18.11.2013 Päivi Räsänen Ylelle: Ulkomaalaisten sosiaalitukiin puututtava


Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd) mielestä viranomaisten on voitava vaihtaa tieto

Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd) mielestä viranomaisten on voitava vaihtaa tietoja toimeentulotukiasioissa.


Toimeentulotukea saavien ulkomaalaisten määrä kasvaa edelleen pääkaupunkiseudulla. Ylen haastattelema sisäministeri Päivi Räsänen (kd) pitää ongelmaa jo niin mittavana, että siihen pitää hänen mielestään puuttua lakimuutoksella.

Jatkuvasti toimeentulotuen varassa eläville ulkomaalaisille ei pitäisi nykyisenkään lain puitteissa myöntää oleskelulupaa. Laki ei kuitenkaan toimi, koska tietojen vaihtoa luvat myöntävän poliisin ja toimeentulotuet myöntävien sosiaaliviranomaisten kesken ei ole.

Ulkomaalaisten toimeentulotuet ovat puhuttaneet etenkin Helsingissä. Helsingin Uutiset kertoi syksyllä 2012, että virolaisten osuus toimeentulotuen saajista kasvaa nopeasti. Tuolloin virolaisia toimeentulotuen saajia oli yli 1 000 vuodessa.

Tänä vuonna laskettiin, että Helsingin kaupunki maksaa virolaisille jo enemmän toimeentulotukea kuin Tallinna.

EU-kansalaisten osuus toimeentulotuen saajina on lisääntynyt muuallakin pk-seudulla. Ilmiö näkyy Helsingin, Espoon ja Vantaan ohella myös Kauniaisissa. Ylen mukaan virolaisten rinnalle tuen saajiin on tullut Etelä-Euroopan EU-maiden kansalaisia.

Nuorten palvelujen jaaikuissosiaalityön johtaja Leila Palviainen Helsingistä sanoo Ylelle, että tuen varaan jäädään, kun palkka ei esimerkiksi siivoustyössä riitä elämiseen.

Osa tuen saajista on Palviaisen mukaan saattanut työskennellä Suomessa vuosia, mutta jäänyt työttömäksi. Osa puolestaan huomaa pian, ettei palkka riitäkään elämiseen.

Ongelmaan etsitään edelleen ratkaisua työryhmätasolla. Samainen työryhmä esitti jo pari vuotta sitten, että tietojen vaihtoa viranomaisten kesken pitäisi lisätä. Esitys kuitenkin torpattiin lausuntokierroksella.



Tämän blogin suosituimmat tekstit

08.04.2019 Luottotiedoton voi saada vuokra-asunnon, mutta vuokranantajien käytännöt vaihtelevat – Eniten vaikeuksia on hakijalla, jolla on vuokravelkaa

08.09.2023 SOITTO KELASTA

14.11.2023 PETTYMYS JA SIITÄ YLI, PÄÄSTÄ IRTI