan väitetään saaneen sosiaalitoimistosta yli kahdeksantuhannen euron maksusitoumuksen hammaslääkäriin kultapaikkojen laittoa varten.

Kertomuksen mukaan asiakas on vaatinut itselleen kalliita kultaisia paikkoja kulttuurisista syistä, mikä on riittänyt perusteeksi sosiaalitoimiston virkailijalle. Lähteeksi mainitaan yksityisellä sektorilla työskentelevä hammashoitaja.

Facebookissa useat käyttäjät ovat levittäneet identtistä tekstiä omissa päivityksissään, josta syntyy mielikuva itse koetusta ja kuullusta tarinasta. Päivityksiä on jaettu yhteensä useita tuhansia kertoja.

Helsingin sosiaali- ja terveysviraston sosiaalisen ja taloudellisen tuen päällikkö Heidi Hållman vakuuttaa kertomuksen olevan täyttä puppua.

– Välillä olen miettinyt, mistä tällaiset tarinat oikein lähtevät liikkeelle. Onko tällaisten juttujen keksiminen ihan oma viihteenlajinsa, Hållman ihmettelee.

Tarina ei kerro, millä paikkakunnalla tapauksen väitetään sattuneen. Eri paikkakuntien sosiaalitoimistoja kuitenkin samat tiukat ohjeet sosiaaliavustusten jakamisesta.

– Myönnämme avustukset lähtökohtaisesti julkisia palveluja käyttäen ja samoilla kriteereillä ihan riippumatta taustasta, kansallisuudesta tai kulttuurista, Hållman toteaa.

Hammashuollossa sosiaalitoimen asiakkaita voidaan tietyissä tilanteissa ohjata myös yksityiselle puolelle.

– Mutta missään tapauksessa hoitokriteerit eivät muutu leväperäisemmiksi asiakkaan mukaan.

Hållmanin mukaan kyseinen tarina on kulkeutunut sosiaalisen median kautta myös Helsingin sosiaalitoimen johdon tietoon.

– Jo siinä vaiheessa olemme todenneet, että tällaista ei ole tapahtunut eikä voisikaan tapahtua. Meillä on selkeät ohjeet toimeentulotuen myöntämiseen, eivätkä ne salli tuollaista, hän sanoo.

Vastaavia kertomuksia tulee vastaan silloin tällöin. Viime vuoden elokuussa kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma levitti haastattelussa tarinaa, jonka mukaan espoolainen maahanmuuttajaperhe oli vaatinut niinikään kulttuurisista syistä itselleen uusien lastenvaunujen hankkimista täydentävällä toimeentulotuella. Myöhemmin Espoon perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja kumosi väitteen.

Hållman neuvoo sosiaalituen epäreilua jakamista epäileviä kansalaisia kysymään asiasta viranomaisilta.

– Jos missä tahansa ihmisiä pöyristyttävässä toimeentulotuen jakamiseen liittyvässä asiassa tuntuu olevan yhtään todenperäisyyttä, niin kyllä me sen selvitämme. Yksittäisistä päätöksistä emme voi kertoa, mutta saamme toki sanoa, onko tällaisen tapahtuminen mahdollista ylipäänsä, hän toteaa.
Johannes Kotkavirta

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI