26.09.2019 Sairauspäivärahan määrän perusteet muuttuvat

Sairauspäivärahan Määrän perusteet muuttuvat 1.1.2020

Jos työkyvyttömyytesi alkaa 1.1.2020 tai sen jälkeen, sairauspäiväraha määräytyy vuositulon perusteella.

Vuositulo lasketaan 12 kalenterikuukauden tarkastelujaksolta, joka edeltää päivärahaoikeuden alkamista edeltävää kalenterikuukautta.


*Vuositulo

Jos lääkäri on todennut Matin työkyvyttömäksi 25.5.2020 alkaen, vuositulo lasketaan huhtikuut edeltävän 12 kalenterikuukauden ajalta eli 1.4.2019–31.3.2020.

Tarkastelujakson ja päivärahan alkamisajankohdan väliin jää 1 kuukausi, jonka aikana saatuja tuloja ei oteta huomioon. Poikkeuksellisesti siirtymävaiheessa tammikuussa 2020 vuositulon tarkastelujakso on työkyvyttömyyden alkamista välittömästi edeltävät 12 kalenterikuukautta eli 1.1.–31.12.2019.

Vuosituloon huomioidaan

palkkatulot
vakuutuspalkka
YEL- ja MYEL-työtulo
tietyt etuudet
tietyt ansionmenetyskorvaukset.
Vuositulo voi muodostua yhdestä tai useammasta edellä mainitusta tulosta. Kela saa yleensä tarvitsemansa tiedot tulorekisteristä ja vakuutuslaitoksista, eikä niitä tarvitse ilmoittaa erikseen Kelaan.

Jos sinulla ei ole tuloja tarkastelujakson aikana tai ne ovat hyvin pienet, päivärahasi on vähintään vähimmäismääräinen.

*Palkkatulot

Vuosituloon lasketaan palkkatulot, jotka on maksettu tarkastelujakson aikana. Kela saa yleensä palkkatiedot tulorekisteristä, eikä niitä tarvitse ilmoittaa erikseen Kelaan. 

 Palkkatulot
Lääkäri on todennut Matin työkyvyttömäksi 14.4.2020 alkaen Tarkastelujakso on 1.3.2019–29.2.2020. Tältä ajalta Matti on saanut palkkaa 2 500 e/kk (brutto) ja lomarahaa 1 125 e (brutto).

Vuosituloon lasketaan 12 kk x 2 500 e + 1125 e = 31 125 e.*

Sairauspäivärahan määrä on n. 65 e/arkipäivä.

*) Vuositulosta tehdään vakuutusmaksuvähennys.  Vuoden 2020 vakuutusmaksuvähennys ei ole vielä tiedossa.

*Vakuutuspalkka

Jos olet työskennellyt tarkastelujaksolla ulkomailla ja työskentelysi ajalle on määritelty vakuutuspalkka, se huomioidaan vuositulossa todellisen maksetun palkan sijaan. 

*YEL- ja MYEL-työtulo

Yrittäjien vuosituloon lasketaan 12 kalenterikuukauden tarkastelujakson YEL- ja MYEL-työtulo. Vuosituloon ei lasketa mukaan palkkatuloa omasta yrityksestä eikä elinkeinotoiminnan ansiotuloa.
Jos YEL- tai MYEL-työtulon määrä on muuttunut tarkastelujakson aikana, huomioidaan keskimääräinen työtulo.

YEL-työtulot
Lääkäri on todennut Liisan työkyvyttömäksi 15.2.2020. Tarkastelujakso on 1.1.–31.12.2019. YEL-työtulon määrä on 20 000 e/vuosi.

Vuosituloon lasketaan YEL-työtulo.

Vanhempainpäivärahan määrä on n. 46 e/arkipäivä.*

*) Arvio.

*Etuuksien perusteella laskettu vuositulo

Vuositulo voidaan laskea myös tiettyjen saamiesi etuuksien perusteella. Tämä ns. etuusperusteinen tulo on laskennallinen tulo, joka lasketaan 12 kalenterikuukauden tarkastelujaksolla saamiesi tiettyjen etuuksien keskimääräisestä päiväkohtaisesta määrästä.

Etuusperusteisessa tulossa huomioidaan vain seuraavat etuudet, joiden myöntöaika kohdistuu 12 kalenterikuukauden tarkastelujaksolle:

työttömyysetuus
vuorottelukorvaus
sairauspäiväraha
YEL-päiväraha ja Mela-sairauspäiväraha
osasairauspäiväraha
vanhempainpäiväraha
erityishoitoraha
luovutuspäiväraha
Kelan kuntoutusraha
työeläkelakien mukainen kuntoutusraha tai kuntoutuskorotus
työeläkelakien mukainen työkyvyttömyyseläke
kansaneläkelain mukainen työkyvyttömyyseläke
työkyvyttömyyseläkettä täydentävä takuueläke
aikuiskoulutustuki
kansanedustajan sopeutumiseläke tai sopeutumisraha
opintoraha.
Työnantajalle maksettua etuutta ei lasketa vuosituloon, koska olet samalta ajalta saanut vuosituloon huomioitavaa palkkaa.


*Työttömyyspäivärahaan perustuva vuositulo

Lääkäri on todennut Pekan työkyvyttömäksi 14.2.2020 alkaen. Tarkastelujakso on 1.1.–31.12.2019.  Pekka on saanut tältä ajalta ansiosidonnaista päivärahaa 60,00 e/päivä 5 päivänä viikossa.

Keskimääräisen ansiosidonnaisen päivärahan perusteella sairauspäivärahan määrä on n. 52 e/päivä*. Sairauspäivärahaa maksetaan 6 päivältä viikossa.

*) Arvio.

*Ansionmenetyskorvaukset

Vuosituloon lasketaan tarkastelujakson ajalle myönnetty korvaus ansionmenetyksestä, kun sen perusteena on

työtapaturma
ammattitauti
liikennevahinko
potilasvahinko
sotilastapaturma
tartuntatautilain mukainen tartuntatauti (tartuntatautipäiväraha).
Korvaukset ansionmenetyksestä huomioidaan sen suuruisina kuin ne on myönnetty.

Korvausta ei yleensä lasketa vuosituloon, jos maksu jatkuu samanaikaisesti myönnettävän Kelan etuuden kanssa. Työnantajalle maksettua korvausta ei lasketa vuosituloon, koska olet samalta ajalta saanut vuosituloon huomioitavaa palkkaa.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI