04.03.3018 Kelan pääjohtaja Aamulehdessä: Aktiivimalli kasvattaa toimeentulotuen hakemusten määrää – ”Niistä on tullut elämäntapa”

Kelan pääjohtaja Aamulehdessä: Aktiivimalli kasvattaa toimeentulotuen hakemusten määrää – ”Niistä on tullut elämäntapa”
 Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen.
Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen. (KUVA: Seppo Kärki)
Julkaistu: 2.3. 20:55

Kelan pääjohtajan mielestä tarvitaan keskustelua siitä, olisiko toimeentulojen varassa elämiselle muita vaihtoehtoja.
Kela valmistautuu siihen, että aktiivimalli kasvattaa toimeentulotuen hakemusten määrää. Asiakkaalle pitää tehdä uudet laskelmat vähentyneen työttömyysturvan vuoksi.

Kela odottaa aktiivimallin tuovan 40 000 uutta toimeentulotukihakemusta, kirjoittaa Aamulehti. Vuonna 2017 toimeentulotukea sai Suomessa 350 000 kotitaloutta.

Samalla Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen pitää aktiivimallia hyvänä herätteenä. Tammikuussa voimaan tullut laki aktiivimallista herättää keskustelua siitä, käytetäänkö veronmaksajien rahoja oikeisiin asioihin.

– Mikä on yksilön vapaus olla ja elää ja samalla saada yhteiskunnan kautta tukea? Ihmisiä on hyvä herättää nykyisestä olotilan vakiintuneisuudesta miettimään, olisiko kenties muitakin vaihtoehtoja, Aaltonen sanoo Aamulehden haastattelussa.

Aaltonen muistuttaa, että yhteiskunnan tukia saa nykyisin suhteellisen pitkiä aikoja. Kelan toimeentulotuessa näkyy pitkiä, yli vuoden asiakkuuksia.

– Niistä on tullut elämäntapa ja jatkumo ihmisille, joilla ei ole muuta mahdollisuutta. Onko yhteiskunta rakennettu siten, että ihminen joutuu turvautumaan tuilla elämiseen, kun ei muuta voi? Sitten kun tulee tällainen väliintulo aktiivimallin muodossa, he säikähtävät, koska eivät tiedä, miten omalle elannolle käy.

Kelan pääjohtaja kannattaa omatoimista osallistumista. Varsinkin nuorille olisi parempi, että hän saisi itseään pikku hiljaa mukaan työelämään.
Heidi Vaalisto

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI