24.05.2017 Leikkausten seuraus: Pitkäaikaissairaat maksavat lääkkeitä pikavipeillä ja luotolla - "Rahat eivät riitä lääkkeisiin ja ruokaan"

Leikkausten seuraus: Pitkäaikaissairaat maksavat lääkkeitä pikavipeillä ja luotolla - "Rahat eivät riitä lääkkeisiin ja ruokaan"
Keskiviikko 24.5.2017 klo 06.00  
Rahallinen ahdinko saa potilaat hengenvaaraan, kun tärkeät lääkkeet jätetään rahapulan vuoksi ottamatta.

Leikkausten myötä Munuais- ja maksaliittoon tulee entistä enemmän yhteydenottoja pitkäaikaissairailta, joilla ei ole varaa ostaa lääkkeitään.

Tilanne on erityisen hankala alkuvuodesta, jolloin sairaat kamppailevat omavastuuosuuksien kanssa.
Liiton toiminnanjohtajan mukaan nykyinen leikkauspolitiikka edistää suomalaisten eriarvoistumista.

Antero Vartia ja Sirpa Peura väittelivät apteekkien vapauttamisesta ja lääkkeiden päivittäistavarakauppaan viemisestä Porin Suomi-areenassa.
Munuais- ja maksaliitto kritisoi tiukasti sosiaaliturvaan tehtyjä leikkauksia. Helsingin Sanomissa maanantaina julkaistussa mielipidekirjoituksessa liiton toiminnanjohtaja Sari Högström ja edunvalvonnan ja sosiaaliturvan asiantuntija Maria Ruuskanen toteavat, että leikkaukset kurittavat erityisesti pitkäaikaissairaita vakavin seurauksin.

Högström kertoo Iltalehdelle, että viime kuukausina liittoon on tullut huomattavasti aiempaa enemmän yhteydenottoja pitkäaikaissairailta, jotka ovat sosiaaliturvan leikkausten myötä ahdingossa.

- Ihmiset kertovat, että rahat eivät riitä lääkkeisiin ja ruokaan, ihan peruselämiseen.

Högströmin mukaan sairaat jättävät poliklinikkakäyntejä tekemättä, kun matkustamiseen ei ole varaa ja kauppareissulla on valittava ruuan ja lääkkeiden väliltä - molempia ei ole varaa ostaa.

- Ei puhuta pikkujutuista. Elinsiirtopotilaat ovat jättäneet ottamatta hyljinnänestolääkkeitä, jotka ovat henkeä ylläpitävää hoitoa, hän sanoo.

Hyljinnänestolääkitys määrätään elinsiirtoleikkauksen jälkeen, jotta keho ei hylkisi uutta elintä.

Kulut kertyvät alkuvuoteen
Ihmisten ahdinko on erityisen suurta vuoden alkupuolella, kun omavastuuosuudet lankeavat maksettavaksi niin lääkekorvausten kuin matkakorvausten osalta.

Högström kertoo liiton saamista yhteydenotoista, joissa sairaat kertovat maksavansa kuluja luottokorteilla ja pikavipeillä, kun maksuihin pitäisi löytää usean kuukauden tuloja vastaava rahamäärä alkuvuoden aikana.

- Kun joudutaan selviytymään pahimman yli luotolla, ongelmat kertautuvat myöhemmin, Högström sanoo.


Hänen mukaansa ahdingossa on laaja ja kirjava joukko: yhteydenottoja tulee niin lapsiperheiltä kuin yksinäisiltä sairastavilta.

Taloudellisen avun tultava yhteiskunnalta
Liitto pyrkii parhaansa mukaan auttamaan, mutta laajamittaiseen taloudelliseen apuun sen resurssit eivät riitä. Riittävän taloudellisen tuen antaminen tulisi olla yhteiskunnan tehtävä, mutta leikkaukset ja ruuhkautuvat palvelut vain heikentävät sairastuneiden tilannetta, Högström sanoo.

Rahallisen avun sijaan liitto pyrkii tarjoamaan tukea ja neuvoja siihen, mistä apua ja rahallista tukea voi saada.

- Munuais- ja maksasairaissa näkyy myös se, että ihmiset ovat todella voimattomia. Sairaus voi viedä heikkoon fyysisen kuntoon, eikä sairaalla riitä voimia taistella oikeuksiensa vuoksi, Högström sanoo.

Hän sanoo, että sosiaaliturvaan tehdyt leikkaukset kurittavat erityisesti pitkäaikaissairaita.

- Kyllä uhkakuva on se, että jo nyt näkyvä ihmisten eriarvoistuminen vain lisääntyy. Yritämme taistella sitä vastaan tarjoamalla tukea ja apua, mutta kun säästöt kurittavat kaikenikäisiä sairaita ja heidän perheitään, säästetyt kustannukset kyllä tulevat takaisin maksettavaksi moninkertaisesti pitkällä aikavälillä.
 Sosiaaliturvaan tehtyjen leikkausten myötä pitkäaikaissairaan joutuvat valitsemaan lääkkeiden ja ruuan välillä, sanoo munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström.
Sosiaaliturvaan tehtyjen leikkausten myötä pitkäaikaissairaan joutuvat valitsemaan lääkkeiden ja ruuan välillä, sanoo munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström.
(JENNI GÄSTGIVAR)
RIIKKA NYMAN

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI