tiistai 15. lokakuuta 2013

15.10.2013 14.10.2013 Näitä rahamokia ei saisi tehdä enää 30-vuotiaana

Näitä rahamokia ei saisi tehdä enää 30-vuotiaana

Näitä rahamokia ei saisi tehdä enää 30-vuotiaana
Onko huoleton kaksikymppisen elämä jo ohitse? Kolmenkympin paremmalla puolella säästämiseen ja suunnitteluun kannattaa suhtautua vakavasti.

Taloussanomat
14.10.2013 15:21
37
Vakituinen työpaikka ja säännölliset tulot? Tulojen kasvaessa kannattaa pohtia päätöksiä ja toimia, joiden avulla voi taata turvallisen taloudellisen tulevaisuuden.

Talousjulkaisu Business Insider listasi seitsemän tärkeintä rahamokaa, joita kolmekymppisten pitäisi välttää.

1. Harkitsematon
säästöjen käyttäminen

Jos sinulla on säästö- ja eläketili, niin hyvä. Onko säästötilisi tarkoitus kuitenkin selvä, vai palveleeko tilisi hätävarana, matkatilinä, lomatilinä vai kenties kaikkina?

Jos yli puolet säästöistä kuluu matkoihin, on hyvä miettiä, jääkö rahaa tarpeeksi säästöön hätätilanteita varten. Eri tarkoituksia varten on kenties hyvä olla eri tilit.

2. Budjetointi vain
lyhyelle aikavälille

Kolmekymppisten kannattaa selvittää pitkän aikavälin kulut ja miettiä, mitkä osa-alueet pitää huomioida kolmen, viiden ja kymmenen vuoden kuluttua. Onko kodissa esimerkiksi tulossa suuria remontteja?

Kulujen suunnittelu ehkäisee osan suurista yllätyksistä. Hätävaratili myös kannattaa jättää nimensä mukaisesti hätätilanteita varten.

3. Asumisen
suunnittelemattomuus

30-vuotiaana on hyvä hetki suunnitella asumista pidemmän ajan päähän. Omaa asuntoa ei kannata ostaa ennen kuin on selvillä omista asumistarpeistaan. Asuntolainan laskemisessa kannattaa ottaa huomioon lisäkulut, kuten vakuutukset.

Aika ajoin on myös hyödyllistä päivittää asuntolainan takaisinmaksu: jos tienaat enemmän kuin aiemmin, olisiko asuntolainaa mahdollista maksaa nopeammin takaisin?

4. Et seuraa
eläketiliäsi

Kasvaako eläketilisi hyvää vauhtia? Sijoitusneuvojan tapaaminen on hyödyllistä, jotta voit varmistua, että rahat on sijoitettu oikeanlaisiin rahastoihin ja että riskitaso on sopiva.

5. Et säästä tarpeeksi

Säästöön menevän rahan määrää kannattaa seurata. Jos tulotasosi on kasvanut, rahaa kannattaa säästää enemmän.

Esimerkiksi monet asumiseen liittyvät kustannukset ovat nousseet, eikä mikään takaa, etteivät ne nousisi jatkossakin.

6. Ei testamenttia

Ei ole hyviä syitä olla tekemättä testamenttia. Yli 30-vuotiaana on myös aika aloittaa keskustelut esimerkiksi siitä, miten perheen asuminen järjestyy, jos satut kuolemaan.

Suunnittelu etukäteen on tärkeää, sillä onnettomuuksia tapahtuu.