24.06.2014. Vuokrarästeistä koituu nopeasti tuhansien eurojen velkakierre

 Vuokrarästeistä koituu nopeasti tuhansien eurojen velkakierre

Pienituloisille ja maksuhäiriöisille ihmisille, jotka eivät saa lainaa, vuokravelkaantuminen voi olla ainoa keino selviytyä yllättävistä tai kasaantuvista menoista.


Vuokria jää helposti rästiin, sillä monessa muussa laskussa seuraamukset näkyvät nopeasti maksuhäiriömerkintänä.
- Jos hakee lomaansa joustoa jättämällä vuokrat rästiin, voi arkeen paluu olla hyvinkin tukala ja ikävä maksuhäiriökierre valmis, toteaa Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Juha Pantzar.

Ylivelkaantuneita auttavassa Takuu-Säätiössä näkyy toistuvasti se, kuinka maksuhäiriömerkinnän ja perinnän pelko saa velallisen maksamaan ennemmin muita velkoja kuin vuokraansa.

- Paniikissa maksetaan vain velkoja, vaikka tärkeintä olisi varmistaa asunnon säilyminen. Sen menetys on perintäkulujen kertymistä tai palkan ulosmittausta pahempi asia. Lisäksi vuokraveloista aiheutuva maksuhäiriömerkintä estää uuden asunnon saamisen vielä varmemmin kuin muunlaiset merkinnät, Pantzar kertoo.

Vuokra jätetään usein maksamatta, koska ajatellaan, ettei yhdestä vuokrarästistä ole vaaraa. Vuokraan menee kuitenkin rahaa joka kuukausi noin 500 - 1000 euroa. Se on puolet monen ihmisen nettotuloista. Lyhytnäköisyys ja ylioptimismi on tyypillistä rahapulassa oleville.

- Ihmiset eivät mieti, että seuraavassa kuussa maksettavaa vuokranantajalle on kaksinkertaisesti, noin 1000 - 2000 euroa, kun rästin lisäksi erääntyy uusi vuokra. Pienituloinen tai ylivelkainen joutuu käytännössä maksamaan rästiään erissä ja voi vain toivoa, ettei takaisinmaksuaikana tule uutta rahapulaa, Pantzar sanoo.

Takuu-Säätiön asiakkaista 20 prosentilla on vuokra- tai vastikerästiä. Sitä on keskimäärin noin 2000 euroa, mutta myös 6000 - 8000 euron suuruiset vuokravelat ovat tavallisia. Pantzarin mukaan velkakierteessä kamppailevalla asiakkaalla voi olla rästissä vuokria pariinkin eri asuntoon samaan aikaan.

Nykyään yksinhuoltajilla ja yksinasuvilla on vuokravelkaa saman verran kuin pariskunnilla. Yksinasuvan ihmisen asumiskustannukset ovat suhteessa suuremmat kuin pariskunnalla. Yksinasuminen on selvä taloudellinen riski esimerkiksi sairastuessa tai työttömäksi jäädessä.

Vuokravelkaa ei saa vähätellä
Pantzar toivoo, etteivät vuokranantajat sallisi useita vuokrarästejä tai jatkuvaa vuokrien viivästymistä. Tyypillisesti yksityiset vuokrantajat perivät saataviaan nopeammin kuin julkiset palveluntuottajat, esimerkiksi vuokra-asuntofirmat.

- Vuokranantajan pitäisi ottaa mahdollisimman pian rästien ilmenemisen jälkeen yhteyttä vuokralaiseen, jotta ratkaisua maksujen saamiseen ajan tasalle lähdettäisiin hakemaan riittävän ajoissa. Asian viivästyttämisestä aiheutuu kuluja kaikille osapuolille, Pantzar muistuttaa.


Säätiön asiakkailla on nähty jopa toista vuotta kestäneitä vuokravelkakierteitä. Jos vuokravelkaa on kerääntynyt jo pitkään, häätöuhkaa ei oteta vakavasti eikä osata hakea apua.

Häätötoimet käynnistyvät tavallisesti vasta useamman kuun vuokraveloista. Silloin velan maksu osissa ei yleensä enää onnistu ja velalliselle tulee maksuhäiriömerkintä. Häädön perumiseksi velka on maksettava oikeudenkäynti- ja perintäkuluineen heti.

Pantzar peräänkuuluttaa puuttumista maksuongelmiin varhaisessa vaiheessa.

TANJA KORPELA
tanja.korpela@ilmedia.fi
Maanantai 23.6.2014 klo 17.27  

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI