02.05.2019 "Meitä kusetetaan” – yrittäjä sai karhukirjeistä tarpeekseen ja haluaa velanperinnän epäkohdat julki

"Meitä kusetetaan” – yrittäjä sai karhukirjeistä tarpeekseen ja haluaa velanperinnän epäkohdat julki

Mauri Häkkiseltä vaaditaan 419 euron perintäkulut 1371 euron velan perinnästä. Häkkinen ei aio maksaa kuluista euroakaan.

Perintätoimistot ja luottotietopalvelu2.5.2019 klo 11:43päivitetty 2.5.2019 klo 12:06

 Mauri Häkkinen
Mauri Häkkinen vaihtoi autojen korjaamisen kaksipyöräisten huoltoon kymmen vuotta sitten. "Moottoripyöräilijät on asiakkaina erilaisia kuin autoilijat. Näissä on aina asiakkaan tunteet mukana".Mikko Savolainen / Yle
Jaa artikkeli Facebookissa
873
Jaa artikkeli Twitterissä
– Auto on ihmisille pakollinen hyödyke. Moottoripyöräily on elämäntapa. Tiedän Imatralta kaverin, joka nukkuu talvisin moottoripyörä vierellään. Sitä harmittaa niin kovasti, kun ei pääse ajamaan.

Mauri Häkkinen huoltaa moottoripyöriä samalla intohimolla. Tunteja laskematta ja lomia pitämättä.

Ihminen ei kuitenkaan jaksa loputtomiin intohimon voimalla. 2012 Häkkinen paloi loppuun.

Talous oli vuosia veitsenterällä. Sitten ensimmäinen sähkölasku jäi rästiin. Pian postiluukusta alkoi putoilla perintätoimistojen kirjeitä. Perintäkulut ja viivästyskorot kasvattivat maksettavaa useiden satojen eurojen edestä jokaista laskua kohti. Noidankehä oli valmis.

– Kun maksoin vanhat laskut ja perintäkulut, se oli pois uusista laskuista. Sitten puolestaan ne meni perintään. Se kasvoi kuin pullataikina.

Kun näköpiirissä alkoi häämöttää firman tai talon myyminen, Häkkinen alkoi tutkia laskujaan tarkemmin. Sitten hän alkoi tutkia perintälakia.

 Mauri Häkkisen saama 429,21 € perintälasku
Mauri Häkkiseltä vaaditaan 429 euron edestä perintä -ja huomautuskuluja pajan vuokraa koskevan velan perinnästä. Perintäkuluja koskeva summa on muodostunut alle kuukaudessa. Mikko Savolainen / Yle
Lopulta Häkkinen päätti: Hän ei maksaisi vaadittuja perintäkuluja enää senttiäkään.

Mekaanikko on nimittäin varma, että perintätoimistot vaativat enemmän kuin mitä laki sallii. Lisäksi hän uskoo, että hänen kokemuksensa eivät ole yksittäistapaus, vaan osoitus etenkin suomalaisia pienyrittäjiä koskevasta “kusetuksesta”.

Onko Häkkisen väitteissä perää?

Perintätoimisto vastaa: "On tehty tavanomaisesta poikkeavaa työtä"

Ylen perintätoimea koskevan selvityksen perusteella kymmenet perintätoimistot ovat viime vuosina syyllistyneet valvovan viranomaisen (AVI) mielestä lain ja hyvän perintätavan vastaiseen toimintaan. Yleisin rikkomus on juuri kohtuuttomien perintäkulujen vaatiminen.

Myös Mauri Häkkiseltä velkoja perinyt Ropo Capital on saanut AVIn huomautuksia ja varoituksia liian suurista perintäkuluista.

Häkkinen esittelee kahta Ropo Capitalilta saamaansa kirjettä. Molemmat koskevat rästiin jääneitä 1371 euron suuruisia vuokralaskuja. Vuokrat on jo maksettu, mutta sen päälle perintätoimisto vaatii 257,98 euron ja 419,21 euron perintäkulut.

Häkkisen Ropo Capitalilta saaman selvityksen mukaan etenkin jälkimmäinen summa on kasvanut nopeasti. Velkaa koskeva 10 euron hintainen maksumuistutus on lähetetty 26.1.2017. Kun Häkkinen sai ensimmäisen maksuvaatimuksen 6.2.2017, perintäkulut olivat 257,98 euroa.

20.2.2017 mennessä perintäkulut olivat kasvaneet 419,21 euroon. Siis alle kuukaudessa.

– Kolmesta kirjeestä yli neljän sadan kulut. Melko kallista paperia, Häkkinen tuumaa.

Paperi ei ole kallista, vaan perintätoimiston henkilökunta, vastaa Ropo Capitalin toimitusjohtaja Artti Aurasmaa. Aurasmaa ei ota kantaa siihen, ovatko Häkkiseltä vaaditut perintäkulut liian suuret.

– Mutta kuulostaa siltä, että näissä on tehty jonkun verran tavanomaisesta poikkeavaa työtä.

Aurasmaa viittaa Häkkiselle lähetettyyn trattaan, joka on kasvattanut suuremman perintäkulun kokoa. Tratta on yritykselle lähetetty maksukehotus, johon sisältyy uhka maksuongelmien julkistamiseen esimerkiksi talouslehtien kautta. Sen lähettäminen edellyttää perintätoimistolta erityistä huolellisuutta.

Muutkin perintätoimistot perustelevat perintäkuluja usein sillä, että velan periminen yritykseltä on työläämpää kuin tavalliselta kansalaiselta. Kulujen kohtuullisuuden arviointia vaikeuttaa myös se, että lakiin ei ole kirjattu euromääräisiä ylärajoja yrityssaatavien perintäkuluille.

Ylen läpikäymissä valvontapäätöksissä viranomainen on toistuvasti todennut Häkkisen tapausta pienemmätkin perintäkulut kohtuuttoman suuriksi, oli tratta lähetetty tai ei. Tämän perusteella ainakin Häkkiseltä vaadittu 419 euron perintäkulu on todennäköisesti viranomaisen silmissä kohtuuttoman suuri.

Viranomaisen päätökset eivät kuitenkaan ole lainvoimaisia, sanoo toimitusjohtaja Aurasmaa. Ropo Capital aikookin viedä hallinto-oikeuden ratkaistavaksi saamansa tuoreet AVIn päätökset, joista perintätoimisto on saanut varoituksen.

Yksittäistapauksia vai jäävuoren huippu?

Ylen haastattelemat perintätoimistot muistuttavat, että viranomaisen moitteita saaneiden perintätapausten osuus on pieni. AVI antaa perintätoimistoille vuosittain kymmeniä huomautuksia hyvän perintätavan rikkomisesta, mutta laskuja lähetetään samassa ajassa miljoonia.

Moottoripyöräkorjaaja Mauri Häkkinen katsoo asiaa toisesta näkökulmasta. Hän uskoo, että viranomaisen tietoon tulleet tapaukset ovat mitätön osa kaikesta lainvastaisesta velanperinnästä.

Häkkisellä on uskomukselleen kaksi pääperustetta.

Ensimmäinen on velallisten tietämättömyys. Häkkinen on hiljattain liittynyt tuhansien rahaongelmien kanssa kamppailevien suomalaisten yhteisöön, eli Velallisten tuki -yhdistykseen. Yhteisön Facebook-sivulla jossa vaihdetaan päivittäin kokemuksia velkaantumisesta ja annetaan ohjeita tilanteen kanssa elämiseen.

Sivulle julkaistaan myös tiuhaan perintäkirjeitä, joissa vaaditaan vastaavia tai huomattavasti suurempia summia, kuin mitä Häkkiseltä peritään. Monesti velalliset ovat alkaneet ihmetellä karhukirjeiden summia vuosia velkaantumisen alkamisesta.

On osin toisensa löytäneiden velallisten ansiota, että perintälakia toistuvasti rikkonut perintätoimisto Alektum menetti toimilupansa tammikuussa. Juuri Velallisten tuki ry:n aktiivit tekivät valvovalle viranomaiselle runsaasti ilmoituksia Alektumin toiminnasta.

– Ihmiset luottavat siihen, että järjestelmä toimii. Että valvonta toimii, että perintäfirma toimii hyvän maun mukaisesti. Olen huomannut, että minua ei ole kustu silmään vielä edes kovin pahasti, verrattuna siihen mitä muuta tuolla ryhmässä on, Häkkinen sanoo.

 Mauri Häkkinen
Häkkinen keskustelee päivittäin muiden velallisten kanssa Velallisten tuki ry:n Facebooksivuilla. "Kun ne tulee tuohon ryhmään, ne ei tiedä mistään mitään. Muutaman viikon päästä ne herää, että niitä on ikään kuin viilattu linssiin". Mikko Savolainen / Yle
Toinen Häkkisen peruste on se, että vaikka velallinen ehkä epäileekin perinnän perusteita, hän ei välttämättä puhu asiasta kenellekään.

– Velkaongelma on monelle nolo ongelma. Ei voi mennä edes naapurilta kysymään, mitä asialle voisi tehdä. Käperrytään kotiin ja tyydytään tilanteeseen.

Pienyrittäjälle aihe on vielä arkaluonteisempi. Maksuvaikeuksista puhuminen ei ole hyväksi kaupanteolle. Viranomaiselle ilmoittaminen tarkoittaa, että yrityksen talousongelmista tulee julkista tietoa.

Häkkinen ei välitä.

– Olen aika sinut tämän asian kanssa. Mun piti aikanaan istahtaa ja miettiä asioita. Totesin, että elämässä on paljon muutakin kuin omakotitalo, tai firma. En minä niitä hautaan saa.

Sen sijaan Häkkisellä on moottoripyörien lisäksi nyt uusi intohimo: Hän haluaa herätellä Suomen velallisia ottamaan selvää oikeuksistaan.

– Pieni neuvo heille: Selvittäkää mitkä ovat teidän velvoitteenne ja kehen ne velvoitteet oikeasti kohdistuvat.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI