12.03.2018 Yhä useampi nuori jää asunnottomaksi, vaikka keinoja ongelman ratkaisemiseksi olisi olemassa – ”Jos vanhemmatkaan eivät osaa hoitaa raha-asioitaan, miten lapset voisivat osata?”


Yhä useampi nuori jää asunnottomaksi, vaikka keinoja ongelman ratkaisemiseksi olisi olemassa – ”Jos vanhemmatkaan eivät osaa hoitaa raha-asioitaan, miten lapset voisivat osata?”

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n maanantaina julkaisemien tuoreiden asunnottomuustilastojen mukaan alle 25-vuotiaiden nuorten asunnottomuus kasvoi viime vuonna samaan aikaan, kun muiden ryhmien asunnottomuus laski.

 
Vesa, 24, on vastikään saanut asunnon ja päässyt vankilasta. Sitä ennen hän vietti puoli vuotta asunnottomana. (KUVA: JOONAS VOHLAKARI / HS)
Noona Bäckgren HS
Julkaistu: 9.3. 11:33

NUORTEN ajautumista asunnottomuuteen voitaisiin välttää hyvin yksinkertaisella keinolla: neuvonnalla. Tätä mieltä ovat Suomen neljänneksi suurin vuokranantaja Y-säätiö ja velkaongelmaisia tukeva Takuusäätiö.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n maanantaina julkaisemien tuoreiden asunnottomuustilastojen mukaan alle 25-vuotiaiden nuorten asunnottomuus kasvoi viime vuonna samaan aikaan, kun muiden ryhmien asunnottomuus laski.

Nuoria asunnottomia on nyt noin viidennes 7 100 asunnottomasta. Joka viides asunnottomuutta kokeva nuori on pitkäaikaisasunnoton.

Asunnottomuus on kokonaisuudessaan laskenut Suomessa jo viisi vuotta.

Ennaltaehkäisevässä talousneuvonnassa voitaisiin käydä läpi arjenhallintaan liittyviä perustaloustaitoja: luottokorttien, pikavippien ja osamaksun riskejä, laskujen- ja vuokran maksamista, säästämistä ja hintojen vertailua.

”LUVUT osoittavat, että nuorten tilanne on huolestuttava. Heidän asumistaan on tuettava kaikin keinoin, jotta he pääsevät itsenäiseen asumiseen kiinni. Tässä ovat avainasemassa kohtuuhintaiset vuokra-asunnot ja asumiseen saatava ohjaus, kuten asumisneuvonta”, sanoo Y-Säätiö-konsernin toimitusjohtaja Juha Kaakinen.

Helsingin kaupunki on tarjonnut nuorille asumiseuvontaa jo pidempään, ja tulokset ovat olleet hyviä. Häätöjä on nykyään vähän. Y-säätiön asumisneuvonta on toiminut noin vuoden ajan, ja tulokset ovat lupaavia: viime vuonna sen avulla pystyttiin Kaakisen mukaan estämään 25 nuoren mahdollinen häätö. Ohjausta annettiin noin 230 asukkaalle.

Samalla vuokranantaja säästi keskimäärin 150 000 euroa kuluja, joita vuokravelkojen perimisestä ja häätöjen toimeenpanemisesta olisi seurannut.

Käytännössä asumisneuvonta toimii niin, että Y-säätiön sosiaalityöntekijät ottavat itse yhteyttä nuoreen huomatessaan, että vuokrarästejä alkaa kertyä ja häätö uhkaa.

”Nuoren kanssa pohditaan esimerkiksi maksusopimuksen mahdollisuutta. Joskus nuoret eivät itse tiedä, että he olisivat oikeutettuja johonkin tukeen. Tyypillisessä tapauksessa kyse ei ole vain vuokrarästeistä, vaan velkaantumisesta laajemmin”, Kaakinen sanoo.

KAAKINEN toivoo, että talousasioiden hoito otettaisiin esiin jo koulussa. Luottokorttien ja pikavippien täyttämässä maailmassa kuka tahansa nuori voi sotkea raha-asiansa nopeasti.

”Jos vanhemmatkaan eivät osaa hoitaa raha-asioitaan, miten lapset voisivat osata?”

Velkaneuvontaa ja velkaongelmaisten ihmisten lainatakuita tarjoava Takuusäätiö on on samoilla linjoilla siinä, että nuorille pitäisi olla tarjolla ennaltaehkäisevää talousneuvontaa. Nyt palvelut keskittyvät jo valmiiksi velkaongelmien kanssa painiville ihmisille.

Ennaltaehkäisevässä neuvonnassa voitaisiin käydä läpi arjenhallintaan liittyviä perustaloustaitoja: luottokorttien, pikavippien ja osamaksun riskejä, laskujen- ja vuokran maksamista, säästämistä ja hintojen vertailua.

”Varhainen, ennaltaehkäisevä talousneuvonta ja mahdollinen kouluihin jalkautuminen olisi erittäin tärkeää”, Takuusäätiön tutkija Sari Nyholm sanoo.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI