20.02.2017 Kelan valtuutetut puivat toimeentulotukiruuhkaa

Kelan valtuutetut puivat toimeentulotukiruuhkaa
Hakemusten käsittely Kansaneläkelaitoksessa on ruuhkautunut.
Hakemusten käsittely Kansaneläkelaitoksessa on ruuhkautunut.
Hakemusten käsittely Kansaneläkelaitoksessa on ruuhkautunut.
Julkaistu: 21.2. 20:20


Kelan valtuutetut puivat toimeentulotukihakemusten aiheuttamaa ruuhkaa kokouksessaan tiistaina.
Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen piti valtuutetuille tilannekatsauksen asiasta.

Kela on jo lisännyt toimeentulotuen kanssa työskentelevien määrää esimerkiksi jatkamalla määräaikaisten työsuhteita. Kela palkkaa myös lisää hakemusten käsittelijöitä.

– On tärkeää seurata tilannetta koko ajan. Saimme kokouksessa arvion, minkä mukaan ruuhka hellittäisi kuukauden sisällä, valtuutettujen puheenjohtaja kansanedustaja Sari Sarkomaa (kok) kertoo STT:lle.

Sarkomaa myöntää, että uuden henkilökunnan kouluttaminen vie aikaa. Lain mukaan hakemus pitäisi käsitellä seitsemässä arkipäivässä, mikä ei nyt toteudu.

Sarkomaan mukaan valtuutetut korostivat kokouksessaan, että sekä toimistoissa että puhelinpalvelussa täytyy olla riittävästi henkilökuntaa. Sarkomaan mukaan kiireellisissä tapauksissa, kuten lääke- tai ruoka-asioissa Kelaan täytyy saada yhteys.

– Kun on hätä, lääke ja ruoka-asiat pyritään ratkaisemaan samana tai seuraavana päivänä, ja tämän halusimme kuulla.

Valtuutetut kysyivät Kelalta myös, voisiko tilannetta helpottaa lainsäädännöllisin keinoin. Perustoimeentulotuki siirtyi kunnilta Kelan hoidettavaksi vuoden alusta, minkä seurauksena asiakaspalvelu ja hakemusten käsittely ruuhkautuivat. Kunnat vastaavat edelleen täydentävästä ja ehkäisevästä toimeentulotuesta.

Kela on eduskunnan valvonnassa oleva itsenäinen sosiaaliturvalaitos, jolla on oma hallinto ja talous. Eduskunnan nimeämät valtuutetut ovat vastuussa Kelan valvonnasta.
STT

Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI