11.12.2019 Vähävaraisten perheiden lapsille kerätään jälleen tuhansia lahjoja – Lahjoituksissa painopiste siirtyy pois perinteisistä paketeista

Vähävaraisten perheiden lapsille kerätään jälleen tuhansia lahjoja – Lahjoituksissa painopiste siirtyy pois perinteisistä paketeista


Joulupuu-keräykseen kaivataan eniten lahjoja 11-17-vuotiaille lapsille. Marika Lumme


Valtakunnallinen Joulupuu-keräys on käynnistynyt ja lapsille kerätään jälleen kymmeniä tuhansia lahjoja.

Esimerkiksi viime vuonna Helsingin Joulupuu-keräys tuotti kaupungin lastensuojelun piirissä oleville lapsille ja nuorille kaikkiaan 17 330 lahjaa.

Paketin vähävaraisten perheiden lapsille voi viedä myös Alkoon. Vantaalla Jumbossa Prisman ja K-Citymarketin välissä sijaitseva Alko sopii myymälän palvelupäällikkö Sari Hietasen mukaan hyvin Joulupuu-keräyspaikaksi.


– Me lähdimme tähän mukaan, sillä haluamme tuottaa iloa sellaisille lapsille ja nuorille, jotka eivät ehkä muuten saisi yhtään joululahjaa, Hietanen sanoo.

Tänä vuonna Joulupuu-keräykseen osallistuu 11 Alkoa ympäri Suomen.

– Ensimmäinen Joulupuu-keräys järjestettiin Helsingin Arkadian myymälässä vuonna 2015. muut Alkon huippumyymälät ovat mukana Joulupuu-keräyksessä nyt toista joulua, Hietanen selvittää.

Hietanen ei koe ongelmana, että alkoholia myyvä yritys osallistuu lahjakeräykseen.

– Olemme vastuullinen yritys kaikessa toiminnassamme. Se, että myymme alkoholia ei estä keräystä. Lisäksi henkilökuntamme innostui asiasta suuresti, Hietanen kertoo.

Uusia tai itse tehtyjä lahjoja voi viedä keräyspaikoille 7. joulukuuta asti. Joulupuu-keräyksessä ei kerätä lahjoja toiveiden perusteella, vaan ihmiset voivat viedä kuusen luokse valitsemansa lahjan, johon merkitään, minkä ikäiselle lapselle tai nuorelle lahja erityisesti on suunnattu.

Joulupuukeräykseen kaivataan lahjoja 11–17 -vuotiaille lapsille ja nuorille, sillä heitä on lastensuojelun piirissä eniten.

Seurakuntien jo perinteeksi muodostunut Rakenna joulupuu -keräys käynnistyi ensimmäisenä adventtina. Lahjoja, kukkia ja lahjakortteja kerätään niin vähävaraisten perheiden lapsille, vanhuksille kuin yksinäisille aikuisillekin. Apua jaetaan keräyksen kautta noin 2 000 helsinkiläiskotiin.

Helsingin seurakunnissa muistamisten painotus on siirtymässä perinteisistä lahjapaketeista lahjakortteihin.

– Malmilla kerätään aiemmista vuosista poiketen tänä vuonna ensisijaisesti lahjakortteja, sekä yksin asuville että perheille, Malmin seurakunnan diakoniajohtaja Elina Leppihalme kertoo.

Suomen Punaisen Ristin ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton Hyvä Joulumieli -keräys jatkuu jouluaattoon asti. Keräyksen tuotolla hankitaan Suomessa asuville yhteensä 28 000 ruokalahjakorttia, jotka ovat arvoltaan 70 euroa.

Päätöksen lahjakortin saavista perheistä tekee kullakin paikkakunnalla sosiaalitoimi, neuvola, koulun terveydenhuolto tai seurakunnan diakoniatoimi, joiden kanssa paikallinen Punaisen Ristin osasto tai MLL:n yhdistys tekevät yhteistyötä.

Käynnissä on myös Pelastakaa lapset ry:n joulukeräys, jonka lahjoituksista järjestö myöntää avustuksia köyhien lasten harrastusmaksuihin sekä toisen asteen oppimateriaalikuluihin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI