19.06.2014 Pikavippiyhtiön toiminta kiellettiin – törkeät korot

19.06.2014.  Pikavippiyhtiön toiminta kiellettiin – törkeät korot
Heini Karjanmaa

Pikavippiyhtiö Vipster yritti mutkan kautta periä pikavipeistä selvästi suurempaa korkoa, kuin lain mukaan on sallittua.

Markkinaoikeus on kieltänyt pienlainayhtiö Vipsteriä jatkamasta toimintaansa nykyisellään. Kielto on väliaikainen, Kilpailu- ja kuluttajavirasto kertoo tiedotteessaan.

Kiellosta päätettiin, koska Vipster oli tarjonnut kuluttajille lainoja, joiden todellinen vuosikorko ylitti 50,5 prosenttia. Viime vuoden kesäkuusta lähtien 50,5 prosenttia on ollut yläraja alle 2 000 euron pikavipeille. Vipster tarjosi suurimmillaan 1 000 euron luottoja.
Vipsterin luoton nimelliskorko on ollut 50 prosenttia, mutta sen lisäksi on tarvittu takaus. Se on voinut olla joko henkilötakaus tai First Guarantee -yhtiön kautta otettu takaus, joka on maksanut 16-36 prosenttia vipin määrästä. First Guarantee on Vipsterin yhteistyökumppani.

Vipster saa yhä myöntää pikavippejä, jos se muuttaa korkojaan vastaamaan kuluttajansuojalakia. Nykyisellään se ei saa jatkaa toimintaa 100 000 euron sakon uhalla.

Markkinaoikeuden päätöksestä voi valittaa korkeimpaan oikeuteen 15. elokuuta asti.

16.06.2014 Vipster on ollut tukkanuottasilla viranomaisten kanssa myös tavaramerkkiasioissa. Patentti- ja rekisterihallitus hylkäsi sen vippi24.fi -tavaramerkin, jota se ei pitänyt kyllin omaleimaisena.
Oikeus tyrmäsi pikavippifirman: "Ei ole kovin tunnettu"
Heini Karjanmaa
Oikeus tyrmäsi pikavippifirman: "Ei ole kovin tunnettu"
Viranomaiset hylkäsivät oikein perustein pikavippifirman tavaramerkkihakemuksen, markkinaoikeus linjaa.

Taloussanomat
16.6.2014 14:31
2
Pikavippiyhtiö Vipster on hävinnyt oikeustaistelunsa Patentti- ja rekisterihallitusta (PRH) vastaan.

Taistelun ratkaisseen markkinaoikeuden päätöksen mukaan patenttiviranomainen toimi oikein hylätessään Vipsterin hakemuksen tavaramerkiksi.

Kiistan keskiössä on sana vippi24.fi, josta Vipster halusi tehdä tavaramerkkinsä. PRH kuitenkin viittasi kintaalla Vipsterin hakemukselle, jonka jälkeen yhtiö valitti päätöksestä markkinaoikeuteen.

PRH perusteli päätöstään sillä, ettei vippi24.fi ole riittävän erottamiskykyinen, jotta yksittäinen yhtiö voisi rekisteröidä sen tavaramerkikseen. Valituksessaan markkinaoikeudelle Vipster yritti todistella PRH:n erehtyneen.

TALOUSTIEDOT
Vipster Oy
Markkinaoikeus ei kuitenkaan uskonut pikavippifirman perusteluja, vaan katsoi, ettei merkki vippi24.fi ole erottamiskykyinen. Päätöksessään oikeus viittaa muun muassa Taloustutkimuksen suorittamaan selvitykseen, jossa vain ani harva kuluttaja tunnisti Vippi24:n.

– Tutkimusten perusteella voidaan tehdä se johtopäätös, ettei Vippi24 ole ollut kovin laajalti tunnettu suomalaisten kuluttajien keskuudessa, koska vain 7 tai 10 prosenttia kyselyyn vastaajista on tuntenut sen autettuna, oikeus perustelee päätöstään.

Vipster on ollut kahnauksissa viranomaisten kanssa. Toukokuussa kuluttaja-asiamies haki markkinaoikeudelta väliaikaista kieltoa pikaluottoyhtiölle, jonka luottojen todellinen vuosikorko on ylittänyt lain salliman 50,5 prosentin rajan.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI