26.09.2019 Oppimateriaalilisä hakematta tuhansilla opiskelijoilla

Oppimateriaalilisä hakematta tuhansilla opiskelijoilla

Pienituloisten perheiden opiskelijat ovat voineet elokuusta alkaen saada opintorahan oppimateriaalilisää. Moni oppimateriaalilisään oikeutettu ei kuitenkaan ole vielä hakenut sitä.


Kela on myöntänyt oppimateriaalilisän automaattisesti niille pienituloisten perheiden opiskelijoille, jotka saavat jo opintotukea. Jos oppimateriaalilisään oikeutettu ei ole opintotuen saaja, hänen on haettava opintotukea. Kela arvioi elokuun tilaston perusteella, että jopa 8 000 oppimateriaalilisään oikeutettua ei ole hakenut sitä.

Opintorahan oppimateriaalilisää sai elokuussa 21 616 opiskelijaa. Heistä 17-vuotiaita oli 9 408 ja 16-vuotiaita 2 862.

– Ei ole mitään loogista syytä sille, että 16-vuotiaita saajia olisi olennaisesti vähemmän kuin 17-vuotiaita. Moni opiskelija ei ole ilmeisesti tiennyt, että hänen kannattaa hakea opintotukea, toteaa Kelan etuuspäällikkö Piia Kuusisto.

– Tilaston mukaan oppimateriaalilisän alikäyttöä on myös 15-vuotiaissa.

Oppimateriaalilisä on 46,80 e/kk

Ammatillista koulutusta tai lukiokoulutusta suorittava nuori voi saada opintorahan oppimateriaalilisää, jos hänen vanhempiensa yhteenlasketut tulot ovat enintään 41 100 euroa vuodessa. Oppimateriaalilisä on 46,80 e/kk.

Oppimateriaalilisää voi saada vanhempansa luona asuva alle 20-vuotias ja muualla asuva alle 18-vuotias. Myös 15–16-vuotiaat voivat saada oppimateriaalilisää, vaikka he eivät voi lapsilisän takia saada muuta opintorahaa.

Oppimateriaalilisä on myönnetty ilman hakemusta niille opiskelijoille, jotka jo saavat opintotukea. Jos opiskelija ei saa vielä opintotukea, mutta olisi oikeutettu oppimateriaalilisään, hän voi hakea opintotukea verkossa tai opintotuen hakemuslomakkeella OT 1. Kun opiskelija hakee opintotukea, Kela selvittää automaattisesti, mitä kaikkia opintotuen osia hän voi saada. Opintotuki voidaan myöntää aikaisintaan hakemuksen saapumiskuukauden alusta alkaen.

Vanhempien tulot eivät enää pienennä itsenäisesti asuvan opintotukea 

Vanhempien tulot eivät enää pienennä 17-vuotiaalle myönnettävää opintorahan perusmäärää tai estä sen saamista, jos opiskelija asuu muualla kuin vanhempansa luona. Myös tämä muutos tuli voimaan elokuussa 2019. Opintotukea pitää hakea verkossa tai hakemuslomakkeella OT 1.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI