tiistai 24. kesäkuuta 2014

24.06.2014. VUOKRA

Vuokra, mikä maksetaan joko kaupungin, kunnan, tai VVO:n tai säätiöitten vuokra- asunnoista.
Itselläni on kaupungin vuokra-asunto, ja maksu menee suoraan välitystililtäni, ja asumistuki Kelalta suoraan vuokran-antajalle. Joissain tapauksissa asumistuen voi saada tililleen, ja sitten suorittaa koko vuokran vuokranantajalle. Antaa ns. pelivaraa, jos on tiukka tilanne.

Minun kaupungissani on vuokranantaja laittanut suoraan rästivuokrat perintäfirmaan, eikä vuokranantajan kanssa voi enää sopia rästeistä, vaan soitto perintäfirmaan ja heidän kanssaan sovittava.
Perintäfirmassa on sääntönä ollut , että enintään neljään osaan voi jakaa rästin, ja jos vuokra on 490 €, ja riippuen tietty rästistä siihen lisäksi, huitelee jo aikaisen isoissa summissa yhteensä 500€ - 1000€. Perintätoimistossa on sääntönä, että myös kuluva vuokra maksettava ja rästit siihen päälle.

Sitten, jos on jo päässyt kolme rästiä yhteensä, on mahdollista häätää asukas pois asunnosta.
itselläni oli kerran tilanne, jossa olin kanssa leikkinyt vuokralla ja maksanut osaa, ja kappas vaan jäikin sitten pikkasen isompi velka rästiin, silloin ei ollut vielä perintätoimistoa perimässä, niin meni sitten ulosottoon ja summa huiteli 1800 €. Siinä olikin tekemistä, mistä moinen summa, lainasin 1000€, mitä en vieläkään ole maksanut pois, pitkäaikainen laina kaverille kaverilta  ja sukulainen lainasi 500€,  jonka olen suorittanut pois  ja itse maksoin sen 300 e. Sain jäädä tähän asuntoon.

Mutta, en toista kertaa tekisi velkaa vuokralla, onhan kumminkin asunto yksi perustarve ihmisellä, ja kyllähän niitä apuja saa , jos niitä haluaa. Seurakunta ei anna asumiseen maksuja, vaan muuhun esim. ruokaan. Kaupungilta tai kunnalta voi saada apua, jos menee nöyränä hakemaan. Mutta , sillä asenteella, että maksatte tämän, ei auta. Sitouduttava "kestävään kehitykseen". Ja laittavat asumistuen suoraan vuokranantajalle, jää se pelivara pois. Onhan  vuokraosuus pienempi , kun asumistuki otettu siitä pois, helpottaa.

Tuo on erittäin hyvä, että perintätoimisto hoitaa rästivuokrat. Ei anna pelivaraa, vuokrien "puljaamisessa".
tai siihen on suurempi kynnys. Ja yleensä kaupungilta, saa vuokratakuuden asuntoon, 1-2 kuukauden vuokravakuus. Maksusitoumus, eli rahaa ei liiku , menee tililtä tilille. Ja kun muuttaa, vakuus ei mene uuteen asuntoon suoraan, vaan tarvitaan uusi maksusitoumus  takuuvuokrasta/takuuvuokrista.

24.06.2014. Vuokrarästeistä koituu nopeasti tuhansien eurojen velkakierre

 Vuokrarästeistä koituu nopeasti tuhansien eurojen velkakierre

Pienituloisille ja maksuhäiriöisille ihmisille, jotka eivät saa lainaa, vuokravelkaantuminen voi olla ainoa keino selviytyä yllättävistä tai kasaantuvista menoista.


Vuokria jää helposti rästiin, sillä monessa muussa laskussa seuraamukset näkyvät nopeasti maksuhäiriömerkintänä.
- Jos hakee lomaansa joustoa jättämällä vuokrat rästiin, voi arkeen paluu olla hyvinkin tukala ja ikävä maksuhäiriökierre valmis, toteaa Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Juha Pantzar.

Ylivelkaantuneita auttavassa Takuu-Säätiössä näkyy toistuvasti se, kuinka maksuhäiriömerkinnän ja perinnän pelko saa velallisen maksamaan ennemmin muita velkoja kuin vuokraansa.

- Paniikissa maksetaan vain velkoja, vaikka tärkeintä olisi varmistaa asunnon säilyminen. Sen menetys on perintäkulujen kertymistä tai palkan ulosmittausta pahempi asia. Lisäksi vuokraveloista aiheutuva maksuhäiriömerkintä estää uuden asunnon saamisen vielä varmemmin kuin muunlaiset merkinnät, Pantzar kertoo.

Vuokra jätetään usein maksamatta, koska ajatellaan, ettei yhdestä vuokrarästistä ole vaaraa. Vuokraan menee kuitenkin rahaa joka kuukausi noin 500 - 1000 euroa. Se on puolet monen ihmisen nettotuloista. Lyhytnäköisyys ja ylioptimismi on tyypillistä rahapulassa oleville.

- Ihmiset eivät mieti, että seuraavassa kuussa maksettavaa vuokranantajalle on kaksinkertaisesti, noin 1000 - 2000 euroa, kun rästin lisäksi erääntyy uusi vuokra. Pienituloinen tai ylivelkainen joutuu käytännössä maksamaan rästiään erissä ja voi vain toivoa, ettei takaisinmaksuaikana tule uutta rahapulaa, Pantzar sanoo.

Takuu-Säätiön asiakkaista 20 prosentilla on vuokra- tai vastikerästiä. Sitä on keskimäärin noin 2000 euroa, mutta myös 6000 - 8000 euron suuruiset vuokravelat ovat tavallisia. Pantzarin mukaan velkakierteessä kamppailevalla asiakkaalla voi olla rästissä vuokria pariinkin eri asuntoon samaan aikaan.

Nykyään yksinhuoltajilla ja yksinasuvilla on vuokravelkaa saman verran kuin pariskunnilla. Yksinasuvan ihmisen asumiskustannukset ovat suhteessa suuremmat kuin pariskunnalla. Yksinasuminen on selvä taloudellinen riski esimerkiksi sairastuessa tai työttömäksi jäädessä.

Vuokravelkaa ei saa vähätellä
Pantzar toivoo, etteivät vuokranantajat sallisi useita vuokrarästejä tai jatkuvaa vuokrien viivästymistä. Tyypillisesti yksityiset vuokrantajat perivät saataviaan nopeammin kuin julkiset palveluntuottajat, esimerkiksi vuokra-asuntofirmat.

- Vuokranantajan pitäisi ottaa mahdollisimman pian rästien ilmenemisen jälkeen yhteyttä vuokralaiseen, jotta ratkaisua maksujen saamiseen ajan tasalle lähdettäisiin hakemaan riittävän ajoissa. Asian viivästyttämisestä aiheutuu kuluja kaikille osapuolille, Pantzar muistuttaa.


Säätiön asiakkailla on nähty jopa toista vuotta kestäneitä vuokravelkakierteitä. Jos vuokravelkaa on kerääntynyt jo pitkään, häätöuhkaa ei oteta vakavasti eikä osata hakea apua.

Häätötoimet käynnistyvät tavallisesti vasta useamman kuun vuokraveloista. Silloin velan maksu osissa ei yleensä enää onnistu ja velalliselle tulee maksuhäiriömerkintä. Häädön perumiseksi velka on maksettava oikeudenkäynti- ja perintäkuluineen heti.

Pantzar peräänkuuluttaa puuttumista maksuongelmiin varhaisessa vaiheessa.

TANJA KORPELA
tanja.korpela@ilmedia.fi
Maanantai 23.6.2014 klo 17.27  

torstai 19. kesäkuuta 2014

19.06.2014 KAIKKI VAAN POIS, SIIS PIKAVIPPIFIRMAT

Tämä oli minun kantani.
Kyllä ne vaan niin vedättää  ihmisiä.
Kamalaa mihin minäkin olen sortunut.
Ja miten  kuluttaja ei  rahanhimoissaan ajattele ollenkaan mitä maksaa, ja millaisia korkoja pikavippifirmat vetävät.
Se on vaan sanottava, että onneksi kaikkeen voidaan nykyisin puuttua, ja pitääkin, tämä on yksi esimerkki siitä.
Voisivat tehdä sellaisen lainsäädännön , että oksat pois, noilta firmoilta.
Minun  kaltaisia, varmasti monta Suomessa, mutta häpeä ja oman tyhmyyden myöntäminen vaatii pikkasen luonnetta.

 Mutta , ystävät muistakaa , ettette jää yksinänne pohtimaan noita tehtyjä mokianne, oli sitten kyse pikavipeistä, tai muista veloista, aina on apu saatavilla, ja vertaistukea. Silloin on helpompaa kantaa taakkaa, kun sen jakaa jonkun toisen kanssa, ja huomaa ettei ole ainoa, asian/velkojen kanssa . Meitä on monta. Ja kuinka monta, tulevaisuus tuokaan.

Tsempataan ja tuetaan ja ollaan yhdessä vahvempia.
Paistaa se päivä risukasaankin.
Lopettaa ja aloittaa uuden alun, voi joku päivä olla ilman velkaa.
Ja huomaa olleensa viisas.

Tsemppiä.

19.06.2014 Pikavippiyhtiön toiminta kiellettiin – törkeät korot

19.06.2014.  Pikavippiyhtiön toiminta kiellettiin – törkeät korot
Heini Karjanmaa

Pikavippiyhtiö Vipster yritti mutkan kautta periä pikavipeistä selvästi suurempaa korkoa, kuin lain mukaan on sallittua.

Markkinaoikeus on kieltänyt pienlainayhtiö Vipsteriä jatkamasta toimintaansa nykyisellään. Kielto on väliaikainen, Kilpailu- ja kuluttajavirasto kertoo tiedotteessaan.

Kiellosta päätettiin, koska Vipster oli tarjonnut kuluttajille lainoja, joiden todellinen vuosikorko ylitti 50,5 prosenttia. Viime vuoden kesäkuusta lähtien 50,5 prosenttia on ollut yläraja alle 2 000 euron pikavipeille. Vipster tarjosi suurimmillaan 1 000 euron luottoja.
Vipsterin luoton nimelliskorko on ollut 50 prosenttia, mutta sen lisäksi on tarvittu takaus. Se on voinut olla joko henkilötakaus tai First Guarantee -yhtiön kautta otettu takaus, joka on maksanut 16-36 prosenttia vipin määrästä. First Guarantee on Vipsterin yhteistyökumppani.

Vipster saa yhä myöntää pikavippejä, jos se muuttaa korkojaan vastaamaan kuluttajansuojalakia. Nykyisellään se ei saa jatkaa toimintaa 100 000 euron sakon uhalla.

Markkinaoikeuden päätöksestä voi valittaa korkeimpaan oikeuteen 15. elokuuta asti.

16.06.2014 Vipster on ollut tukkanuottasilla viranomaisten kanssa myös tavaramerkkiasioissa. Patentti- ja rekisterihallitus hylkäsi sen vippi24.fi -tavaramerkin, jota se ei pitänyt kyllin omaleimaisena.
Oikeus tyrmäsi pikavippifirman: "Ei ole kovin tunnettu"
Heini Karjanmaa
Oikeus tyrmäsi pikavippifirman: "Ei ole kovin tunnettu"
Viranomaiset hylkäsivät oikein perustein pikavippifirman tavaramerkkihakemuksen, markkinaoikeus linjaa.

Taloussanomat
16.6.2014 14:31
2
Pikavippiyhtiö Vipster on hävinnyt oikeustaistelunsa Patentti- ja rekisterihallitusta (PRH) vastaan.

Taistelun ratkaisseen markkinaoikeuden päätöksen mukaan patenttiviranomainen toimi oikein hylätessään Vipsterin hakemuksen tavaramerkiksi.

Kiistan keskiössä on sana vippi24.fi, josta Vipster halusi tehdä tavaramerkkinsä. PRH kuitenkin viittasi kintaalla Vipsterin hakemukselle, jonka jälkeen yhtiö valitti päätöksestä markkinaoikeuteen.

PRH perusteli päätöstään sillä, ettei vippi24.fi ole riittävän erottamiskykyinen, jotta yksittäinen yhtiö voisi rekisteröidä sen tavaramerkikseen. Valituksessaan markkinaoikeudelle Vipster yritti todistella PRH:n erehtyneen.

TALOUSTIEDOT
Vipster Oy
Markkinaoikeus ei kuitenkaan uskonut pikavippifirman perusteluja, vaan katsoi, ettei merkki vippi24.fi ole erottamiskykyinen. Päätöksessään oikeus viittaa muun muassa Taloustutkimuksen suorittamaan selvitykseen, jossa vain ani harva kuluttaja tunnisti Vippi24:n.

– Tutkimusten perusteella voidaan tehdä se johtopäätös, ettei Vippi24 ole ollut kovin laajalti tunnettu suomalaisten kuluttajien keskuudessa, koska vain 7 tai 10 prosenttia kyselyyn vastaajista on tuntenut sen autettuna, oikeus perustelee päätöstään.

Vipster on ollut kahnauksissa viranomaisten kanssa. Toukokuussa kuluttaja-asiamies haki markkinaoikeudelta väliaikaista kieltoa pikaluottoyhtiölle, jonka luottojen todellinen vuosikorko on ylittänyt lain salliman 50,5 prosentin rajan.

keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

18.06.2014 NIITÄ NÄITÄ JA VÄHÄN ASIAAKIN


Eli siitä voidaan katsoa, että  missä on eniten väestöä siellä myös eniten maksuhäiriöisä ihmisiä. 
Kurjanhan se olisi että jossain Mikkelissä olisi koko asukasmäärä maksuhäiriöisä henkilöitä. 
Ja minne väestö lisääntyy, sinne myös ongelmat kasaantuu. 

Määrällisesti eniten häiriömerkintöjä oli Helsingin seudulla.
Suhteellisesti sitten  Turun Pansio-Pernossa 22,3 % .

Ihan mielenkiinnolla otin tuolta netistä tällaisen jakauman väestöstä:

Suurimmat kunnat

 VäkilukuMuutos, %
31.12.2013 1)2013 1)
Helsinki612 6641,4
Espoo260 7531,5
Tampere220 4461,4
Vantaa208 0981,4
Oulu193 7981,5
Turku182 0721,0
Jyväskylä134 6580,9
Kuopio106 3421,1
Lahti103 3640,3
Kouvola86 926-0,4
Pori83 4970,3
Joensuu74 4710,4
Lappeenranta72 6580,3
Hämeenlinna67 8060,5
Vaasa66 3211,0
Rovaniemi61 2150,6
Seinäjoki60 3541,3
Kotka54 771-0,2
Salo54 6350,2
Mikkeli54 478-0,7
Kuntia oli vuoden 2014 alussa 320, joista 57 oli kaupunkimaisia,
64 taajaan asuttuja ja 199 maaseutumaisia kuntia.
1) 1.1.2014 aluejaon mukaan

Taas tänään kävin pankissa, ja pyysin neidiltä saldoa tililtäni, 2,50 € suullinen saldokysely, pankin asiakaspalvelusta. Joten muistelin saldoa, ja nostin loput rahat tililtä, niin sen jälkeen sain tietää, että tilillineni jäi 1,60 € . Kas kun eivät siitäkin pyytäneet jotakin maksua. Kyllä mua välillä niin korpee , että kaikista palveluista peritään maksua. Niin ymmärrän kyllä, että tarviihan pankin saada kustannuksiaan jostain, mutta miksi asiakkaat niistä kärsivät. Ja sellaiset asiakkaat, joille se raha on todellakin elämisen ehto. Heille voisi olla jokin "taksa", mikä veloitettaisiin. Onhan tuo kyllä rajoittanut minun käyntejä pankinsivuilla, nettipankissa, kun jokaisesta käynnistä joutuu maksamaan. Mutta, kyllä mä tämän ylitse pääsen. 

Enemmän on ollut nytten mielessä ruuanjakelut, niitä kun vähennetty monelta paikkakunnalta. Ja näin kesäaikaan on monella todella tiukkaa. Itselleni olen kyllä saanut nytten avitusta, kun sain ne 2 maksuvapaata kuukautta ulosotosta. Mutta , kun muutan nytten, niin menee rahaa kyllä muuttoon, ja alimmaiseen kerrokseen kun muutan, tarviin ainakin kesäkalusteita, mutta ootan alennusmyyntejä, budjetti niihin olisi 30 €  ja katselen Annetaan -palstaa "Naamakirjasta", jos vaikka onni potkaisisi. 

Ulosottoonkin soittelin ihmettelin summaa , kun sanoi että 20000 €, ja mun laskuissa oli 5000€ päälle, no selkiskin sitten, että oli vasta menossa tuo yksi, mistä tuli ilmoitus. Ei huolinut haastemies, kun sanoin että voisi ottaa tuon ja maksaa, naureskeli vaan, ja sanoinkin , että leikki leikkinä. Harmittomia ystäviä tulleet tutuksi, niin ulosottomiehet, kuin sitten haastemiehet. Juu, ja kysyin sen verojuttuni, kun palautusta tulee melkein n.900 €, vievät sen ja sitten sen lisäksi vielä normi ulosottomaksun. No, vähenee kunnolla ulosottovelka, 1100 € /kk. Mutta vielä sitä sinne jääkin. 

No, heitetään huolet hetkeksi ja nautitaan keski kesän juhlasta.  
Kaikille oikein ihanaa Juhannusta ! 
Pidetään ystävistä huolta <3 

18.06.2014 Täällä on nyt Suomen eniten maksuhäiriömerkintöjä

Uudet listat julki:
 Täällä on nyt Suomen eniten maksuhäiriömerkintöjä
 


Tuoreet tilastot paljastavat paikat, joissa on eniten maksuhäiriömerkintöjä.
Suomen Asiakastieto Oy:n tuore tutkimus paljastaa, että suomalaisten maksuhäiriömerkinnöissä on suuria alueellisia eroja. Useilla alueilla jopa yli viidenneksellä täysi-ikäisistä asukkaista on maksuhäiriömerkintöjä.

Noin kahdeksalla prosentilla suomalaisista on maksuhäiriömerkintä. Viime vuonna suhteellisesti eniten maksuhäiriöisiä henkilöitä asui Hämeenlinnan Katumassa. Viimeisen 12 kuukauden aikana tilanne on muuttunut.

Suhteellisesti eniten maksuhäiriömerkintöjä

1. Turun Pansio-Pernossa jopa 22,3 prosentilla asukkaista on maksuhäiriöitä.
2. Pirkanmaalla sijaitsevan Urjalan Nuutajärven asukkaista 22,1 prosentilla on maksuhäiriömerkintä.
3. Kotkan Hovinsaaren asukkaista 22 prosenttia on maksuhäiriöisiä.

Määrällisesti eniten maksuhäiriömerkintöjä

1. Helsingin Länsi-Herttoniemessä on rekisteröity noin 16500 maksuhäiriömerkintää.
2. Helsingin Munkkiniemessä maksuhäiriömerkintöjä on noin 13 300 kappaletta.
3. Helsingin Laajasalossa maksuhäiriömerkintöjä on rekisteröity noin 12 900.

Yhteissumma lähes kolme miljardia euroa


Viimeisen 12 kuukauden aikana rekisteröityneiden yli 1,3 miljoonana maksuhäiriömerkinnän yhteissumma on lähes kolme miljardia euroa. Tyypillinen maksuhäiriö rekisteröidään 100–300 euron saatavasta, mutta hajonta Suomen Asiakastieto Oy:n mukaan kuitenkin valtava ja suurimmat maksamattomat saatavat liikkuvat miljoonissa.

Vuoden alussa Suomen Asiakastieto Oy kertoi, että suomalaisten maksuhäiriöisten määrä lähenee laman jälkeistä ennätystä. Vuodesta 2008 maksuhäiriömerkinnät ovat yli kaksinkertaistuneen.

Maksuhäiriöiden kannalta paras tilanne on Keski-Pohjanmaan Yli-Kannuksessa, jossa vain puolella prosentilla asukkaista on maksuhäiriömerkintä. Myös Kajaanin Paltaniemi (0,9 %) sekä Pohjanmaan Ytteresse (1,1 %) pärjäävät hyvin. Uudellamaalla vähiten maksuhäiriöisiä asuu Espoon Laaksolahdessa, Friisilässä, Westendissä ja Kirkkonummen Sundsbergissa, joissa kaikissa maksuhäiriömerkintöjä on alle kahdella prosentilla asukkaista. Helsingin keskusta-alueella maksuhäiriöisiä asukkaita on lähes 11 prosenttia.

Tutkimuksessa oli mukana alueet, joilla asuu yli 200 täysi-ikäistä henkilöä.

Juttua päivitetty klo 11.31: Asiakastiedon aamuisessa lehdistötiedotteessa oli virheellisesti mainittu, että euromääräisesti eniten maksuhäiriömerkintöjä olisi kertynyt Helsingin Laajasaloon. Oikea postinumeroalue on kuitenkin Etelä-Vuosaari.

Elli-Alina Hiilamo/Julkaistu: 18.6.2014 10:48, päivitetty: 18.6.2014 11:32

perjantai 13. kesäkuuta 2014

13.06.2014 MINÄKIN

Minäkin olen joskus avittanut lastani, aikuista sellaista silloin, kun minulla oli vielä luottotiedot kunnossa.
Sitä elettiin niin , kuin olisi viimeinen päivä menossa. Rahaa oli ja sitähän sai sitten vielä pikavipeilläkin lisää, ja matkareissut lähi kaupunkeihin olivat juhlaa, sieltä tultiin kassien ja pussukoitten kanssa.
Ja kun lapseni sai ajokortin piti tietty olla auto persuksen alla, ja kukas siihen sitten otettiin osamaksunottajaksi, minä tietty. Ja hyvin kyllä hoiti asiansa, ei jäänyt rästejä, ja aina tolkutin sille, että pitää sopia maksu ajankohta niin, että sopii tilipäiväksi.
Eka auto menikin ihan ok, kolarin kautta ihan lunastukseen saakka. Toinen auto samalla mallilla, mutta vaihtoon. Ja sitten kolmas ja neljäs auto onkin mennyt  ihan aikuisen lapseni omista toimistaan, kun luottotietoni loppuivat 2012 syksyllä.

Ja karu todellisuus todellakin tuli myös minulle, nöyrtyminen ja anelu, ja masennus, millä hoidan kaiken.
Mutta hyvinhän tämä on mennyt, ansiosidonnaista on mennyt nytten jo vuodenpäivät eli siitä se 1/3 tai 2/3 , jos mennyt isommaksi tulot,  tai se vuosi tuli huhtikuussa täyteen, oli meinaan vallesmanni antanut minulle 2 maksuvapaata kuukautta. Mahti juttu. Sosiaalitoimistohan tähän sitten tietty takertui, ja huomasi sen, itse olisin vaan ollut normi kuluttaja, koska en tuota talouspuoltani hoida.

On loppunut aikuisen lapseni auttamiset myöskin, pari kertaa auttanut häntä, mutta piste tuli siihenkin, kun ei maksanut lainaamaansa takaisin. No, minä olen tottunut tulemaan toimeen pienellä. Ne näkkärit ja vesi, kuten viimeeksi kirjoittelin.

 Ja edelleen sanon, että minulle ei voida myöntää velkajärjestelyä nytten, koska olen kevyin perusteluin velkaantunut, jos on ottanut velkaa, ja ei ole varaa maksaa sitä takaisin. Ja näin minulle on tapahtunut, velkaneuvottelijan mukaan. Tietty kun aikaa on kulunut pikkasen enemmän kuin tämä 3 vuotta, voisin yrittää sitä, mutta kun tässä on tämä pankkilaina, minkä haluan hoitaa kunnialla pois, voin sen jälkeen miettiä tuota velkasaneerausta tai takuusäätiötä. Jos en niihin pääse , niin maksan loppu elämäni noita velkojani.

Pidän pintani. Ja yritän tulla toimeen minimaalisesti, samanlailla kuin tähänkin asti. Vielä pikkasen joudun opettelemaan rahan käyttöä ja sen säästämistä , ikäähän on alle 50 , eli 49 voisin vaikka oppia jotain uutta tuosta , ostoshysteriasta. Kauppalappu mukaan kauppaan ja lapun ostokset mukaan vaan.
Kurinalaista toimintaa, mutta virheistä oppii ja täytyy tajuta , etten minä ole miljonääri, joka antaa Suomen taloudelliselle kasvulle muuta kuin sen 20 € viikossa, hyvinä aikoina.

Huonoina aikoina, niin anelen apua seurakunnalta tai yritän tehdä hyvntekeväisyyttä, josta saan ruokarahat, eli minimi korvaus suuresta avusta. Mutta hyvä antaa hyvästään paha ei anna paljostakaan.
Mutta kuten olen aina sanonut, hätä keinot keksii, ja pieninä palasina on leipäni maailmalla.

13.6.2014 Lasten velat ajavat ahdinkoon – maksuhäiriöt piinaavat iäkkäitä

Lasten velat ajavat ahdinkoon – maksuhäiriöt piinaavat iäkkäitä
Yksi velkakierteen aiheuttaja on pelaaminen.
Yksi velkakierteen aiheuttaja on pelaaminen.


Yhä useampi joutuu pulaan otettuaan velkaa lapselle tai lapsenlapselle.
Monella ikäihmisillä eläke hädin tuskin riittää asumiseen ja ruokaan. Jos terveys pettää, taloyhtiössä alkaa putkiremontti tai tulee muita rahareikiä, talous menee sekaisin. Vajaan tuhannen euron eläkkeestä ei juuri makseta kalliita kaihileikkauksia.

- Kun katselee hakemuksia, huomaa, miten iäkkäiden osuus kasvaa ja kasvaa. Yllättävää on, miten paljon on yli 70-vuotiaita, takuujohtaja Minna Backman Takuu-Säätiöstä kertoo.

Luottotietorekisteriä pitävän Suomen Asiakastiedon tilastot tukevat havaintoa ikäihmisten pahenevasta velkakierteestä.
Suomen Asiakastiedon mukaan viidessä vuodessa yli 60-vuotiaiden maksuhäiriöisten määrä on kasvanut lähes 70 prosenttia.

- Maksuhäiriöiden määrä lähentelee laman jälkeistä ennätystä, Suomen Asiakastiedon liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen kuvaa kurjistumista.
Jos ihminen on velkaantunut työssäolovuosina, tilanne käy tukalaksi, kun tulot romahtavat eläkeiässä.

Velkakierrettä pahentavat uudet menoerät. Laskurästejä voi kertyä pelkistä terveydenhoitomaksuista.
- Nouseva trendi näyttää olevan se, että velkaa on otettu lapselle tai lapsenlapselle, Backman sanoo.

Eläkeläinen on pannut nimensä jälkikasvun lainan takaukseen tai hän alkaa avustaa työttömäksi jäänyttä lapsenlasta. Tilannetta ei helpota se, jos eläkeläinen jää leskeksi. Hänen pitää yksin vastata juoksevista menoista. Yksi velkakierteen aiheuttaja on pelaaminen.
- Onko niin, että kun jää yksin, haetaan sisältöä pelaamisesta, Backman miettii.

Ennen eläkeläiset viettivät päiviä bingosaleissa. Nyt bingosaleja ei enää ole, vaan eläkeläiset kilkuttavat kolikkopelejä.
- Panokset ovat pieniä, mutta kun joka päivä pelaa, kuukaudessa kertyy suuri summa, Backman laskee.
Eläkeläisten yksi rahareikä ovat pikavipit.

Lahden johtava talous- ja velkaneuvoja Virpi Virtanen sanoo, että on yleinen harha, että pikavipit ovat vain nuorten ongelma.
- Ikäihmisissä on skarppeja surffaajia. Heidän on helppo ottaa pikavippejä netin kautta.
Pikavippien taustalla on vanha velkakierre. Ihminen ottaa pikavippejä vanhojen velkojen hoitoon. Velkaantuminen ryöstäytyy käsistä.

Heidi Vaalisto/Barbro Wickström
Julkaistu: 13.6.2014 12:44

sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

1.6.2014 KESÄKUU ALKAA NÄIN.

Kaivelin nyt sitten noi paperit tuolta kaapista esille.
Nämä kaikki tulleet 1.3.2014 jälkeen ulosottoon :

OK PERINTÄ                             496,31                           777,73
OK PERINTÄ                             474,84                         1145,25
LINDORFF OY                          117,16                           313,55
INRTUM JUSTITIA                  3167,97                         3436,84
INRTUM JUSTITIA                    259,50                           365,64
ALEKTUM                                  286,88                           345,11
SISÄ-SUOMEN VERO                60,00                             70,00
ORP-VAKUUTUS OY                225,13                           593,57
ORP-VAKUUTUS OY               187,50                            347,71
____________________________________________________
SUMMA                                                                           7395,40
ULOSOTOSSA ENNEN
1.3.2014                                                                          17026,55
____________________________________________________
YHTEENSÄ                                                                    24421,95

Joka kuukausi lyhenee kumminkin 174 €. Korkojahan tietty tulee, mutta lyhenee toi kumminkin,
mutta pääsenköhän ihan siihen 0 € , siitä ei ole vielä ihan varmuutta. Miten noi lait muuttuu, ja miten elämä mua kohtelee.
Jokuhan voipi vielä tulla, mutta pääpiirtettäin nuo olisi tuossa.

26.10.2024 Kun muualta leikataan, toimeentulotuen menot kasvavat

Kun muualta leikataan, toimeentulotuen menot kasvavat Pääkirjoitus| Hallitus aikoo puolittaa toimeentulotuen saajien määrän. Se tuntuu epäre...