11.12.2019 Vähävaraisten lasten joululahjakeräyksessä yli tonnin toiveita, Guccia ja iPhonea: ”Tuntuu ettei mikään riitä”

Vähävaraisten lasten joululahjakeräyksessä yli tonnin toiveita, Guccia ja iPhonea: ”Tuntuu ettei mikään riitä”

Tänään klo 7:01
Kotkalainen Anne ihmetteli, kun Joulupuu-keräyksen lahjatoiveissa oli kalliita puhelimia ja merkkivaatteita.
Kotkalainen Anne jakoi ihmetyksensä kalliista lahjatoiveesta sosiaalisessa mediassa.
Kotkalainen Anne jakoi ihmetyksensä kalliista lahjatoiveesta sosiaalisessa mediassa.Kotkalainen Anne jakoi ihmetyksensä kalliista lahjatoiveesta sosiaalisessa mediassa.
Kotkalainen Anne jakoi ihmetyksensä kalliista lahjatoiveesta sosiaalisessa mediassa. LUKIJAN KUVA

Kotkalainen Anne, 32, järkyttyi, kun hän oli maanantaina aikeissa osallistua Joulupuu-keräykseen, jossa hankitaan lahjoja lapsille, jotka eivät muuten välttämättä pakettia saisi.

Lahjatoiveet olivat niin kalliita, ettei niitä ollut mahdollista toteuttaa.

– Se oli täynnä uusinta iPhonea ja merkkivaatteita. 11-vuotias toivoi Guccin reppua, Anne kuvailee puussa olleita lahjatoiveita.

Pienikin Guccin reppu voi maksaa yli 1 000 euroa. Uusin iPhone yltää hinnassa suurin piirtein samalle tasolle.

Anne toteaa, ettei normaali työssäkäyvä keskituloinen pysty tuollaisia toiveita toteuttamaan. Kyseinen puu toiveineen oli Kotkan Sokoksella. Annen mukaan hänen ystävänsä oli nähnyt kalliita toiveita myös Kotkan Prismassa olevassa Joulupuu-keräyksessä.

Kommentointia somessa

Anne otti kalliit toiveet esille sosiaalisessa mediassa ja sai kommentteja siitä, etteivät lapset ymmärrä rahan arvoa. Hän kuitenkin toivoo, että vanhemmat katsoisivat lastensa toiveiden perään.

– Varmasti lapset mieluummin haluavat lahjan kuin että se jää saamatta, koska he pyytävät tonnin puhelinta, Anne sanoo.

Hän arvostaa Joulupuu-keräystä ja sen toteuttajia. Hän osallistui keräykseen viime vuonna yhdessä työkavereidensa kanssa.

– Ostin 15-vuotiaalle meikkejä.

Anne mielestä hyviä ja toteutettavissa olevia lahjoja olisivat esimerkiksi leffaliput teinille tai peli pienelle lapselle.

Anne arvostaa Joulupuu-keräystä, mutta ihmettelee kalliita lahjatoiveita. Kuvituskuva.
Anne arvostaa Joulupuu-keräystä, mutta ihmettelee kalliita lahjatoiveita. Kuvituskuva. MOSTPHOTOS

”Tuntuu, ettei mikään riitä”

Anne harmittelee, että lahjakeräyksen idea kärsii kohtuuttomista toiveista. Hän näkee taustalla laajemman yhteiskunnallisen ongelman.

– Mitään ei arvosteta, ja kaikki on totuttu saamaan valmiina. Tuli todella paha mieli, vaikka halusin tehdä hyvää.

Monet kommentoivat Annelle sosiaalisessa mediassa, että edes kaikki hyvätuloiset eivät ostaisi omille lapsilleen niin kalliita lahjoja kuin keräyksessä toivottiin.


– Se tässä harmittaa, että rahan arvo on sumentunut. Tuntuu, ettei mikään riitä, Anne sanoo.

Sääntöjä toiveiden suhteen ei ole

Helsingin Joulupuu-keräyksen projektipäällikkö Riina Kenttämaa on kuullut kalliisiin toiveisiin liittyvistä tapauksista.

Käytännöt toiveiden suhteen vaihtelevat eri kaupungeissa. Esimerkiksi Helsingissä lapset eivät voi esittää toiveita Joulupuu-keräyksessä, vaan lahjan ostajaa pyydetään hankkimaan lahja tietyn ikäiselle lapselle tai nuorelle.

Eriävät käytännöt johtuvat Kenttämaan mukaan siitä, että jokaisessa kaupungissa keräyksen järjestää eri toimija. Helsingistä tosin koordinoidaan lahjakeräyksiä kansallisesti ja annetaan suuret linjaukset.

– Toiveiden esittämisen suhteen ei ole olemassa sääntöjä, Kenttämaa toteaa.

Hän on kuullut tänä vuonna usealta taholta, että osa Joulupuu-keräyksissä ja muissa lahjakeräyksissä esitetyistä toiveista on ollut kalliita. Joku lapsi on esimerkiksi toivonut sähköpotkulautaa.

– Ikävä kyllä jotkut toiveet ovat todella kalliita. Osa lapsista ei varmaan itsekään usko, että he tulevat kyseistä lahjaa saamaan, mutta toiveita ei voi lähteä rajoittamaan, Kenttämaa sanoo.

Hänen mukaansa jatkossa pitää miettiä, miten lahjatoiveet pystyttäisiin toteuttamaan paremmin.

– Lahjan antajalle pitää myös tulla hyvä fiilis.

Jos lapsen kallis lahjatoive jää toteutumatta, se ei automaattisesti tarkoita, ettei hän saa minkäänlaista lahjaa. Kenttämaan mukaan kaikille lapsille pyritään saamaan jonkinlainen paketti.

Ei erityistä valvontaa

Keskuspuiston Nuorkauppakamari omistaa Joulupuu-keräyksen tavaramerkin. Keräyksen voi pistää omassa kaupungissaan pystyyn pelkän ilmoituksen avulla.

– Kaikki keräykset pitäisi ilmoittaa meille, mutta aina tieto ei tule perille.

Kenttämaan mukaan Joulupuu-keräyksistä vastaavat yleensä nuorkauppakamarit tai Mannerheimin lastensuojeluliiton paikalliset toimijat.

– Mitään erityistä valvontaa ei ole, Kenttämaa sanoo.

Kaikki Joulupuu-logoa käyttävät tahot kuuluvat kuitenkin Joulupuu-keräyksen piiriin, Kenttämaa täsmentää. Tänä vuonna Joulupuu-keräys on järjestetty yli 80 kaupungissa.

LINDA LAINE

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI