05.03.2018 Työtön yksihuoltajaäiti HS:n mielipidepalstalla: poikani joutuu ottamaan yli 9 000 euroa opintolainaa lukion käymistä varten - ”Sydämeni särkyy”

Työtön yksihuoltajaäiti HS:n mielipidepalstalla: poikani joutuu ottamaan yli 9 000 euroa opintolainaa lukion käymistä varten - ”Sydämeni särkyy”
Maanantai 5.3.2018 klo 07.54   
Äidin mukaan vaihtoehdot ovat joko suuri opintolaina tai lukion keskeyttäminen.
Äiti ei ymmärrä, miksi hänen poikansa joutuu nostamaan opintolainaa ensisijaisesti, kun lukio ei edes valmista mihinkään ammattiin.

Äiti ei ymmärrä, miksi hänen poikansa joutuu nostamaan opintolainaa ensisijaisesti, kun lukio ei edes valmista mihinkään ammattiin. (EERO LIESIMAA)
Työtön yksinhuoltajaäiti kirjoittaa HS:n mielipidekirjoituksessa, että hänen poikansa joutuu ottamaan jo lukion aikana yli 9 000 euron edestä opintolainaa.

Tämä johtuu siitä, että sekä äiti että poika ovat eläneet viime vuodet toimeentulotuella. Kela kuitenkin edellyttää, että pojan täyttäessä 18 vuotta tänä vuonna hän joutuu nostamaan ensisijaisesti opintolainaa lukio-opintonsa loppuun saattamiseksi. Poika joutuu näin olleen nostamaan opintolainaa puolentoista vuoden ajan jo lukiossa ollessaan.

Kirjoituksessa äiti ottaa kantaa siihen, että lukio-opiskelijat ajautuvat näin eriarvoiseen asemaan lukiota varten otettavan opintolainan määrässä jo sen mukaan, missä kohden vuotta he ovat syntyneet.

- Pojallani tulee olemaan opintolainaa lukion päättyessä 9 100 euroa kevään 2018 suuruisen opintolainan määrällä laskettuna - ilman, että poikani on edes valmistunut mihinkään ammattiin tai edes aloittanut jatko-opintojaan. Tämän lisäksi tarvitaan varsinainen opintolaina viisi vuotta kestäviin yliopisto-opintoihin, äiti kirjoittaa.

Äiti jatkaa, että lukio on yleissivistävä koulutus, joka ei valmistuta mihinkään ammattiin. Sen vuoksi hän ei voi ymmärtää eikä hyväksyä sitä, että hänen poikansa joutuu ensisijaisesti nostamaan opintolainaa.

- Jos poikani keskeyttäisi lukion, hän alkaisi heti saada uudestaan toimeentulotukea.

Äidin mukaan vaihtoehdot ovat tällä hetkellä joko suuri opintolaina tai lukion keskeyttäminen.

- Tämä on oikeasti epäoikeudenmukaista. Äitinä minun sydämeni särkyy poikani puolesta. Niin kalliisti hän saa opinnoistaan maksaa.

SAMPPA RAUTIO
samppa.rautio@iltalehti.fi

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI