20.01.2015 Joka seitsemännellä enemmän velkaa kuin varoja


Joka seitsemännellä enemmän velkaa kuin varoja
Monella suomalaisella kotitaloudella velat ovat varoja suuremmat, käy ilmi Suomen Pankin tuoreesta selvityksestä.
19.1.2015 20:36TaloussanomatKommentteja 48 kpl
Lisää suosikkeihin Lähetä kaverilleTulosta (HTML)Tallenna (PDF)

inShare
Suomalaisten kotitalouksien velat suhteessa tuloihin ovat kaksinkertaistuneet 1990-luvun puolivälin jälkeen. Vuoden 2013 lopussa kotitalouksien velka ylsi jo keskimäärin 119 prosenttiin tuloista.

Tiedot käyvät ilmi Suomen Pankin verkkosivuillaan julkaisemasta selvityksestä Suomalaisten velat kaksinkertaistuivat 20 vuodessa. Selvitys perustuu Tilastokeskuksen kotitalousaineistoihin. Tuoreimmat velkatilastot ovat vuodelta 2012, mutta varallisuustiedot vuodelta 2009.


Samaan aikaan velkojen kasvun kanssa kotitalouksien varallisuus on kasvanut merkittävästi. Kun vuonna 1998 kotitalouksilla oli varallisuutta 107 miljardin euron arvosta, oli summa vuonna 2009 kasvanut 192 miljardiin euroon.

Varallisuutta on Suomen Pankin mukaan kasvattanut varsinkin asuntojen hintojen nousu, sillä valtaosa kotitalouksien varallisuudesta on kiinni omassa asunnossa. Omassa käytössä olevien asuntojen arvo on tilastojen mukaan kasvanut parinkymmenen vuoden aikana 70 prosenttia.

Varallisuusarvojen kasvusta huolimatta kaikista suomalaisista kotitalouksilla joka seitsemännellä oli vuonna 2009 negatiivinen nettovarallisuus. Tämä tarkoittaa sitä, että joka seitsemännen kotitalouden velat olivat suuremmat kuin varallisuus.

Mitä velkaantuneempi kotitalous, sitä yleisempää negatiivinen nettovarallisuus on. Kotitalouksista, joilla velkaa oli 300-500 prosenttia vuosituloista, 37 prosentilla oli negatiivinen nettovarallisuus. Jos velkaa oli yli 500 prosenttia vuosituloista, peräti 45 prosenttia näistä kotitalouksista oli nettovarallisuudeltaan miinuksella.

Suomen Pankki varoittaa, että negatiivisen nettovarallisuuden kotitalouksien määrä voi kasvaa nopeasti, jos asuntojen hinnat laskevat. Lisäksi velanhoitomenojen suuri osuus käytettävissä olevista tuloista heikentää kotitalouksien mahdollisuuksia sietää taloudellisia takaiskuja.

Suomen Pankin mukaan kotitalouksien velkaantumisen kasvu heikentää niiden kykyä sopeutua suhdannevaihteluihin, mikä kasvattaa makrotaloudelliseen vakauteen liittyviä riskejä.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI